ARAD. Explozia din ultimele luni a facturilor la energia electrică, dar şi scumpirile iminente care sunt anunţate îi fac pe români, inclusiv pe arădeni, să caute soluţii alternative la curentul clasic, primit de la firmele de furnizare. Iar una dintre companiile de pe piaţă a simţit „miros de afacere”, o afacere care ar putea fi câştigătoare pentru ambele părţi. E.ON anunţă că Aradul se numără printre cele zece judeţe din ţară în care oamenii ar putea să beneficieze de sisteme fotovoltaice pe care să le plătească în rate. În funcţie de veniturile lor, oamenii pot opta să plătească rate timp de 1, 3, 5 sau 7 ani. Aflând de această ofertă a celor de la E.ON şi încercând să venim în sprijinul arădenilor care au ajuns la limita răbdării când vine vorba despre facturile de curent, am solicitat detalii suplimentare companiei.
În primul rând, am vrut să aflăm ce costuri vor acoperi ratele pe care le vor plăti arădenii, dar şi dacă există alte cheltuieli pe care vor trebui să le suporte cei ce aleg să îşi monteze astfel de sisteme.
„Ratele lunare acoperă mai multe costuri, printre care le menționăm pe cele legate de vizita de evaluare, proiectul tehnic, întocmirea dosarului care se depune la operatorul de distribuție a energiei electrice, echipamente (panouri fotovoltaice, sistemul de prindere pe acoperiș, invertorul, sensor-meter, tabloul de siguranță, cabluri și elemente de conectare, instruire și acces în aplicația de monitorizare), instalarea și punerea în funcțiune, inclusiv obținerea Certificatului de Racordare, examinări anuale, intervenții de urgență și depanări. Pentru accesarea programului E.ON Solar Home clientul nu are nici o cheltuială inițială. Dar este posibil să apară ulterior cheltuieli, din considerente ce țin de îndeplinirea condițiilor tehnice necesare pentru instalarea panourilor: existența unei prize de împământare, modificarea branșamentului electric – în cazul în care se instalează soluții cu o putere mai mare decât cea prevazută în avizul tehnic de racordare inițial”, ne-au transmis cei de la companie.
Aşadar, în primă fază, arădeanul care vrea să îşi producă propriul curent şi, de ce nu, să vândă surplusul nu va trebui să plătească niciun leu.
Care sunt preţurile
Un aspect foarte important în ceea ce priveşte montarea acestor panouri solare îl reprezintă preţul. Mai ales că sistemele de acest fel nu sunt tocmai ieftine. Cei de la compania care implementează aceste proiecte ne-au transmis faptul că „preţul întreg pentru soluţiile fotovoltaice începe de la 24.020 de lei pentru sistemul monofazic de 3kW”. Preţurile cresc în funcţie de puterea solicitată de clienţi dar şi de sistemul ales, respectiv mono sau trifazic. Totuşi, plata în rate care poate fi stabilită pe o perioadă de şapte ani de zile ar putea fi atractivă pentru mulţi arădeni care ar alege, astfel, să producă propria energie electrică.
Un alt preţ care i-ar putea interesa pe viitorii clienţi este cel pe care E.ON l-ar plăti pentru curentul produs în plus de o gospodărie şi care ar urma să fie cumpărat de firmă.
“Prețul la care cumpără E.ON Energie România surplusul de energie electrică este reglementat de către ANRE – Autoritatea Națională din domeniul Energiei, prin legea prosumatorului. Pentru anul în curs prețul este de 196.56 lei/MWh, cu perspectiva de a fi începând cu anul 2022 peste 300 lei/Mwh”, ne-au transmis reprezentanţii societăţii.
Case independente
Am încercat să aflăm pentru arădeni dacă sistemele de panouri fotovoltaice ar putea acoperi întreg consumul de energie electrică al unei gospodării. Iar cei de la E.ON ne-au spus că “în anumite condiții, cantitatea de energie produsă de panourile fotovoltaice poate acoperi necesarul unei gospodării, dar sunt mulți factori care intervin, spre exemplu: procentul din energia produsă care este consumată, curba de consum a clientului dacă se pliază pe perioada de producție a panourilor fotovotaice, dacă adaptarea sistemului a fost făcută în concordanță cu consumul lunar de energie electrică etc. Prosumatorul are avantajul că fiecare kW produs este valorificat fie prin consumul propriu, fie prin injectarea în rețeaua electrică”.
Există interes
Ţinând cont de faptul că programul acesta este unul nou, am vrut să aflăm dacă există deja arădeni interesaţi de montarea panourilor fotovoltaice care să le asigure energia electrică consumată. Ni s-a transmis că „interesul clienților pentru acest program este în creștere. Un singur punct de contact, o soluție la cheie, echipamente premium și timp de instalare redus sunt câteva dintre avantajele care ne diferențiază în piață. Acest lucru îl remarcăm și în județul Arad unde clienții, în ultima lună, au accesat toată gama de putere disponibilă: 3 kW, 4 kW, 5 kW, 6kW, 8kW, 10 kW, 12 kW, 15 kW, atât în sistem monofazic, cât și trifazic”. Aşadar, se pare că parte dintre locuitorii Aradului au decis deja să îşi reducă facturile la energia electrică prin montarea acestor sisteme.
Trimite articolul
XDobânzile nu le mai spune nimeni?
Daca sunt atat de promti precum cozile imense de la ghișeele lor, e clară eficiența.
Eu am fost unul dintre cei interesați de aceasta oferta. Răspunsul a venit după doua săptămâni, timp în care am achiziționat deja sistemul în regim propriu. Este o oportunitate pentru EON sa facă bani mai rapid și sigur prin acest proiect. Suma la care ajungi cu tot cu dobânda este foarte mare comparativ cu puterea instalată. Dincolo de asta e putin deplasat sa investesc într-un sistem, fără nici o subvenție de la stat, doar ca sa vând o mare parte din producție la o treime din prețul cu care achiziționez energia. Dacă am discuta și despre subvenții pentru investiție sau alte înlesniri – pentru ca devii prosumator verde – ar fi o opțiune… Adunați-va bani, oameni buni, și va puteți monta sistemul de care aveți nevoie, independent.