Anumite palete de culori, anumite geamuri şi uşi, cât mai puţine reclame şi doar cu anumite caractere, doar câteva variante de reabilitat acoperişurile. Toate acestea şi mult alte reguli urbanistice se regăsesc într-un studiu de cinci volume care va lua drumul Timişoarei pentru a fi avizat de Comisia naţională pentru monumente istorice. După aviz va fi organizată, probabil, o dezbatere, iar apoi totul va intra la vot. După ce toţi aceşti paşi vor fi făcuţi, nimeni nu va mai putea reabilita imobilele istorice din Arad după bunul plac, spune edilul local. Gheorghe Falcă a prezentat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă, pe scurt, finalul „studiului tehnic de fundamentare a condiţiilor impuse pentru elaborarea documentaţiilor tehnice privind reabilitarea clădirilor din zona construită protejată a Municipiului Arad”.
Un grup de arhitecţi şi urbanişti a pus bazele viitoarei imagini a Aradului, sau mai exact a clădirilor din zona istorică. Potrivit primarului, cele 5 volume sunt structurate pe nouă capitole (plus concluziile), capitole care vorbesc de fişa de observaţie a imobilului, de ghidul de intervenţie asupra acestuia, de relaţia dintre faţadă şi trotuare, de cromatica care va fi acceptată la nivel de Arad în ceea ce priveşte faţadele şi acoperişurile, de finisaje şi modele paletare, de modul cum va fi reglementată publicitatea de pe clădiri (fonturi, materiale folosite, detalii tehnice) şi de reglementările privind instalaţiile tehnice (gaz, curent, telefonie).
„Aici se stabilesc foarte clar şi extrem de bine detaliat regulile de intervenţie ale reabilitării imobilelor istorice din centrul Aradului, din zona protejată. Încercăm astfel că creăm responsabilitate când vine vorba de ce avem mai de valoare în oraş. Studiul vorbeşte de înlocuirea elementelor imobilelor doar cu elemente similare, de fazele exacte pe care trebuie să le parcurgă orice proces de reabilitare, de modul cum vor fi alese culorile de pe clădiri, în funcţie de dimensiunea faţadelor, de funcţiunea clădirii. Se dau exemple clare de aşa da şi aşa nu…. După ce va trece de Comisia Naţională de Monumente Istorice, documentul, odată votat în CLM, va deveni regulă pentru Arad”, a precizat Gheorghe Falcă.
Ce vor face săracii?
Edilul nu a insistat pe toate detaliile studiului, care la momentul la care va deveni public va putea fi studiat de orice arădean (Jurnal arădean şi www.aradon.ro vor dezbate, însă, pe larg acest document), dar a precizat că cei care vor respira uşuraţi şi vor avea o muncă mai uşoară vor fi proiectanţii, care vor ştii exact, de acum, ce au de făcut şi ce este interzis, indiferent de cererile clienţilor.
Totul bine până aici, dar în clădirile istorice a cărora faţade se degradează de ani buni, în fiecare zi, în fiecare minut, locuiesc mulţi pensionari, oameni săraci, care cu siguranţă nu au veniturile necesare pentru a reabilita imobilele. Edilul a insistat în acest caz, însă, pe faptul că Primăria a decis încă de anul trecut să vină în sprijinul acestora şi să suporte reabilitarea faţadelor, urmând a recupera suma investită în 7 ani, de la proprietari, sub formă de rate la impozitul pe clădire. Primarul consideră că această mână de ajutor întinsă proprietarilor vine să-i salveze şi pe aceştia, dar şi imaginea Aradului, care ar putea avea în câţiva ani imobile reabilitate, banii existând în bugetul local.
Impunerile codului
Cu fadaţele imobilelor nu este de glumit nici măcar acum când încă studiul cu pricina nu şi-a intrat în drepturi. Pentru că noul Cod Fiscal obligă proprietarii să reabiliteze faţadele, în caz contrar, de la anul, urmând să plătească un impozit şoc pe clădire: cu 500 % mai mare. „Anul viitor cei care nu vor avea faţadele reabilitate vor plăti, conform Codului Fiscal nou, un impozit ridicat. Noi am decis să venim în ajutorul lor cu oferta de a reabilita faţadele pe banii noştri, urmând să-i recuperăm în rate de la proprietari. În plus, în ultimele şase luni ale acestui an, vom demara o campanie de conştientizare a cetăţenilor cu privire la obligaţiile pe care le au prin lege proprietarii acestor clădiri, regulile locale cu privire la reabilitarea imobilelor din centrul Aradului şi facilităţile şi mâna de ajutor pe care noi le-o oferim”, a conchis primarul Gheorghe Falcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!