Costurile prea mari pe care le-au avut, iarna trecută, pentru încălzirea locuinţei i-au determinat pe unii dintre arădenii abonaţi la sistemul centralizat de termoficare să se debranşeze. „Numărul deconectărilor înregistrate în acest an a fost de 62, până la data de 23 septembrie 2016. Toate reprezintă deconectări ilegale şi constă în denunţuri şi autodenunţuri ale consumatorilor” – a precizat, la solicitarea Jurnal arădean/ Aradon, Marina Plaveţi, purtător de cuvânt al SC CET Hidrocarburi SA. Ea mai atrage atenţia că, „în conformitate cu Legea 325/2006, deconectarea consumatorului de energie termică fără respectarea condiţiilor legale, este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de către autoritatea administraţiei publice locale.”
Primăria Municipiului Arad este cea care i-a amendat pe arădenii debranşaţi ilegal în 2016. Dar nu pe toţi! „De la începutul acestui an, Serviciul societăţi comerciale, monitorizarea serviciilor de utilităţi publice a dat – pe baza Legii 325/2006 – 13 amenzi în valoare totală de 3.250 de lei” – ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei. Adică 250 de lei/ debranşat (practic, jumătate din amenda minimă, plătită în 24 de ore). Dar numai 20% dintre cei debranşaţi ilegal au fost sancţionaţi de Primărie.
Autoritatea administraţiei publice locale care dădea, până acum, amenzi grele (2.500 lei) arădenilor debranşaţi ilegal de la CET este Poliţia Locală. Dar, cum amenzile din trecut au fost contestate de cetăţeni în instanţă iar justiţia le-a dat dreptate oamenilor, poliţiştii locali au decis să renunţe, în 2016, la aplicarea sancţiunii. „Anul acesta, Poliția Locală nu a mai dat amenzi pentru debranșări pentru că toate cele 30 de procese de anul trecut, prin care s-au contestat amenzile, au fost fost câştigate de contestatari. Şi atunci, în ideea că practica instanţei de judecată arădene este unitară, s-a renunţat la ideea amenzilor. Cu menţiunea că în zona protejată, în centru, se mai cer autorizaţii. Dar nici acolo nu se mai dau amenzi, ci se fac sesizări penale. Însă, până acum, nu am făcut nicio sesizare penală” – a declarat, pentru Jurnal arădean/ Aradon, Monica Tulcan, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Arad.
Pentru cei rămaşi…
Aşadar, chiar dacă sunt catalogate drept ilegale, debranşările nu se (mai) soldează cu amenzi. Ele au însă efecte neplăcute pentru cei care rămân conectaţi la sistemul centralizat de încălzire.
„Având în vedere impactul negativ resimţit de către utilizatori, prin aceste deconectări de la serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, se depune tot efortul pentru furnizarea unor servicii de calitate, consumatorilor noştri. În acest sens şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, SC CET Hidrocarburi SA nu acordă avize de deconectare în acele imobile în care nu au avut loc deconectări de la sistem, înainte de intrarea în vigoare a legii şi pentru imobilele aflate în zona unitară, conform HCLM 109/2008. De asemenea, administraţia publică locală face eforturi pentru susţinerea serviciului public de alimentare cu energie termică şi continuarea investiţiilor” – a mai subliniat Marina Plaveţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!