Fondurile europene sunt văzute de mulţi dintre primarii din judeţul Arad drept o ultimă salvare în ceea ce priveşte investiţiile. În condiţiile în care multe dintre administraţiile locale, în special cele mici, nu încasează taxe şi impozite nici cât să fie acoperite cheltuielile proprii, proiectele pe fonduri nerambursabile sunt singurele care pot duce la îmbunătăţirea nivelului de trai. Pe acest principiu, primăriile din judeţul Arad au depus zeci de proiecte pe Programul Operaţional Regional 2014-2020, program implementat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest. Depunerile de proiecte au început în anul 2016, dar au continuat inclusiv până la finalul acestui an. În data de 5 decembrie, ADR Vest a prezentat o ultimă statistică a proiectelor depuse din 2016 şi până în prezent, dar şi stadiile în care se află aceste proiecte.
Unele dintre ele au fost respinse, altele au fost precontractate sau chiar contractate, în timp ce câteva proiecte au fost trecute în lista de rezerve, iar altele sunt în evaluare. Dar să vedem cum stă judeţul nostru la capitolul POR 2014-2020. Unul dintre primele proiecte depuse de o instituţie din judeţul Arad este cel al Primăriei Chişineu Criş, denumit „Creşterea eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale ale oraşului”. ADR Vest a decis să respingă acest proiect. Cei din Chişineu Criş au refăcut proiectul şi l-au depus din nou în anul 2018, iar acum proiectul se află în evaluare.
Ulterior, Primăria Arad a trimis prima cerere de fonduri europene pentru reabilitare termică a blocurilor, proiect care se află deja în precontractare. Un proiect asemănător celui din Chişineu Criş a depus şi primăria din Sântana, şi acesta aflându-se în faza de evaluare. În anul 2017, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad a cerut fonduri europene pentru modernizarea şi reabilitarea termică a sediului. Atunci, proiectul a fost respins. Însă şi acesta a fost refăcut, iar acum a primit finanţare. Şi sediul Poliţiei de Frontieră Arad va fi reabilitat pe bani nerambursabili.
Aradul, o mulţime
Municipiul Arad este campionul numărului de proiecte depuse şi care au primit bani europeni. Nu mai puţin de patru grădiniţe şi două şcoli vor fi reabilitate termic în cadrul POR 2014-2020. O altă cerere de finanţare, care se referă la achiziţia a patru tramvaie cu dublă articulaţie şi şase tramvaie de capacitate medie se află în faza de evaluare. Un alt proiect de anvergură depus de Primăria Arad se referă la reabilitarea Teatrului Clasic. În primă fază, după ce a fost depus în anul 2016, proiectul a fost respins. Ulterior, în anul 2018, acesta a fost acceptat pentru finanţare. Şi învelitoarea şi faţadă Filarmonicii de Stat Arad a fost acceptată la finanţare.
Şi altele
Primăria Ineu a cerut bani pentru lucrări la sediul primăriei şi a casei de cultură, proiectul fiind trimis Ministerului Dezvoltării pentru semnarea contractului de finanţare. Oraşele Lipova, Pecica, Ineu şi Pâncota au depus proiecte pentru modernizarea sistemelor de iluminat, respectiv înlocuirea celor vechi cu unele noi, cu tehnologie LED. Toate aceste proiecte sunt, momentan, în faza de evaluare la ADR Vest. Pe o altă axă, care vizează scăderea poluării în oraşe, proiectul oraşului Sântana, care se referă la amenajarea pistelor de biciclete, dar şi cel al Ineului, care îşi propune reducerea emisiilor de carbon în zona urbană, se află în faza de precontractare. Un alt proiect important depus de Primăria Ineu se referă la restaurarea şi reabilitarea funcţională a Cetăţii Ineului. În 2016, proiectul a fost respins. Însă administraţia locală l-a refăcut şi l-a depus din nou, acum aflându-se în faza de precontractare. Un alt proiect care a primit finanţare, chiar primul din judeţul Arad care a accesat bani pe POR 2014-2020, se referă la restaurarea şi amenajarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului. Două proiecte depuse de Pecica şi Sântana, prin care se dorea realizarea unor parcuri, au fost respinse în 2016. Ulterior, acestea au fost refăcute şi depuse din nou, fiind acceptate.
Zeci de milioane
Consiliul Judeţean Arad este o altă instituţie care s-a abonat la fondurile europene în cadrul POR 2014-2020. Drumurile Arad-Şiria-Pâncota şi Pâncota – Buteni, Sânpetru German – limită de judeţ Timiş, închiderea centurii municipiului, cu pod peste Mureş, Lipova – limită de judeţ Timiş, Mişca – Apateu – Berechiu, Nădlac – Peregu Mare, Nădab – Seleuş, Pecica – Turnu, toate au fost sau vor fi modernizate sau reabilitate din fonduri europene. Şi în domeniul medical Aradul a prins câteva proiecte. Ambulatoriul Spitalului Judeţean Arad, ambulatoriul Spitalului Orăşenesc Ineu şi Unitatea de Primire Urgenţe de la Arad vor fi extinse, modernizate sau dotate cu aparatură cu ajutorul fondurilor europene.
Alte proiecte depuse la ADR Vest vizează înfiinţarea unui centru de zi pentru vâstnici la Zerind, care a fost deja contractat, sau modernizarea unui centru de zi pentru vârstnici la Nădlac, proiect care, iniţial, a fost respins, dar a fost refăcut, iar acum se află în evaluare, dar şi extinderea şi reabilitarea grădiniţei din Vinga.
Lista de rezerve
O serie de proiecte au fost trecute în lista de rezerve. Asta în cazul în care unele proiecte nu pot fi implementate sau rămân fonduri de la alte proiecte în urma licitaţiilor modernizarea şcolii generale din Semlac, reabilitarea şcolii cu clasele I-IV din Ineu, modernizarea şi dotarea şcolii gimnaziale din Tîrnova, reabilitrea unei clădiri a Universităţii Aurel Vlaicu, toate au fost trecute în lista de rezerve.
Citiți principiile noastre de moderare aici!