Se caută soluţii pentru a degreva Unitatea de Primire Urgenţe Arad, acolo unde fug toţi arădenii când se simt rău. O activitatea permanentă, care face cunoştinţă zi şi noapte cu cozile, cu aşteptarea, cu nervii pacienţilor şi ai cadrelor medicale, cu insuficienţa spaţiilor şi a medicilor, cu probleme de tot felul, ba chiar, mai nou, şi cu altfel de urgenţe decât cele medicale (vezi cazul inundaţiilor din sălile UPU). Cum se rezolvă o probleme veche de zeci de ani? Cu bani, cu planuri bine gândite, pe termen lung, sau încercând să aplici… soluţii de moment. Cu o astfel de soluţie au venit mai marii Consiliului Judeţean, care cred acum că salvarea UPU stă în centrele de permanenţă, de care mai niciun arădean nu a auzit. Şi iată soluţia pe care Claudia Boghicevici, vicepreședintele Consiliului Județean, o vede: vicele le solicită arădenilor să ia în considerare existența centrelor de permanență care funcționează în municipiu și care pot degreva presiunea de pe Unitatea Primire Urgențe.
Pe scurt, Claudia Boghicevici crede că o informare de acest gen ar putea salva, de la sine, situaţia de la UPU.
Viziunea CJA
„Se constată că arădenii se îndreaptă cu orice fel de afecțiuni, chiar și cu cele minore, la Spitalul Județean, crescând fluxul de pacienți. Or, unele consultații pot fi realizate mult mai aproape de domiciliul solicitanților și în condiții mult mai lejere, cu timpi de așteptare scăzuți”, se arată în comunicatul remis de CJA.
„Am discutat cu specialiștii din domeniul sanitar care ne-au cerut să mediatizăm aceste centre de permanență. Mi s-a demonstrat că ele sunt mult subutilizate; dotarea acestora cu echipamente minimale de adresare a urgențelor minore este în atenția noastră și o discutăm cu președintele Consiliului Județean, dl. Cionca, fiindcă timpii de așteptare la spital pot fi astfel comprimați. Aceste servicii medicale în centrele de permanență sunt gratuite!”, spune Boghicevici.
Nu se ştie cum
Cum se va proceda la dotarea acestora, cum vor fi informaţi arădenii la modul serios despre existenţa acestor centre şi oferta lor medicală şi cum vor fi determinaţi să nu mai ia drumul Urgenţelor încă nu se ştie. Dar planurile sunt mari, dacă ar fi să ne luăm după declaraţii. „Să știți că ne gândim și la implementarea unui sistem de programare online pentru ambulatoarele de specialitate, o propunere pe care am primit-o de la medici și care este mai ales la îndemâna tinerilor. Ne dorim ca în următoarea perioadă aceste proiecte să se concretizeze”, a declarat Boghicevici.
Şi ca din calcule să nu scape nimic, vicepreședintele CJA a decis să se adreseze „și primarilor din județ cu solicitarea înființării centrelor locale de permanență, care asigură continuitatea asistenței medicale primare între orele 15.00-8.00, iar cu ocazia sărbătorilor, 24 de ore din 24, în regim de gardă realizată de medicii de familie”.
De la vorbe la fapte
Greu de crezut că sistemul medical românesc, implicit cel din Arad, va putea fi tratat cu vorbe. Chiar dacă se vorbeşte de fapte bune. De la vorbe până la fapte drumul e mereu lung şi, pentru sistemul sanitar românesc, tare anevoios.
Citiți principiile noastre de moderare aici!