Cei mai mulți dintre ei respectă recomandările specialiștilor și își iau un minim de măsuri care să-i mai ferească de arșită.
„Păi, ce să facem dacă avem treabă, De obicei nu ies la amiază, dar azi am fost nevoit. Cu pălărie, cu ochelari, mai pe partea cu umbră, și e în regulă. Acuma depinde și cum te știi cu sănătatea. Dacă ești cardiac, ai tensiune mare, e mai bine să stai în casă, ar ne descurcăm. Eu mă apropii de 70 de ani și sunt încă în formă”, spune un arădean cu treabă la Finanțe.
Cei tineri sunt însă mai puțin preocupați de căldura de la orele amiezii: „Nu-mi place frigul, să fie cât mai cald. Beau multă apă, mai o înghețată și trece. Să stea persoanele mai în vârstă în case până trece canicula. Noi, ăștia mai tineri, ne descurcăm.”
Vineri, când avem din nou cod portocaliu, companiile trebuie să asigure angajaților mai multă apă și pauze pentru a se răcori.
DSP şi ISU Arad au transmis către populaţie un set de recomandări, între care evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11,00 şi 18.00, purtarea hainelor adecvate cu protejarea capului, consumul de lichide, de fructe şi legume proaspete, dar şi evitarea consumului de alcool.
Măsuri pentru necuvântătoare
Nu doar oamenii, ci și necuvantatoarele sunt afectate de valul de caldură. La o minigradină zoologică de lângă Arad, animalele primesc dușuri cu apă să se racorească. Albinele depun și ele eforturi uriașe pe timp de caniculă. Ventilează stupul ore în șir pentru a menține puietul în viață.
Sub soarele torid, zimbrii, cerbii, poneii, caprele și văcuțele caută petecele de umbră. Se adună pâlcuri sub copacii rasfirați pe câmp și savurează dușurile reci cu care îngrijitorii încearcă să îi ajute să treacă peste această perioadă toridă.
Viorica Mohaci, administratorul grădinii zoo spune că prea multe soluții nu sunt pentru animale, în afara dușurilor administrate dimineața și seara: „E greu și pentru ele, le facem dușuri dimineața, le hrănim bine, după care pe timpul zilei stau mai mult la umbră. După lăsarea serii le stropim din nou cu apă, dar în timpul zilei nu putem face acest lucru pentru că e prea cald și există riscul ca animalele să răcească, din cauza șocului termic.”
Albinele în schimb nu sunt sensibile la caldură, dar dacă temperatură în stup crește peste 35 de grade, puietul se sufocă. Așa că se adună în jurul stupului și dau din aripi ore în șir. O parte ventilează în interior, apoi fac schimbul cu cele care așteaptă afară
„Din cauza temperaturii ridicate, albinele se adună pentru a putea să ventileze și să țină temperatura constantă în stup. Tenperatura trebuie să fie constantă pentru creșterea puietului, iar dacă ea crește albinele o scad la 35 de grade, o temperatură normală pentru puiet. În cazul în care crește tenperatura peste cele 35 de grade, puietul se opărește. Albinele muncesc non stop în perioadele cu temperaturi caniculare pentru ventilare și trebuie să ducă multă apă pentru menținerea umidității în stup”, a explicat Liviu Stana, un apicultor arădean.
Nu lăsați câinii în mașină!
În ciuda avertismentelor, în fiecare an câinii mor în mod agonizant în mașini supraîncălzite după ce stăpânii lor îi lasă acolo – se presupune că pentru scurt timp – din ignoranță sau neglijență. Pentru că, în timp ce unii aceștia fug „rapid” în supermarket, vehiculul devine o capcană termică mortală în doar câteva minute în soarele arzător. Nici măcar un geam deschis nu este suficient pentru a asigura circulația căldurii și a aerului.
În astfel de circumstanțe, câinii pot suferi rapid o insolație care le poate pune viața în pericol. Prin urmare, părinții responsabili de animăluțe nu ar trebui să-și lase niciodată patrupezii în mașină.
E bine de știut că oricine își lasă câinele singur într-o mașină închisă, expunându-l astfel unui mare pericol și suferință pe timp de caniculă, nu numai că încalcă legile pentru protecția animalelor, ci în conformitate cu acestea, riscă o procedură penală – și, ulterior, o amendă destul de mare sau chiar o pedeapsă cu închisoarea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!