Comisarii de la Garda de Mediu, angajaţii Companiei de Apă şi reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) au avut misiunea de a stopa o cantitate impresionantă de produse petroliere găsite în canalul Mureşel, în porţiunea neîntubată a canalului, lângă Jackson. Din declaraţiile oficialilor, se pare că substanţa cu care a fost poluat canalul este motorina, dar au fost ridicate probe şi trimise la laborator pentru a se stabili exact.
Apa care curge pe Mureşel avea o culoare maronie, iar specialiştii au estimat că aproximativ 35 la sută din suprafaţa canalului, în zona neîntubată, era acoperită cu o peliculă de substanţă petrolieră. Comisarii de la Garda de Mediu şi angajaţii ANIF au închis stăvilarele şi au montat mai multe filtre şi baraje pentru a stopa produsele petroliere să înainteze spre graniţa cu Ungaria.
Sursă identificată
Sursa acestor reziduuri petroliere, deşi nu a fost confirmat oficial, pare a fi un vechi canal colmatat, care deservea societăţile Astra şi fostul Aris. Ploile din ultimul timp ar fi umflat canalul respectiv, iar produsele petroliere au fost deversate în canalizarea pluvială a oraşului. Gheorghe Bănăţean, directorul Companiei de Apă, a declarat că angajaţii societăţii au descoperit unda de produse petroliere, iar aceasta vine din zona Strungul. „Nu se ştie încă exact locul de provenienţă a produselor petroliere, dar mâine (n.r. astăzi) va avea loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate, pentru a pune cap la cap toate informaţiile şi pentru ca Garda de Mediu să ia măsurile care se impun”, spune Bănăţean.
Pericol pentru unguri?
Din această situaţie, problemele cele mai mari ar putea să le aibă maghiarii care locuiesc în zona de frontieră şi care folosesc apa din Mureşel pentru irigarea terenurilor agricole. Traian Vlaicu, şeful ANIF, spune că nu există niciun pericol pentru vecinii din vest, deoarece întreaga peliculă de substanţă petrolieră este reţinută pe teritoriul ţării noastre. „Am făcut numeroase bariere pentru ca produsele petroliere să nu ajungă în ţara vecină şi, ţinând cont că acestea sunt filtrate pe teritoriul ţării noastre, apa care ajunge la unguri este bună pentru irigat”, a declarat Vlaicu.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!