ARAD. La mijlocul lunii martie a anului trecut, coronavirusul băga întreaga țară în stare de urgență. Pandemia a închis temporar fabricile, iar antreprenorii s-au văzut puși în fața unei provocări neașteptate și complet noi. Noua realitate medicală și socială a impactat în mod direct situația financiară a fiecărui arădean, ceea ce se poate observa și în raportul Băncii Naționale a României.
Pe de o parte, într-un an de zile, restanțele au crescut, fiind o corvoadă pentru cei care nu și-au mai putut plăti creditele, iar pe de altă parte arădenii care au reușit să strângă cureaua și mai mult au ales să își pună economiile în bancă.
La sfârșitul lunii martie a acestui an, arădenii aveau accesate credite în lei cu o valoare totală de 3.302 milioane lei, restanțele fiind de 127 de milioane lei. Din totalul creditelor, 2.056 de milioane lei sunt accesate de către gospodăriile populației, cea mai mare parte – 1.038,6 milioane – fiind pentru locuințe, urmat de creditele de consum – 991,2 milioane lei.
În ceea ce privește creditele în valută, acestea au ajuns la un total de 1.147,1 milioane lei, iar restanțele sunt de 20 de milioane de lei. Și în acest caz cea mai mare parte a creditelor accesate de populație sunt cele destinate locuinței – 281,3 milioane lei. Uitându-ne la situația din martie 2020, se observă o creștere a creditelor în lei cu 5,4 procente. Restanțele au crescut și ele de la 96 de milioane în martie 2020 la 127 milioane în luna similară din acest an (+32,29%). Situația este similară și în cazul valutei, unde creditele au înregistrat o ușoară creștere în ultimele 12 luni, de la 1.116,4 milioane la 1.1147,1 milioane lei (+2,74%), iar restanțele au ajuns să fie cu 38,8% mai mari decât în 2020.
Au fost și arădeni care, în ciuda pandemiei, au reușit să facă economii, să adune mai mulți bani decât în anii trecuți și să îi depoziteze în conturi. Disponibilitățile în lei au ajuns în martie 2021 la 7607,7 milioane lei, ceea ce însemnă o creștere cu 19,76% a economiilor făcute în moneda națională. În cazul valutei, arădenii aveau în prima lună a pandemiei (martie 2020) economii totale de 4.817,3 milioane lei, iar după un an conturile în valută s-au apreciat cu 633,3 milioane lei, ceea ce se transpune într-o creștere procentuală de 13,14%.
Așadar, anul pandemiei și-a pus în mod clar amprenta asupra românilor care aveau credite de rambursat, chiar dacă mulți dintre ai au ales să își amâne pentru moment ratele bancare. Pe de altă parte, pandemia a fost și o perioadă de oportunitate pentru cei care „au făcut bani din piatră seacă” sau pur și simplu au reușit să fie ceva mai economi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!