De asemenea, recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziţionează carne şi produse din carne să o facă numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar evitând cumpărarea de la persoane necunoscute care nu pot dovedi provenienţa cărnii şi a produselor din carne pe care le comercializează”, a declarat directorul DSV, Viorel Agud.
Potrivit comunicatului instituţiei, „în scopul prevenirii infestării cu Trichinella spiralis, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad recomandă cetăţenilor să efectueze examenul tricheneloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consum propriu”, examen care „se poate efectua la toate Circumscripţiile Sanitar Veterinare din localităţile judeţului şi la Circumscripţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiul Arad şi oraşele din judeţ: Lipova, Pâncota, Curtici, Sebiş, Nădlac”.
Directorul Viorel Agud adaugă faptul că, printre altele „carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie va fi utilizată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea”, iar „comercializarea porcilor din exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) se va face numai în târguri de animale autorizate sanitar veterinar sau din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului”. Mişcarea animalelor se va face numai însoţită de Formulare de mişcare a animalelor şi Certificate Sanitar Veterinare.
Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad anunţă totodată faptul că vor verifica modul de respectare a normelor privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi reamintesc faptul că vânzarea porcilor în alte locuri şi prin alte mijloace decât cele menţionate se sancţionează cu amendă.
„Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, deţinătorii animalelor sacrificate trebuie să prezinte medicului veterinar o probă care să fie reprezentativă ( în cantitate de aproximativ 150 g.) şi crotalia animalului sacrificat. Probele vor fi prelevate din musculatura striată (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală). În perioada 01-31.12.2014, fiecare Circumscripţie Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiu şi oraşe va asigura serviciu de permanenţă, de luni până sâmbătă, între orele 8,00-18,00 şi duminica între orele 8,00-12,00. La sediile respective vor fi afişate numele persoanei care asigură permanenţa şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar veterinare”, a precizat directorul Viorel Agud.
Citiți principiile noastre de moderare aici!