Calitatea vieţii pacientului cu boli cronice progresive în stadii avansate sau terminale se va îmbunătăţi prin acordarea serviciilor paliative la domiciliu, în ambulatoriu, în regim de spitalizare de zi şi prin echipele mobile specializate în îngrijiri paliative din cadrul spitalelor care nu dispun de secţii de îngrijiri paliative. Acesta este, practic, obiectivul proiectului „Creşterea capacităţii instituţionale pentru dezvoltarea naţională coordonată a îngrijirilor paliative şi îngrijirilor la domiciliu” (PAL-PLAN). Proiectul este derulat, în parteneriat, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate şi Fundaţia Hospice Casa Speranţei.
Multidisciplinaritate
„Îngrijirile paliative combină intervenţii şi tratamente care au ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi familiilor acestora, pentru a face faţă problemelor legate de boala gravă şi incurabilă în ceea ce priveşte prevenirea şi înlăturarea suferinţei prin tratamentul durerii, precum şi al altor probleme fizice, dar şi psiho-sociale şi spirituale pe toată perioada de îngrijire, cât şi pentru perioada de doliu. Deoarece îngrijirea paliativă presupune o abordare holistică a problemelor şi furnizorii care acordă aceste servicii trebuie să lucreze cu echipe multidisciplinare, constituite din profesionişti cu atestat în îngrijiri paliative, cuprinzând: medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, psihologi, fizioterapeuţi, asistenţi comunitari, mediatori sanitari şi consilieri spirituali” – spune Angela Cosma, director general al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.
Potrivit iniţiatorilor, acest proiect va avea acţiuni transformatoare în ceea ce priveşte integrarea serviciilor de îngrijiri paliative la nivel comunitar, cu medicina de familie, ambulatoriul clinic şi spitalizarea de zi, astfel încât accentul să se pună pe creşterea calităţii îngrijirii la domiciliul pacientului şi în sistemul medical ambulatoriu şi să devină o alternativă pentru degrevarea spitalelor specializate în tratarea afecţiunilor acute de costurile ridicate ale acestor servicii.
Cursurile
Proiectul PAL-PLAN va deveni operaţional începând cu anul 2024, în cadrul Programului Naţional de Îngrijiri Paliative. Începând cu toamna acestui an, însă, în cadrul proiectului se desfăşoară mai multe cursuri de pregătire specifice, care se adresează atât personalului medical, cât şi celorlalte categorii profesionale care fac parte din echipele multidisciplinare.
Detalii despre durata acestor cursuri şi perioada de înscriere, dar şi alte informaţii legate de proiect se găsesc pe site-ul CAS Arad, www.casan.ro/casar/.
Beneficiarii
Beneficiari ai îngrijirilor paliative sunt pacienţii de toate vârstele, adulţi sau copii cu boli cronice progresive, cu suferinţă generată de simptome necontrolate şi probleme psiho-emoţionale, sociale şi spirituale şi cu grad ridicat de dependenţă, precum şi familiile acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!