ARAD. Ce se mai aude despre Teatrul Vechi după nebunia de acum două, trei săptămâni? Mai salvează cineva clădirea de pe Gheorghe Lazăr sau au abandonat-o cu toți? S-a procedat la vânzarea clădirii către privatul care și-a anunțat intenția să o cumpere și care a făcut ca dreptul de preemțiune (întâietate) asupra clădirii să fie discutat în CJA și CLM? S-a semnat protocolul promis de primarul Călin Bibarț sau totul, dar absolut totul a fost un mare bluf, iar acum putem reveni liniștiți la calmul din trecut și să privim la fel ca înainte la cum se degradează imobilul?
Pentru a vedea cum stăm în această chestiune, ne-am adresat miercuri Primăriei Arad și lui Ovidiu Balint, unul dintre arădenii care au decis să pună efectiv umărul la salvarea teatrului și să participe la viitorul parteneriat public-privat între administrația locală și mai multe ONG-uri. Fostul director al Casei de Cultură Municipale, cel care a reînviat pentru câțiva ani Teatrul Vechi odată cu Festivalul Underground, ne-a răspuns prompt la întrebări. Primăria ne-a rugat să mai așteptăm o zi, până va trece cel mai probabil o nouă întâlnire între ONG-uri și administrație pe acest subiect.
„Probabil săptămâna viitoare vom avea mai multe noutăți, vom avea un protocol. Au fost până acum chestiuni juridice care au trebuit rezolvate și abia săptămâna trecută am stabilit o formă de colaborare de unde putem să pornim cu propunerea noastră pentru oficialități. Suntem acum 12 ONG-uri care vom fi parte în acest protocol, dar se va delega o singură organizație care să ne reprezinte pe toate celelalte 12. Aceasta este forma cea mai rapidă, așa că am optat pentru ea. Va urma, desigur, după ce definitivăm forma protocolului și cădem de acord cu Primăria Arad, deschiderea mai multor conturi, în lei, euro, dolari, pentru donații. Vă pot spune că deja mulți cetățeni ne-au căutat, arătându-se dispuși să doneze pentru Teatrul Vechi, deși nu am început încă nicio campanie mediatică, dar acest lucru (donațiile – n.r.) va fi posibil când toate actele vor fi gata, când vom da o formă legală foarte clară acestei colaborări”, ne-a declarat Ovidiu Balint.
De cealaltă parte, Primăria Arad a revenit joi și ne-a informat doar că se va aștepta după protocol și că întâlnirea între ONG-uri și administrație va avea loc probabil vineri.
Unde e investitorul?
În ceea ce privește informațiile pe care le deținem, vânzarea efectivă a Teatrului Vechi investitorului privat care și-a manifestat intenția de a-l cumpăra și care, se spune, a plătit și un avans, nu a mai avut loc, sau nu a avut loc încă. Faptul a ridicat în spațiul public, cum era de așteptat, o serie de semne de întrebare, legate de intențiile reale legate de clădirea monument istoric, de faptul că mișcarea a avut doar rolul de a forța mâna Municipalității arădene să cumpere imobilul și că teatrul va rămâne pe mai departe o clădire abandonată, nedorită de nimeni. Am încercat să luăm legătura cu proprietarii actuali, cei care doresc sa vândă Teatrul Vechi, pentru a afla în ce stadiu a ajuns vânzarea, dar până la ora redactării materialului nu au răspuns la telefoane.
Chiar ne dorim teatrul?
Una peste alta, indiferent de formula protocolului, de intențiile viitorului (posibil) proprietar sau de exproprierile promise de primar, Teatrul Vechi trebuie redat arădenilor. Iar suma necesară unui astfel de gest poate fi rapid identificată. Mai trebuie doar să existe o voință comună în spațiul public-privat al orașului. Dar aici…
Citește și:
Trimite articolul
XS-a donat (gratuit) orașului de către familia Hirschl.Intre timp cineva a intrat în posesia donatiei făcute orașului ,(Cum? ) și își zice proprietar.Dacă ar fi familia Hirschl nu ar fi așa mare problema ca ei au construit,dar sa-și însușească donația altul nu e cinstit și corect.
propun ca asociatia comuna nou creata sa cumpere cladirea, nu primaria si apoi cu fonduri de la UE sau de la primarie sa amenajeze cladirea cu destinatie culturala. in asociatie poate intra si primaria inainte de cumparare sau chiar dupa cumpararea cladirii.
Cred ca trebuie sa ne indreptam atentia si spre cladirea fostei banci BANCOREX de pe strada Lucian Blaga pana nu devine o darapanatura.
-
Corect , bine punctat…
Machiem morții si pe cei (încă..) vii îi lăsăm să moară, noi avem treaba DOAR cu cei gata de îngropat..
Da-ne Sfinte minte..😇😇