ARAD. În cadrul unei şedinţe care a avut loc la Consiliul Judeţean Arad, proiectanţii viitorului Complex Matern-Pediatrie de la Spitalul Judeţean Arad au prezentat modul în care va arăta, detaliat, viitoarea clădire ce se doreşte a fi ridicată în curtea unităţii medicale. Viitorul Matern va avea opt niveluri, ultimul de sus urmând să aibă chiar şi un heliport.
Mai jos, vă prezentăm detaliat ce va găzdui fiecare dintre niveluri. În subsolul clădirii se vor amenaja vestiarele personalului medical, farmacia Complexului, radiologia, garderoba pacienților, spațiile tehnice (centrala termică nouă – trei cazane de gaz – și tabloul electric general pentru întreaga clădire),
La parter este proiectat corpul de legătură cu Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, cu intrarea prin noul corp al UPU, care este construit de Consiliul Județean. Aici va funcționa spitalizarea de zi a Pediatriei, Obstetricii, Neonatologiei, Chirurgiei, cu 21 de paturi. Accesele vor fi separate. În zona centrală va funcționa partea de internări.
La nivelul 1 va funcționa secția Pediatrie 1, pentru pacienții între 0-2 ani, cu 30 de paturi. Sunt proiectate și o zonă de terapie avansată (un nivel superior de îngrijire a pacienților), spații medicale conexe, sală de mese, biberonerie. Va funcționa și un salon cu trei paturi pentru copiii abandonați în secția de Neonatologie, până sunt preluați de Asistența Socială.
La nivelul 2 va fi zona Pediatrie 2. Aici vor fi și trei izolatoare (pentru că există grupe de vârstă diferențiate, cu pacienți de la 2 la 18 ani). Pe secție vor funcționa 42 de paturi și o sală de mese.
La nivelul 3 intrăm în zona de Chirurgie Pediatrică, cu 38 de paturi și cabinete medicale. Vor exista aici și o salină și o ludotecă pentru micii pacienți. Și la acest nivel va funcționa o sală de mese.
La nivelul 4 este proiectată Ginecologia, cu 22 de saloane, cu 16 paturi pe zona septic și 28 de paturi pe zona aseptic, la care se adaugă izolatoarele. Cuprinde și un cabinet pentru consultații, cabinete pentru ecografii, săli administrative.
La nivelul 5 va fi Neonatologia. Aici vor funcționa o parte „clasică” de nou-născuți, cu 16 paturi, o altă zonă cu 24 de paturi, o izolare cu patru paturi pentru nou-născuți, câte opt paturi pentru prematuri și nou-născuții incubați. Acest sector este izolat, copiii vor fi supravegheați direct și indirect. Pe același etaj, dar separat ca flux, va funcționa zona de spitalizare pentru mame și nou-născuți (16 paturi) și trei saloane cu câte un pat, pentru izolare. Vor funcționa aici și o sală de mese, sterilizare, cabinet de consultații, spații pentru personalul medical.
La nivelul 6 se va regăsi partea de spitalizare Obstetrică-Ginecologie, cu sălile de nașteri. Se dorește adoptarea sistemului „suită”, după un standard european modern. Vor fi șase suite pentru nașteri. Este vorba despre spații care cuprind toate funcțiunile, pe un circuit unidirecțional, să nu fie necesar ca medicii să mai iasă din perimetru. A fost creat și un flux separat pentru vizitatori și un „nod administrativ” pentru medici. Tot aici vor funcționa și o sală de mese, 18 saloane cu câte două paturi, de tip „rooming in”, ceea ce înseamnă o abordare mai modernă a cazării mamelor și nou-născuților.
La nivelul 7 vor funcționa toate sălile de operație și secțiile de terapie intensivă separat pentru compartimentele Pediatrie și Obstetrică Ginecologie (fiecare cu câte 11 paturi și camerele tehnice aferente).
La nivelul 8 vor funcționa heliportul, spațiile cu echipamentele tehnice, cu chillerele, tablourile electrice, UPS-urile, tablourile de automatizare, camerele tehnice pentru panourile solare, cameră de odihnă pentru pilotul elicopterului SMURD.
Investiţie uriaşă
Viitorul Complex Matern-Pediatrie va avea o suprafaţă totală de 25.000 de metri pătraţi, pe toate cele opt niveluri ale sale. Investiţia, estimată la 50 de milioane de euro, va fi cea mai mare investiţie în sistemul de sănătate arădean din ultimii zeci de ani. Consiliul Judeţean Arad îşi propune să obţină finanţarea pentru acest obiectiv prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
„Discuțiile cu proiectanții sunt pe final, suntem în faza ultimelor detalii. Am discutat și despre instalații, poziția echipamentelor tehnice, indicatorii tehnico-economici. Săptămâna viitoare ni se va preda studiul de fezabilitate. Am ținut cont și de faptul că spitalul are caracter de spital clinic și am asigurat spații și pentru activitățile studenților de la Medicină. Am discutat astăzi și soluțiile energetice, am solicitat să fie gândite și implementate soluții de energie verde”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, după şedinţa cu proiectanţii.
Trimite articolul
X…si va fi gata in 2050…
-
Depinde cati bani pot fi storsi in alte scopuri din sumele alocate spitalului
-
fi serios. Ascultă hitul antic Zager & Evans – In the Year 2525
Campioni mondialia la planificari, proiecte pe hirtie, poze in PhotoShop si machete !
-
:)) Buna asta. Chiar asa este!
-
pai ai fii suprins ca din astea se capuseaza o gramada de bani
Cate secole vor trece?????
Dar un spatiu verde pentru copii aveti in curte???
Daca tot construim occidental…………………..
Sper ca bai cu toalete sunt in fiecare salon da???????????????????????????????????
Sau o toaleta comuna infecta pe tot spitalul cum se practica in Romania?
Sper sa nu ceara Primaria PUZ ca atunci dureaza vreo 3 ani.
Sa vedem cine e proiectantul, cand incepe, cat de repede se incheie lucrarile si receptia. Speram ca nu o vor tarai si risipi banii pe prostii cum au facut cu pasajul si drumurile
La cati copii se vor mai naște ore mai merită investitia ?
Bă pansaților, voi nu puteți termina un pasaj început de o căruță de ani și vorbiți ca faceți spital.
Faceți pe draq sa va aibă în paza lui.
Precis se va infiltra ploaia prin tavan.
Rahat in ploaie…
SIGUR VOR FII O SUMEDENIE DE CONTESTATII SI IAR CONTESTATII SPECIFIC BIROCRATIEI DE LA NOI CEVA UNIC IN LUME, VA FII GATA IN 49 DE ANI……..PROBABIL
Gata au terminat cu infectioasele si se apuca de alt proiect matusalemic, bineinteles doar pe hartie .
Deci sa intelegem ca pe locul unde trebuia facut spitalul de infectioase (cu care se laudau inainte de alegeri), in curtea spitalului judetean se va face Piramida lui Keops (pardon, a lui Cionca) cu 8 etaje, un complex nemaivazut, care va deservii jumatate de Europa, va fi un trafic nemaintalnit de elicoptere care vor aduce pe heliport micutii pacienti de pretutindeni. Ar mai fi o problema, medici si aparatura :))
Cu trei milioane cumparau Hotel Parc,mai bagau in el zece, hai cinspe si problema era rezolvata intr-un an , maxim doi ! Asta nou cine stie cand o fi gata ca eu dupa Cionca nu ma iau….si pretul asta de cincizeci milioane e relativ …,s-ar putea ca la final sa fie dublu !
Fiti linistiti se va termina constructia in maxim 8-12 luni !!!
Vor face contract cu chinezii !!
Sper sa – l faca mai rezistent decat ale lor ..
Mie imi pare irealizabil catedrala din arad cea noua a fost construita in 15 ani si acest spital e triplu ca marime nici nu exista muncitori care aa lucreze e abureala pe fata
Ceva scapa…
In poza este o cladire P + 5. Deci 6 etaje.
In text se vorbeste de S + P + 8.
Aradon, ai pus poze aiurea?
Sau voi la CJ ati stabilit deja ca se vor face numai 6 etaje pe banii pentru 8?
Citesc comentările.. BA TATA ASTA E TARA NEBUNILOR 🤣