Prima sentinţă a ÎnalteiCurţi de Justiţie şi Casaţie în procesul primarului Gheorghe Falcă, acuzat de fapte de corupţie, nu este favorabilă procurorilor DNA. Aceştia au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea procesului primarului Aradului la alt tribunal şi suspendarea judecării cauzei până ce judecătorii din Bucureşti se vor pronunţa cu privire la strămutare. La finele lunii trecute, judecătorii Înaltei Curţi au respins însă cererea de suspendare a judecării procesului la Tribunalul Arad, urmând ca în privinţa strămutării dosarului să se pronunţe la finele lunii februarie.
Pe 24 februarie
În atare condiţii, judecata va merge mai departe (desigur, în anumite limite) la Tribunalul Arad, care are stabilită următoarea înfăţişare în această speţă pe 15 februarie, când e posibil să fie prezentat raportul de evaluare pentru terenul fostei fabrici de zahăr. Tot în această lună, dar pe 24 februarie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se vor pronunţa asupra strămutării procesului. În ceea ce priveşte motivele care au determinat DNA Timişoara să ceară strămutare, acestea nu au fost făcute publice încă. Deşi există surse judiciare care susţin că unul dintre motive ar fi influenţa foarte mare de care se bucură Gheorghe Falcă în Arad, dar şi faptul că, în timpul procesului, procurorii au ajuns în posesia unor informaţii cum că lucrurile nu sunt deloc în regulă pentru soluţionarea corectă a acestui dosar, DNA a decis să nu facă publice motivele decât după pronunţarea verdictului de către judecătorii bucureşteni.
„Nu pot să vă explic public care sunt motivele. Vă pot spune că sunt mai multe motive formulate, dar nu sunt abilitat să le comunic oficial, până la momentul la care pe acest subiect se va pronunţa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, ne-a precizat la momentul depunerii cererii Tamas Schiffbeck, procuror şef DNA Timişoara.
Părerea primarului
Primarul Gheorghe Falcă nu a dorit să comenteze prea mult cererea DNA, ci a precizat doar că “tocmai se apropia de final procesul, se terminaseră de audiat toţi martorii DNA şi cei doi martori ai noştri, pe care judecătorul ni i-a acceptat, şi expertizele. Parcă eu eram cel acuzat că tergiversez procesul! Procesul s-a lungit foarte mult nu datorită mie, ci a lungului şir de martori ai acuzării. Acum DNA doreşte prelungirea procesului prin strămutarea lui, deşi, când am cerut noi strămutarea, dată fiind presiunea publică arădeană mult prea mare, direcţia s-a împotrivit”.
De unde se reia procesul
Dacă Curtea va accepta strămutarea, atunci instanţa la care va ajunge dosarul va putea decide dacă procesul va fi reluat de unde a fost suspendat, sau dacă anumite probe deja administrate la dosar nu mai sunt valabile, urmând ca procesul să fie reluat de la acel moment.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!