Consiliul Judeţean Arad face primele achiziţii din fonduri nerambursabile, în cadrul proiectului „Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor în judeţul Arad”. Proiectul are o valoare totală de circa 34 de milioane de euro. Proiectul este finanţat în proporţie de 80% din fonduri ale Uniunii Europene, 18% din fonduri de la bugetul de stat şi doar 2% din bugetul CJA. În primă fază, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, care se ocupă de implementarea proiectului, va cumpăra peste 100.000 de containere şi pubele. Valoarea totală pusă la bătaie este de 24.276.666 lei.
Licitaţie
Consiliul Judeţean a dat startul licitaţiei pentru achiziţionarea a 50.000 de unităţi de compostare individuale de 200 l, 3.200 de containere metalice pentru colectarea deşeurilor reziduale în zone rurale, 1.880 de containere din plastic pentru colectarea deşeurilor de hârtie şi carton, 1.250 de containere din plastic pentru colectarea deşeurilor de plastic şi metal, 1.900 de containere din plastic pentru colectarea deşeurilor de sticlă, 58.000 de euro-pubele din plastic pentru colectare separată deşeuri reciclabile, respectiv, 46.500 de euro-pubele din plastic pentru colectare separată deşeuri biodegradabile.
Pe raza întregului judeţ
Prin proiect se prevede implementarea colectării deşeurilor în toate localităţile judeţului. Vor fi cumpărate containere, pubele şi mijloace de transport pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural „prin puncte de colectare (deşeurile de sticlă şi hârtie în mediul urban şi toate tipurile de deşeuri reciclabile în mediul rural) sau din poartă în poartă pentru deşeurile de metal şi plastic în zona urbană”, potrivit datelor din proiect. Se vor achiziţiona containere şi mijloace de transport pentru colectarea separată a deşeurilor biodegradabile menajere în municipiul Arad şi oraşele din zona 1, la circa 80% din gospodării, se vor cumpăra unităţi de compostare individuală pentru implementarea compostării individuale la 80% din gospodăriile din mediul rural, se va achiziţiona un concasor mobil pentru reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări.
Zeci de mii de tone de gunoi
Alte componente ale proiectului sunt: echipamente de colectare a deşeurilor şi patru staţii de transfer la Chişineu Criş, Mocrea, Sebiş şi Bârzava; servicii de tratare în instalaţii de sortare şi compostare: o nouă staţie de sortare la Mocrea, cu o capacitate de 6.100 tone/an de deşeuri reciclabile, două noi instalaţii de compostare la Arad şi Mocrea, cu o capacitate de 19.000 tone/an, respectiv 700 tone/an de deşeuri biodegradabile tratate, şi închiderea celor 10 depozite orăşeneşti neconforme şi a celor 113 spaţii de depozitare din mediul rural.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!