ARAD. Începutul primăverii aduce din nou în discuție problema resturilor de vegetație, a crengilor tăiate în urma toaletărilor de copaci și a strângerii acestora. Cine și cum se poate ocupa de ridicarea acestor deșeuri vegetale, rămâne momentan o problemă fără rezolvare clară în municipiu. Dacă în anii trecuți, administrația locală împreună cu Gospodărirea Comunală Arad organizau cel puțin de două ori pe an acele campanii de curățenie prin cartiere, ocazie cu care arădenii de la case puteau să scape de crengile și frunzele adunate, anul acesta nu există informații concrete privind o continuare a acestei acțiuni. Și-atunci întrebarea celor care locuiesc la case, dar și celor de blocuri care au parcuri cu gard viu și pomi, rămâne: cine le ridică crengile? Mulți arădeni ne-au solicitat informații concrete și soluții pentru a putea scăpa de crengile rezultate în urma toaletărilor fără a risca amenzi, fie de la Poliția Locală, fie de la ISU.
„Am toaletat pomii din fața casei, pentru că dacă nu îi toaletez vine Poliția Locală și tot pe mine mă amendează. Acum, ce pot face cu crengile? Dacă le scot lângă tomberoanele cu deșeuri, nu mi le ridică nimeni. Dacă le dau foc, în grădină, risc să mă amendeze Poliția sau chiar Pompierii. Și atunci ce să fac cu ele?”, a întrebat pe bună dreptate un cititor.
Din păcate, arădeanul în cauză, și toți cei aflați în această situație, nu au foarte multe soluții. Soluția ideală propusă ar fi ca fiecare arădean să își ducă la groapa de gunoi aceste resturi vegetale. Cum să le transporte totuși până acolo, asta rămâne o altă problemă. Dar, totuși, arădenii ar mai putea suna la telefonul cetățeanului – 02857/984, în speranța că Primăria le va găsi o variantă rezonabilă prin care pot scăpa de crengi, fără să încalce vreo normă legală. Până când se va găsi o soluție, majoritatea deșeurilor vegetale ajung la tomberoanele aferente blocurilor, în speranța că vor fi ridicate de compania de colectare a deșeurilor.
În județ, primăriile acționează
Situația este cu totul alta în orașele și comunele județului. Aici, primăriile au anunțat deja începerea acțiunilor de curățenie de primăvară. Spre exemplu, la Pecica, administrația a anunțat că „la fel ca în fiecare primăvară, Primăria Oraşului Pecica colectează de la localnici crengile provenite din toaletarea arborilor şi a pomilor. Acţiunea începe luni, 8 martie şi durează patru săptămâni, până vineri, 2 aprilie 2021. Angajaţii administrației locale ajung în fiecare zi de luni în zona 100 şi pe strada 2, marţi în zona 200 şi pe strada 1, miercuri în zona 300 şi zona 500, joi în zona 400 şi pe strada 3, iar vineri în satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat. Primăria Orașului Pecica reaminteşte cetățenilor că se vor aduna doar crengile și îi roagă să le scoată doar în ziua colectării. În toate celelalte zile este interzisă depozitarea oricăror materiale pe domeniul public”. Și la Sântana începe de luni, colectarea deșeurilor de ordine vegetală.
„Primăria Oraşului Sântana va derula o campanie de colectare a deşeurilor de origine vegetală (frunze, crengi, etc.) Campania se desfășoară începând de luni (08.03.2021), ora 09:00, în zona Comlăuș. Graficul de colectare va fi anunțat săptămânal. Deşeurile vor fi colectate doar dacă sunt depozitate într-un singur loc și dacă sunt legate. Primăria Oraşului Sântana ţine să mulţumească pe această cale tuturor cetăţenilor care vor contribui în acest fel la menţinerea unui oraș curat”, a transmis administrația din Sântana.
În cazul comunelor, la Felnac, spre exemplu, campania de colectare a deșeurilor vegetale, crengi rezultate din toaletarea pomilor, se desfășoară în perioada 03.03.2021 – 31.03.2021.
Trimite articolul
XAradul e fruncea !
Normal ca nu sunt foarte curioși anul acesta datorita pandemiei, nu are nici cea mai mica legătură cu faptul ca nu este an electoral… Nuuuu