ARAD. Ministerul Educației a făcut public procentul de vaccinare în unitățile de învățământ din toată țara, urmare a raportărilor primite din teritoriu. În baza ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, cursurile în școli și grădinițe se pot desfășura cu prezența fizică acolo unde procentul de vaccinare a cadrelor didactice depășește 60 la sută.
În raportarea din data de 5 noiembrie, făcută publică pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Arad se regăseau doar 164 de școli și grădinițe, dintre care șapte aveau procent de vaccinare zero, iar o singură instituție raporta un procent de vaccinare de sută la sută.
Între zero și 100
Raportarea din data de 12 noiembrie, publicată pe site-ul Ministerului Educației și pe cel al IȘJ Arad cuprinde procentele de vaccinare din 400 de unități de învăţământ din județ. Astfel că și cifrele sunt altele. 23 de unități de învățământ, în mare parte grădinițe, au un procent de vaccinare de zero la sută. Vorbim aici despre grădinițe situate în comunități mici care au, cel mai probabil, un singur educator. Același lucru se remarcă și la contabilizarea unităților cu un procent de 100 la sută de vaccinare a cadrelor didactice, procent înregistrat în 35 de situații. Diferența de la zero la 100 este făcută de alegerea acelui unic cadru didactic de a se vaccina sau, dimpotrivă, de a refuza vaccinul anti-Covid. Fapt care face, până la urmă, diferența dintre învățământul în online sau activități cu prezența fizică a elevilor.
S-au îndreptat spre vaccinare
De remarcat că dintre cele șapte unități de învățământ care aveau săptămâna trecută zero grad de vaccinare, pe lista făcută publică sâmbătă, se mai regăsesc doar două. Este vorba despre Grădinița „Samariteanul” din Agrișul Mic și Grădinița „Samartianul” din Sâmbăteni. În celelalte cinci unități de învăţământ, situația s-a îmbunătățit. Grădinița „Samariteanul” din Buteni a trecut de la zero la sută la 75 la sută cadre didactice vaccinate. La Grădinița Creștin Ortodoxă „Efremia” din municipiu, rata de vaccinare a ajuns la 66 la sută, în timp ce la Școala Primară „Sfântul Ierarh Nicolae” procentul de vaccinare a urcat de la zero la 60 la sută. Grădinița „Gosen” din municipiu a și-a îmbunătățit și ea procentul, ajungând la 17 la sută personal vaccinat.
Presiunea părinților
Unul dintre motivele pentru care o parte dintre cadrele didactice care nu se vaccinaseră până în prezent au ales totuși să nu mai amâne, pare a fi presiunea părinților. Unii nu s-au limitat doar la a fi vocali pe paginile de socializare, pe grupurile de părinți sau în relația cu profesorii sau educatorii, ci au mers mai departe și au făcut plângeri la Ministerul Educației. Rata mică de vaccinare nu doar că îi ține pe copiii acasă dar, în cazul celor de vârste mai mici, care necesită supraveghere, îi afectează și pe părinți. Aceștia sunt nevoiți să apeleze la zile de concediu plătite cu doar 75 la sută, iar momentul nu este nici el cel mai propice, având în vedere valul de scumpiri din această toamnă.
Control de la minister în școlile din Arad
Așa după cum anunța în urmă cu o săptămână, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și-a trimis în teren corpul de control. Echipele au ajuns și la Arad, unde au poposit o zi și jumătate și au verificat respectarea măsurilor instituite prin ordinul de ministru, dar și rata de vaccinare în rândul cadrelor didactice. Nu am reușit, însă, să aflăm care sunt aceste unități care au fost verificate și care a fost rezultatul verificărilor. Știm doar să este vorba de trei grădinițe și câteva școli din municipiu și județ. Marius Gondor, inspectorul general școlar, ne-a declarat:
„Am avut echipe de control care au venit la noi, la fel cum s-au dus în toate județele, urmare a ordinului de ministru. Dar nu aș putea să vă spun care sunt unitățile verificate, pentru că nu am fost informat. Știu că s-a urmărit procentul de vaccinare, dar concluziile verificărilor nu mi-au fost comunicate.”
Vezi mai jos lista completă a unităților de învățământ din județul Arad și procentele de vaccinare
Trimite articolul
XAste este…Dictatura oportuniștilor…A inculților și a incompetenților,a băgacioșilor…Drepturile omului?O chestiune uitată…Vai de tine,lume!nu doar Romànie!
“Cum și de ce a evoluat vaccinarea în rândul cadrelor didactice!” evoluat pe naiba. Eu as zice mai degraba cum a degenerat dreptul al gandire si alegere sa nu mai vorbim de dreptul la opinie sau libertatea cuvantului. S-au dus vremurile bune.
Tare Trist.