ARAD. Deşi nu e încă clar dacă există sau nu există o autorizaţie de construire, lucrările de intervenţie la Cazinoul de pe bulevardul Dragalina sunt în toi. Proprietarul – firma Arsat Industrie din Pecica, cea mai mare companie din vestul României care operează în domeniul producţiei aeronautice şi spaţiale – doreşte readucerea Cazinoului la viaţă, prin restaurarea lui la forma iniţială.
Zilele acestea, în mediul online circulă un video-reportaj de aproape şase minute, în care sunt prezentate frânturi din lucrările de restaurare a Cazinoului. Filmuleţul e realizat de Călin Coman, împreună cu echipa Handsome Wolf, şi ne oferă şansa de a fi părtaşi la transformarea de care se bucură Cazinoul.
Spaţiu maltratat
Restaurarea nu e un proces deloc facil, cunoscute fiind infiltraţiile din clădire, fisurile, tencuielile suprapuse, urmele de vandalizare, urmele de foc, vegetaţia crescută haotic şi, înainte de toate, lipsa de utilizare, lipsa de grijă, lipsa de viaţă.
Potrivit prof. Annamaria Baciu, restaurator pictură murală, care s-a ocupat şi de lucrările de restaurare a Palatului Cultural din Arad, „cel mai puternic agent de degradare a unui monument este aşa-numitul factor antropic. Adică omul, care, cu cele mai bune intenţii, nu reuşeşte decât să strice. Au fost, după aceea, straturile care s-au evidenţiat cu o precizie arheologică pentru că… se văd diferitele straturi de culoare, fiecare culoare fiind marca unei epoci care a trecut peste această clădire. E vorba de intervenţie târzie şi agresivă nu numai ca duritate a materialelor, dar şi ca formă, ca maltratare a spaţiului” – spune specialistul în restaurare.
În spiritul tradiţiei
Metoda de restaurare respectă tradiţia, respectă procedura aplicată la realizarea construcţiei originale, la 1890. Pentru plombarea şi reconstrucţia stratului suport al zidăriei de cărămidă se foloseşte spărtură din cărămida originală şi, ca material de legătură, mortarul de var şi nisip. Peste 4.000 de piese au fost restaurate, adică au fost turnate pentru a readuce la viaţă atmosfera de altădată. „În momentul în care se fac replici după aceste originale, trebuie să fie perfecte pentru că lumina, umbra nu poate fi trişată” – spune prof. Annamaria Baciu.
Coordonatorul echipei de restaurare a Cazinoului de la Arad ne invită să ne imaginăm toată clădirea, „cu toate ornamentele ei, cu toate terasele ei, verde olive, după aceea un roşu pompeian, după aceea un albastru Prusia care la un moment dat a existat şi pe clădirea Palatului Cultural… Pe toate le-am descoperit printr-o cercetare stratigrafică extinsă efectuată atât la interior, cât şi la exterior, lucru care ne-a condus spre miezul substanţei şi expresiei iniţiale, adevărate, pe care încercăm acum să o aducem la lumină şi să o integrăm în peisajul urban al Aradului, peisaj din care a făcut parte ca un element important de la bun început” – conchide Annamaria Baciu.
Planurile proprietarului
Din video-reportajul lui Călin Coman aflăm că „printr-un parteneriat public-privat, proprietarul Cazinoului intenţionează să cedeze spaţiul gratuit comunităţii în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 8.00 şi 13.00, în vederea oficializării cununiilor civile. Complexul va avea şi un caracter de centru cultural, prin organizarea de evenimente specifice, printre care: Caravana de film TIFF Cluj, Teatrul de stradă Sibiu, vernisaje şi lansări de carte. Şi probabil cele mai frumoase toalete publice din lume vor fi construite în locul fostei toalete publice cu acces pentru comunitate.”
Sursă de inspiraţie
Contactat de Jurnal arădean/ Aradon, Călin Coman ne-a spus: „Acest film a fost realizat nu doar pentru contrastul între înainte și după, care reiese din filmările realizate pe parcursul a aproape doi ani. Acest film aș vrea să inspire și alți oameni sau organizații, aș vrea să fie un model pentru restaurarea moștenirii arhitecturale și culturale pe care Aradul o are. Și poate, în următorii ani o să vedem mai mult curaj din partea sectorului privat, mai multă deschidere din partea autorităților pentru parteneriate public-privat și, în final, un centru al orașului reînviat.”
Trimite articolul
XFelicitari pentru toata echipa implicata in proiect. Foarte frumos si ma bucur foarte mult ca se mai intampla in Arad lucruri deosebite. Ar trebui sa fie un exemplu si model de urmat pentru multi….
Va fi o adevărată bijutărie al orașuli, un paradis al mafioților și bijnițarilor arădeni și nu numai.
Ps. Dar totuș d.na ziaristă ” primul patinoar din România… (în 1910) Mai documentați-vă
-
Acest comentariu ma depaseste( poate sunt cam prost). In ce loc cu activitati culturale ati vazut dvs mafioti si bisnitari? Exceptand Italia si SUA pe vremea familiilor mafiote. Cred ca v-a furat peisajul rau de tot
Jos cu palaria in fata investitorilor
Felicitări! E o bucurie ce se întâmplă!…
Felicitări investitorului care aduce la viata o clădire care altădată era plină de viață.
Multumim, iata ca se poate daca vrei cu adevarat.
Mai sunt sperante pentru tara noastra. Sper sa mai aflam vesti de acest gen
In primul rand nu inteleg de ce se aduga peste ea acele incinte de sticla, care ii stirbeste din farmec si originalitate, alti sar in sus ca sunt folosite tamplarile de pvc la casele vechi monumente istorice, aici ca se anexeaza ditamai mastodontul de sticla nu mai zice nimeni nimic. Iar cu expresia cele mai frumoase toalete din lume a-si lasa-o mai usor, in al treilea rand nu trebuia sa ajunga in stadiul de paragina toata acea cladire, dar probabil altfel a devint pretul de evaluare cand sa decis scoaterea ei la vanzare.
-
Ce nu ne spune proprietarul, si nici prietenul meu Calin Coman care este situatia cu dosarul penal deschis in cazul colosului de sticla construit in lateralul si in spatele cladirii cazinoului ?
Sau de ce se lucreaza inca cand lucrarile au fost stopate de catre inspectia in constructii !
Inclusiv explicatia asta idioata cum ca este oferit “aradului” in weekend suna a marketing de doi bani, deoarece se pare ca va fi dezvoltata o sala de nunti care ce sa vezi e pozitionata langa “viitoarea casa de casatorii” – din weekend evident.
Nu e un lucru rau ca a fost achizitionat si ca va fii renovat, insa e important ca renovarea sa se faca conform legii (indiferent cat de stramba ar fi ea) si cu respectarea arhitecturii orasului.
Intrati in legalitate domnilor si mult succes!-
Marketingul mincinos incepe sa nu mai vanda, se mai lasa unii prostiti
-
Calin, dar pe vremea in care stateai tu in chirie la cazino, si ai transformat cladirea monument isotric in clubul Burlesque, cu litere chinezesti, cu o terasa perimetrala acoperita cu termpoan, cu statui cu buddha din polistiren pe toti peretii, cu un lavabil roz pe peretii completati pe alocuri cu rigips, cum de iti permiti sa iti dai cu parerea despre aceasta restaurare? Tu esti principalul vinovat pentru halul fara de hal in care a ajuns acest simbol al Aradului. O mare nerusinare.
-
Simpatic…😂😂😂
Nu eu am inchis terasa, din contra eu am redeschis-o !
Clubul pe care l-am facut l-am deschis dupa ce am asteptat sase luni pentru un test de rezistenta al planseului facut de domnul Czister..( probabil habarn nu ai cine e persoana si nici cu ce se ocupa dar…). Asta ca sa vezi ce responsabil sunt eu in comparatie cu actualii proprietari care sapa fundatii in jurul unei cladiri patrimoniu fara autorizatie!
Am refacut toata tamplaria de lemn . Am refacut interioarele fara sa schimb nimic cu oameni deosebiti din domeniu , parte din ei restaureaza cazinoul din Constanta etc…
In momentul in care am plecat eu cladirea arata impecabil,era uscata si izolata.
Pentru cultara ta generala prietene daca nu faceam eu la momentul respectiv lucrarile alea astia nu mai aveau ce sa renoveze azi….
Dar nu despre ce am facut eu este vorba ci despre cacatul ala de bloc de sticla pe care vor astia sa-l faca FARA AUTORIZATIE!!!
PS Despre incetarea lucrarilor dispusa de autoritati si despre dosarul penal nimic ?????-
Hai serios! Mica renovare pe care ai făcut-o, a fost minimum pentru a putea fi folosită clădirea. Ce se face acum se numește restaurare. Poate pentru tine banii pe care i-ai băgat în această clădire sunt multi,dar pentru valoarea clădirii este 0.
-
-
-
o sa aiba falcosul cu ce se lauda si sa taie pamblica, cu toate ca el nu a facut nimic, e investitie privata, falcosul o va trece la realizari, !!!
Ma bucu sincer ca dupa atatia ani,o perla a Aradului va primi o haina noua!Nu-mi ramane decat sa le urez succes tuturor celor implicati in aceasta lucrare de restaurare.
Rusine comunistilor si iubitorilor de comunism de pe acest forum (iubitori de antene, dragnea, etc.) care au dus toata mostenirea arhitectonica si culturala a transilvaniei (ce au facut aici cavalerii maltezi, saxonii-sasii) si banatului (svabii si austro-ungaria) in ultimul hal de degradare si ruina (sedii de cap-uri, ias-uri, magazii, etc.)!! Acuma se recupereaza in toate orasele si satele transilvane si din banat dar foarte greu si incet! De la localitatile sasesti cu bisericile fortificate, cetatile din transilvania pana la centrele istorice din orase.Un ghid de bune practici a inceput la Oradea!!! Inca o data rusine comunistilor cu statul paralel-perpendicular al lui Dragnea (si cu toti coruptii din toate partidele)!! DACA AVETI ASA CEVA……..
-
numai cu dragnea esti in gura, fraiere!!
-
Il porti in inima si acuma (pe Dragnea) si suferi cumplit tovarase Alin de ce s-a ales de mult iubitul tau (fost)conducator???????????
-
Sarcofagul (ca la Cernobil) in care va fi inmormintat Cazinoul de catre galactici *), va avea tot culoare albastru de Prusia?
*) “firma Arsat Industrie din Pecica, cea mai mare companie din vestul României care opereaza în domeniul productiei aeronautice si spatiale”
Păcat că sa lăsat cazinoul pina la acest grad de degradare,din indolenta in patrimoniul cui era? Dar mă bucur că această artă a restaurări este preluata de tineri! Am observat cu bucurie în videoclip tineri lucrind cu răbdare și migala! Felicitari
Superb,sunt foarte bucuroasă că s.a luat, în sfârșit ,decizia pe care.o asteptam din tinerețe. Si s.au gasit oamenii care pot sa o faca! Felicitări si mult succes!
tin minte ca mergeam cu ai mei cand eram mic la inghetata acolo si apoi la o nunta…locul arata grozav, nu mai e cazul si acuma cand e o paragina de neimaginat dupa ce mai multi proprietari au facut din palatul ala o coliba chicioasa….vai si amar…vindeti tot la toti tiganii…asta ne reprezinta.
SPER CA MACAR ACUMA SA FIE RESTAURAT CORESPUNZATOR….FIINDCA MERITA (sincer imi plange inima cand il vad cum arata acum si fata de cum imi aduc eu aminte de el)
Oameni buni, oamenii acestia investesc niste bani intr-o fosta ruina… bani care, altfel, puteau ajunge in alte afaceri si investitii. Sau in vacante, sau masini scumpe. In orice altceva.
Nu erau obligati sa investeasca aici banii lor.
Daca acesti bani ajungeau in altceva, cladirea ramanea tot o ruina si de acei bani nu beneficiam si noi.
Asa, investiti aici, beneficiem si noi de asta. Cel putin vizual daca nu si altfel, o sa fie o placere sa treci pe langa o cladire frumoasa. Cu sticla, fara sticla in spate, fatada cladirii este renovata ca si in pozele epocii.
Si oricum, alternativa era ruina.
Nu sunt multi care investesc in ceva cu probleme. Din partea mea, felicitari investitorilor. Am copil la scoala acolo, macar o sa vad in fiecare dimineata o alta cladire frumoasa. Chiar si pentru un selfie.
Iar daca o sa ajung si la vreun eveniment acolo, o sa fiu incantat .
Repet
Investitii private in care trebuie sa fie respectate si interesele de business ale proprietarilor vs. ruine
Ce alegeti daca aveti doar aceste doua variante?
Pentru ca, doar aceste variante le avem.
Sunt bucuros ca o sa vad din nou cazinoul din Arad in toata splendoarea lui.
Succes !
sper sa nu fie una din multele tzepe tipic romanesti, cu care suntem atat de obisnuiti! admir echipa dedicata acestui proiect si le urez sa duca la bun sfarsit lucrarea, va fi o realizare cu care s-ar putea mandri. succes!!! e nevoie urgenta de un asemenea proiect pentru teatrul vechi pana nu e prea tarziu…
EU STIU CUM A ARATAT INAINTE DE Trianon! A fost splendid! Porci rumunu nu v-a Laudat-I cu ce nu at-I facut voi!
cu ce v-a Laudat-I? cu ce au construt altii?
Dragi cititori, in calitate de proiectant am avut ocazia, intr-o mica masura, de a vedea intentiile arhitectului legate de acest obiectiv. Corpul de sticla din spate, este o extindere fireasca a casei vechi in vederea adaptarii ei la cerintele anului 2020, si acesta cuprinde scari de acces in acord cu normativele PSI, lifturi pentru persoane cu handicap, etc. Aceste facilitati nu aveau cum sa se regaseasca in interiorul cladirii, care a fost readusa la forma sa din 1910. Ministerul culturii a aprobat dupa mai multe consultari aceasta solutie tehnica, care este practicata in toata lumea.
Felicitari echipei care depune eforturi deosebite in restaurarea acestei cladiri, si imi manifest speranta ca acesta sa fie inceputul unei noi perioade de inflorire a orasului nostru, sustinut de mediul privat de care avem atat de multa nevoie
Decât un palat țigănesc respectabil
Fantastic. In sfarsit ceva bun se intampla in orasul asta.