ARAD. În vederea gestionării cât mai eficiente a valului 5 al pandemiei, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad pune la dispoziţia populaţiei un call center cu 4 numere de telefon, respectiv: 0790.299.935, 0790.299.932, 0790.299.931, 0790.299.934, funcțional între orele 8.00- 16.00, unde populaţia poate fi informată cu privire la testare, evaluarea pacientului pozitiv sau poate solicita diverse informaţii generale, referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2 .
Conform noii metodologii, persoanele cu simptomatologie specifică pentru COVID-19 se pot adresa: medicului de familie, centrelor de permanență, în intervalul 15.00-08.00, unui laborator care efectuează teste pentru detecția virusului SARS-CoV-2, prin NAAT/RT-PCR, respectând algoritmul de testare sau prin utilizarea testelor antigenice rapide, camerei de gardă a unui spital (UPU/CPU), sau pot apela numărul unic de urgență 112.
Teste gratuite la medicii de familie
“Pentru a degreva şi a nu suprasolicita Serviciul de Ambulanță Judeţean, medicul de familie care are un pacient simptomatic poate efectua testarea gratuită a acestuia în cabinetul propriu prin utilizarea testelor rapide (contract CAS). Pacientulpoate fi ulterior îndrumat către cel mai apropiat centru de permanenţă. Pacienții simptomatici cu un rezultat pozitiv la testul rapid antigenic NU mai trebuie testaţi RT-PCR. Vă rugăm nu apelaţi numărul de urgenţă 112, decât în cazul în care situaţia o impune”, informează DSP, într-un comunicat de presă.
Dacă rezultatul testului este negativ, medicul specialist/medicul de familie va consulta bolnavul și îi va recomanda, dacă este cazul, alte investigații pentru stabilirea diagnosticului și conduitei de tratament. Dacă rezultatul este negativ/neconcludent/indisponibil, dar există suspiciunea înaltă de COVID-19 (imagine radiologică sau tomografie computerizată sugestivă, simptomatologie și probe biologice sugestive, tendința la desaturare fără altă cauză, context epidemiologic), în special cei ce prezintă o formă severă sau critică, aceștia pot fi asimilați pacientului cu COVID-19 și internați în unitățile sanitare cuprinse în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 434/2021, cu modificările și completările ulterioare, cu menținerea criteriilor de izolare până la clarificarea definitivă a diagnosticului.
Ce se întâmplă în cazul testului pozitiv
Dacă rezultatul este pozitiv, abordarea va fi următoarea: “persoanele care au testele pozitive efectuate în farmacie, laborator sau de către echipajele Serviciului de Ambulanță Județean au obligația de a contacta și informa medicul de familie căruia îi vor prezenta rezultatul. Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor testate pozitiv și va transmite Direcției de Sănătate Publică fișa de monitorizare a persoanei izolate. Pacientul pozitiv la infecția cu SARS CoV-2 rămâne acasă, își contactează medicul de familie, care, în funcție de simptomatologie, evaluează clinic pacientul și decide conduita terapeutică. Îl va monitoriza prin consultație telefonică, va decide trimiterea către centrele de evaluare sau va solicita internarea într-o unitate sanitară”, precizează DSP.
De asemenea, medicul de familie are obligaţia de a monitoriza prin consultaţie telefonică zilnică pacienţii cu simptome uşoare fără factori de risc, care nu necesită oxigenoterapie și pacienţii cu simptome medii, fără factori de risc, care nu necesită oxigenoterapie.
Centrele de evaluare
Conform DSP Arad, vor fi îndrumați către unul dintre cele patru centre de evaluare pacienţii care nu necesită oxigenoterapie, care au manifestări clinice uşoare sau medii de COVID-19 şi care au factori de risc. Aceștia vor fi direcţionaţi fie prin intermediul serviciului 112, fie se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluaţi în centrele de evaluare.
Datele de contact ale centrelor
Datele de contact ale centrelor de evaluare unde se pot adresa pacienţii la nivelul judeţului Arad, începând din data de 21 ianuarie sunt:
– Centrul de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad situat în Arad, strada Andrenyi Karoly, Nr. 2-4, telefon: 0730.110.242 sau 0730.110.168, program non-stop;
– Centrul de evaluare din cadrul Spitalului orășenesc Lipova situat în Lipova, strada Aurel Vânătu, Nr. 11, telefon: 0257.563.047, program: luni – vineri: 7.00-15.00;
– Central de evaluare din cadrul Spitalului Orasenesc Ineu situat în Ineu, Strada Republicii, Nr. 2, telefon: 0730.909.429, program: luni – vineri: 8.00.16.00;
– Centrul de evaluare din cadrul Spitalului de Boli Cronice Sebiș, situat în Sebiş, strada Tineretului, Nr. 2, telefon: 0257.311.059; program: luni – vineri: 8.00-16.00.
Pentru internare
Vor fi îndrumaţi către internare în unităţile sanitare, prin 112, pacienţii care prezintă semne de agravare determinate de infecţia cu SARS-CoV-2 sau nu prezintă semne de agravare a infecţiei, dar au o decompesare a bolii de fond în timpul monitorizării; pacienţii care necesită oxigen, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcţii vitale și pacienţii care nu au manifestări severe determinate de COVID, dar care au alte afecţiuni care impun asistenţă spitalicească.
Vezi lista centrelor de permanență
Citește și:
Chișineu-Criș, Curtici, Pecica și 8 comune intră în scenariul roșu
Trimite articolul
XSa o sune pe Baba Flavina Cabalina sau pe cel care declara că ,,Nu sunt împotriva vaccinării. Dimpotrivă, vă pot asigura că fiecare dintre vaccinurile existente în prezent au fost proiectate, dezvoltate și fabricate de oameni de știință geniali și competenți”, sau daca sunt prea ocupați cei doi sa- l sune pe maniaco- depresivule abrutizat licențiat. Și a și trecut prin boala, cu sechele la bidon, dar a trecut🤣
Pina prin 2019,DSP era un loc caldut,unde s-au aciuit tt felul de persoane,unele chiar cu studii,insa fara habar de ce inseamna medicina;faceau controale si uneori ciubucareau tare,insa meserie,ioc ! Azi,sunt complet depasiti si nu fac fata situatiei in primul rind pentru ca lipsa de pregatire isi spune cuvintu,apoi menegementul este unul politic,deci zero. Poate dupa trecerea pandemiei vom vedea si trageri la raspundere,caci au vieti pe constiinta…
Ce rost are sa ma ‘Monitorizeze’ medicul de famile? Ma intereseaza ‘tratamentul’ si de unce fac rost de medicament. Ca exista! Ivermectin ? anticorpi-monoclonali ? Am voie sa le cumpar sau trebuie sa mor sa intru in statistica de propaganda de frica ?
-
Ce tratament….doar vaxxin,vreo 5 doze…sa tot fie…
Cum vor fi tratați bolnavii de COVID, în valul 5 al pandemiei? …. !!! cu piscoturi si cafelutza ! ce scremere de a continua isterizarea populatiei si la ora actuala , si acum cand toti mai multi oameni au trecut prin boala si manifestarle bolii au fost la multi ca o gripa sau o raceala , DSP continua sa incerce a afisa Bau -bau l Covid mai ceva ca pe SIDA
Aradenii se pot adresa urmatorilor: Cit de cretin poti fi sau la mocofan club sau la Scapa cine poate. Ei le stiu pe toate.
-
Sau s-o sune pe ma-ta sa-i dea o muie adanca….in trei doze…