Până acum, jumătate dintre producători au finalizat pașii necesari pentru înscrierea în program. Începând din 30 noiembrie 2023, sistemul de garanție-returnare (SGR), este obligatoriu pentru toți producătorii şi comercianţii.
Ce este și cum funcționează sistemul de garanție-returnare?
Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.
Amenzi de până la 40.000 de lei
Înregistrarea în sistem este obligatorie pentru toți producătorii. Dintre cei 80.000 de comercianți români, doar aproximativ 63.000 s-au înscris în sistemul garanție-returnare și doar 42.000 au finalizat procesul. Cei care nu o vor face, riscă amenzi de până la 40.000 de lei.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată, conform legislației în vigoare, de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Ulterior, compania a adoptat în acționariat și statul român.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XCare este rostul acestui sistem când ai tomberoane dedicate pt plastic? Sa faci un drum înapoi la magazin?
-
Corect este sa poti duce aceste sticle returnabile in orice magazin sau la aparate montate afara si sa le depui, iar apoi sa primesti contravaloarea acestora. Asa este in strainatate
-
Bine că ai înțeles
-
Stimate domn, toată țara, de la munte la mare este plină de sticle de plastic, de acum înainte băutorul de bere nu va mai arunca PET-ul unde termină de băut, ci il va duce la magazin, unde pe trei peturi goale va mai bea o bere. Doamne ajută!
-
Sa platesti mai mult ca au ramas in pana de idei cu ce sa mai taxeze.
Era și cazul…
Poate nu vom mai vedea sticle de plastic peste tot!
Cireste,analizeaza,gandeste si apoi scrie.poate mergi prin tarile din vest si afli raspunsuri
pai pretul pe sticla sau ambalaj l-am platit cand am cumparat produsul. de ce sa imi fie impus sa mai platesc o taxa in plus pe ambalaj, daca eu vreau sa pun aceast ambalaj in tomberonul retim? ca de aceea platesc masina de gunoi. si cei care va raportati la germania, aflati ca nu toate sticlele sau ambalajele sunt returnabile prin magazin.
-
Päi dute dumneata si plimbäte pe marginea muresului. Oprestete 5 minute si incepe sä numeri PET-urile care plutesc pe Mures. Pe urmä , dacä ajungi la nemti , fä acelasi lucru si pe marginea Rinului. Pe urmä ai gäsit räspunsul la intrebarea pusä tot de dumneata.