ARAD. Saltul incredibil al cursului francului elveţian a generat panică în rândul persoanelor fizice şi juridice care s-au trezit cu nişte credite în franci elveţieni pe care sunt în imposibilitate de a le plăti. Pe de altă parte, sunt şi entităţi care câştigă în urma fluctuaţiei monedei elveţiene. Şi nu vorbim despre bănci, aşa cum v-aţi aştepta. Ci despre Primăria Arad şi locuitorii oraşului, ca principali beneficiari!
Creșterea cursului francului elvețian are și efecte pozitive. Autorităţile din patru judeţe au câştigat milioane de euro în urma unor înţelegeri de finanţare nerambursabilă cu guvernul elveţian pentru a reduce poluarea din oraş. Este vorba despre Suceava, Cluj, Brașov și Arad. Primarul Aradului a anunțat oficial, miercuri, că municipiul Arad este în situația de a beneficia de creșterea cursului CHF, întrucât valoarea în lei a proiectului a crescut.
Primarul Gheorghe Falcă a subliniat în cadrul unei conferinţe de presă faptul că Aradul a avut de câştigat de pe urma fluctuaţiei francului elveţian, Aradul având în derulare un proiect cu fonduri nerambursabile în această monedă.
Potrivit primarului Gheorghe Falcă, în data de 17 februarie a avut loc vizita la Primăria Arad a reprezentanților Fondului Elvețiano-Român pentru analiza stadiului proiectului aprobat pentru Municipiul Arad în valoare de 9,326 milioane CHF. Valoarea finanțării nerambursabile este de 70% din costul total al investițiilor. Asta înseamnă că primim 6,326 milioane CHF nerambursabili.
Proiectul cu fonduri nerambursabile vizează modernizarea punctului termic Aradul Nou prin transformarea în centrală cu funcționare pe biocombustibil și realizarea unui sistem de iluminat public cu panouri fotovoltaice.
17% în plus
„S-a analizat stadiul de implementare a proiectului şi s-a stabilit că suntem beneficiarii unui surplus. Pentru că, francul crescând, valoarea în lei a proiectului s-a mărit. Mărindu-se valoarea în lei, va trebui să extindem iluminatul, pentru a ne încadra în valoarea prevăzută în proiect”, a declarat Gheorghe Falcă.
În urma analizei, a spus primarul, s-a stabilit că în aceste condiții sistemul de iluminat cu panouri fotovoltaice va fi extins cu aproximativ 17% față de programul inițial, respectiv se va putea acoperi integral traseul pistei pentru cicliști de pe Malul Mureșului. În cifre exacte, plusul de bani acoperă extinderea sistemului de iluminat cu 442 de puncte luminoase faţă de proiectul iniţial.
Oraş verde
În ceea ce priveşte proiectul, informează edilul oraşului, după ce vom avea o centrală termică pe biomasă în cartierul Aradul Nou şi iluminat public alimentat parţial cu energie solară, „îndeplinim două din 10 condiţii pentru a primi titlul de <Oraş verde>. Sunt foarte puţine oraşe în ţară care au această şansă”.
Mai puţin norocoşi
La polul opus se află românii care au contractat credite în franci elvețieni, persoane care au fost lovite de un real dezastru, în condiţiile în care au ajuns azi cu rata de două ori mai mare decât în 2008, din diferenţa de curs.
14% într-o zi
Reacţii vehemente au apărut în mediul public în urma creşterii bruşte a francului elveţian faţă de euro cu 14% în ziua de 15 ianuarie 2015. Procentul de 30% a apărut la un moment dat, dar cotaţia s-a menţinut doar câteva minute. La scurt timp după anunțul Băncii Centrale în privința CHF, s-a anunțat o acțiune de protest, în fața sediului BNR.
75.000 de datornici
Potrivit celor mai recente cifre din sistem date publicității de către reprezentanții Băncii Naționale a României în urma discuţiilor recente cu Ministerul de Finanţe relevă faptul că în țară avem 75.000 de datornici în CHF, însumând 2,5 miliarde EUR (o medie de 33.000 EUR/ debitor). Pare un număr mare, dar trebuie menţionat şi faptul că este vorba despre sub 5% din numărul total al debitorilor persoane fizice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!