Arădenii s-au săturat să plătească la nesfârşit o utilitate de proastă calitate la un preţ foarte mare. Această afirmaţie aparţine preşedintelui Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA), Dorina Lupşe, dar sigur e o frază care ar sta lejer pe buzele tuturor arădenilor. Pe ale celor care, potrivit ULALA, au fost nevoiţi să-şi găsească singuri soluţia la problema încălzirii, pe toate căile şi pe bani mulţi, dar şi ale celor care au rămas captivi în sistem şi care vor scoate şi pe mai departe bani din buzunar pentru servicii îndoielnice. Încălzirea de la CET este şi subiectul pe care au dorit să insiste în aceste zile mai marii uniunii. Dar nu neapărat pe gigacaloria CET-ului ci, spune ULALA, pe imposibilitatea arădenilor de a scăpa de căldura furnizată de centrală! Potrivit Dorinei Lupşe, „în acest moment, ULALa ridică o problemă nou apărută referitoare la cei care doresc sa renunţe la sistemul centralizat de încălzire în mod legal, care întâmpină mari piedici din partea cui credeţi? A CET Hidrocarburi”. Care sunt acuzele pe care ULALA le aduce celor de la CET Hidrocarburi?
„Deşi, până în ultimul moment, CET-H a avut o poziţie pasivă faţă de cei ce s-au debranşat fără a respecta procedura legală, acum a trecut în cealaltă extremă blocând debranşarea legală prin solicitarea de documente care nu ţin de specificul activităţii sale, în acest caz blocarea debranşării individuale devenind un abuz evident. Aceste situaţii ne-au fost prezentate de către membri ai Uniunii noastre, motiv pentru care suntem datori să-i sprijinim şi să-i apărăm în faţa abuzurilor din partea furnizorilor”, ne-a declarat Dorina Lupşe.
Preşedintele ULALA nu a detaliat, încă, modul în care îi va ajuta efectiv pe cei care nu s-au putut debranşa de la sistemul public de furnizare a agentului termic (de la finele lunii august, debranşarea oricum nu mai e posibilă, potrivit unei hotărâri vechi a CLM).
Marfă de lux
Dorina Lupşe a precizat doar faptul că „s-ar putea discuta foarte mult pe problema furnizării de utilităţi publice în oraşul nostru, utilităţi care, din publice adică, conform legii, accesibile tuturor, s-au transformat într-o marfă de lux! Şi, din păcate, se va mai discuta foarte mult în loc să se facă ceva, în mod concret”.
O afirmaţie care e cât se poate de valabilă dacă ne amintim un fapt punctat şi de ULALA: că până acum nu s-a făcut o expertiză pe preţul gigacaloriei şi nici nu s-a organizat vreo dezbatere serioasă pe acest subiect atât de fierbinte pentru arădeni. „Dacă s-ar fi realizat expertizarea preţului la gigacalorie în urmă cu cinci ani, când ULAL a solicitat acest lucru, poate astăzi CET Arad avea altă traiectorie. Abordarea de către clasa politică, doar în anii preelectorali, a temelor sensibile ale CET-ului dovedeşte cu prisosinţă limitele acesteia şi nivelurile de aşteptare din partea arădenilor”, spune Lupşe.
Aceasta mai susţine că problematica CET-urilor din Arad este abordată mai mult ca o campanie de imagine decât ca o reală preocupare şi că politicienilor din Arad ar trebui să le fie ruşine, pentru că, în 11 ani de zile, problema furnizării de căldură şi apă caldă nu a fost soluţionată, ci s-a agravat.
Atac la conducerea CET
Dorina Lupşe nu a uitat să acuze nici conducerea CET-urilor de situaţia în care se găsesc centralele dar mai ales de situaţia ingrată în care se află arădenii care au rămas clienţi ai centralei. „Nu putem ignora numirea şi susţinerea în funcţii de conducere la CET Arad a unor directori care, în ultimii ani, au pierdut aproximativ jumătate din numărul abonaţilor”, a concluzionat Lupşe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!