ARAD. Mihaela Vasil, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Arad, a vorbit, în conferința de presă săptămânală, despre noutățile legislative cu privire la pensia de invaliditate și cumularea pensiei cu salariul.
Ca o primă noutate, prin noua lege a pensiilor perioada în care o persoană a beneficiat de pensia de invaliditate nu mai constituie stagiu asimilat. Această categorie de pensie se acordă persoanelor care au capacitatea de muncă diminuată, iar la stabilirea acestei categorii se acordă și un stagiu potențial, după caz, indiferent de gradul de invaliditate.
„Astfel, potrivit art. 87 din lege, pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de 0,25 puncte pentru gradul I de invaliditate, 0,20 puncte pentru gradul II de invaliditate și 0,10 puncte pentru gradul III de invaliditate. Începând cu 01 septembrie 2024, cuantumul indemnizației pentru însoţitor, acordat pensionarilor de invaliditate încadrați în gardul I de invaliditate, reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, aferent lunii pentru care se face plata. Legea permite cumulul pensiei, indiferent de gradul de invaliditate, cu venituri realizate din activităţi profesionale, fiind astfel încurajată/stimulată rămânerea în activitate”, a explicat Mihaela Vasil.
Punctajul pentru grupele de muncă I și II
În procesul de reformă a sistemului de pensii a fost reglementată și acordarea unui număr fix de puncte lunare pentru perioadele de activitate desfăşurate de asigurați în locuri de muncă încadrate în grupele I/a II-a/ condiţii deosebite/speciale de muncă. Astfel, conform art. 88 alin.(1) lit a) din lege se acordă un număr de 0,25 puncte suplimentare corespunzătoare grupei II/condițiilor deosebite de muncă, pentru fiecare lună de stagiu contributive realizat în aceste condiții, iar potrivit art. 88 alin.(1) lit. b) din lege se acordă un număr de 0,50 puncte suplimentare corespunzătoare grupei I/condițiilor speciale de muncă, pentru fiecare lună de stagiu contributiv realizat în aceste condiții. Excepţie fac persoanele care au desfășurat activități în unităţi miniere și zonele I și II de expunere la radiații, unde legea acordă diferențiat un punct suplimentar pentru fiecare lună de stagiu contributiv realizat în aceste condiții.
Cumulul pensiei cu alte venituri
Pensionarii sistemului public de pensii care realizează venituri din activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal sau din activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor, pot cumula pensia cu veniturile realizate.
Ca element de noutate, pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.
„Există și situații în care nu se poate cumula pensia cu alte venituri. Așadar, cine nu poate cumula pensia cu venitul: soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024); beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare: în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu sau ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate”, a mai explicat directorul Casei de Pensii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!