Puţin peste două ore a durat dezbaterea publică ce a avut loc miercuri după-masă, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, având ca temă Proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad pentru perioada 2014-2030. Câteva zeci de persoane au fost prezente la dezbatere, majoritatea asistând la expunerea strategiei, doar cinci alegând să ia cuvântul pentru a-şi exprima punctul de vedere faţă de document.
Ţinte
Prezentarea Strategiei a durat aproximativ o oră, timp în care Ioana Ivanov (reprezentant al SC GEA Strategy & Consulting SA şi coordonator al proiectului) a punctat principalele obiective, direcţii de acţiune, surse bugetare etc. Am aflat astfel că, până în anul 2030, Aradul ar urma să devină „motor economic regional, cu vocaţie internaţională şi capacitate de a menţine, atrage și susţine activităţi economice performante”. De asemenea, Aradul va fi „oraș verde și sănătos, cu emisii scăzute de CO2 și un model de dezvoltare urbană sustenabilă”, dar şi „promotor al mobilităţii urbane durabile, cu o infrastructură de transport modernă și eficientă”. Nu în ultimul rând, Aradul va deveni atractiv, se va transforma în „oraș primitor, cu o calitate crescută a locuirii și a serviciilor publice și cu resurse bogate și accesibile de spaţiu public, patrimoniu cultural și natural”.
Critici şi aprecieri
Trei din cele cinci luări de cuvânt din cadrul dezbaterii au fost critice la adresa Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad. Ionel Schlesinger (Comunitatea Evreilor), Florin Stana (USR) şi Aurel Ardelean (UVVG) au apreciat documentul ca fiind foarte profesionist realizat, dar au susţinut că nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru a fi considerat o strategie. Surprinzător, consilierul PSD Beniamin Vărcuş a lăudat proiectul (dar a admis că e perfectibil), în timp ce viceprimarul Levente Bognar a adus câteva propuneri foarte concrete.
Cifre
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad conţine nu mai puţin de 294 de proiecte, cu un buget total de 856 de milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!