Scindarea CET în două societăţi diferite, respectiv CET Arad şi CET Hidrocarburi, mişcare care a avut loc în anul 2009, a fost un experiment eşuat. Cu toate că niciunul dintre factorii de decizie (Primărie, conducerea centralelor) nu a dorit să recunoască acest lucru, întâmplările recente par să confirme eşecul. Pe masa consilierilor municipali a ajuns un proiect de hotărâre care se referă la aprobarea unui studiu. Până aici, nimic ieşit din comun. Municipalitatea aprobă studii pe bandă rulantă. Dar dacă privim mai atent la propunerea acestui studiu, vedem că în discuţie apar cele două CET-uri. „Studiul privind analiza oportunităţii fuziunii SC CET Arad SA şi SC CET Hidrocarburi SA Arad” este documentul care va intra la votul consilierilor locali. Aşadar, la şapte ani de la „divorţ”, cele două CET-uri vor fi „cununate” din nou.
Mai departe, documentele prezentate de Primăria Arad vorbesc despre oportunitatea fuziunii celor două centrale. Problema este că, peste tot, se vorbeşte despre datorii, creanţe, credite sau obligaţii de plată. Aşadar, administraţia locală recunoaşte, într-un final, situaţia dramatică în care se află centralele termice şi acum, în ceasul al 12-lea, încearcă să facă o mutare care să ne dea speranţe la gândul că, în iernile care urmează, ne vom putea încălzi apartamentele.
Dar să vedem ce spun documentele: „Având în vedere consideraţiile juridice (…), obligaţiile contractuale bancare înregistrate de producătorul SC CET Arad SA odată cu achiziţia creditelor bancare: o linie de credit de 10 milioane de lei pentru cheltuielile curente şi un credit bancar de 30 milioane de lei pentru finanţarea investiţiei prevăzute în Etapa 1 – finalizare PIF Cazan nr. 2 de 420 t/h pe gaze naturale; obligaţiile de plată restante înregistrate în prezent de SC CET Arad SA la furnizorii de combustibili şi executantul investiţiei de la Cazanul nr. 2 de 420 t/h; situaţia financiară înregistrată de SC CET Hidrocarburi SA Arad datorită pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat; faptul că, în prezent, operatorul SC CET Hidrocarburi SA Arad nu mai deţine licenţă pentru transportul şi distribuţia energiei termice în cadrul serviciul public; faptul că Municipalitatea este obligată să organizeze licitaţie publică în vederea atribuirii contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, ulterior transferului infrastructurii tehnico-edilitare destinată transportului şi distribuţiei energiei termice din patrimoniul SC CET Hidrocarburi SA Arad în domeniul public al Municipiului Arad, procedură aflată în desfăşurare, propunem adoptarea hotărârii de consiliu cu privire la iniţierea procedurilor legale pentru reorganizarea societăţilor SC CET Arad SA şi SC CET Hidrocarburi SA Arad şi rezolvarea situaţiei financiare a celor două societăţi prin infuzie de capital asupra operatorului SC CET Hidrocarburi SA Arad”.
Aşadar, Primăria Arad confirmă tot ce ziarul nostru a scris până acum: situaţia datoriilor celor două CET-uri este gravă, sunt adevărate averi care trebuie plătite de centrale către furnizori sau către alte firme. În plus, CET H nu mai are dreptul să furnizeze căldură pentru că nu mai are licenţă. Aşadar, singura rezolvare ar fi fuziunea.
Termene peste termene
După cum am precizat deja, acest proiect de hotărâre va intra la vot în Consiliul Local Municipal. Dar, dacă va fi adoptat, nu s-a rezolvat problema. Va fi făcut doar un singur pas. Pentru că, ulterior, va fi depusă o muncă titanică pentru a „repara” ce s-a „stricat”. Cele două CET-uri vor intra într-un proces amplu de fuziune, urmând ca două societăţi distincte să devină una singură. Ca în trecut. Programul gândit de municipalitate arată astfel: până în data de 1 februarie 2017 va fi depus proiectul de fuziune la Registrul Comerţului. După ce acest proiect va fi publicat în Monitorul Oficial, consilierii municipali vor trebui să îl aprobe prin vot. Apoi, la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adunările generale ale acţionarilor celor două CET-uri vor hotărî asupra fuziunii. De abia apoi putem spune că fuziunea va fi finalizată.
O singură conducere
Încă de la despărţirea CET în două societăţi diferite, unul dintre motivele de dispută a fost salarizarea a două aparate de specialitate şi a două conduceri diferite. Cei care au fost împotriva proiectului susţineau la vremea respectivă că este aberant să cheltuim milioane de lei pentru salariile angajaţilor din birouri, să plătim două conduceri separate. Asta în condiţiile în care arădenii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară. Nu ştim ce va aduce această fuziune, dar măcar sperăm că arădenii nu vor trebui să plătească „o căruţă” de directori şi directoraşi. Teoretic, noul şi, totodată, vechiul CET va avea o singură conducere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!