Şansele ca Panfora Oil & Gas sau o altă firmă contractată de Panfora să intre pe terenurile din perimetrul EX-6 Curtici sunt tot mai mici. După ce au încercat să convingă oamenii cu vorba bună, după ce i-au ameninţat cu judecata, după ce au făcut tot ce le-a stat în putinţă să îi înduplece pe curticeni, dar şi pe ceilalţi locuitori ai localităţilor aflate în perimetru, Panfora a deschis procese peste procese la Judecătoria Arad. Reprezentanţii companiei erau convinşi că justiţia îi va lăsa să intre cu forţa pe pământurile noastre. Dar, surpriză, Judecătoria Arad a emis sentinţă după sentinţă, toate favorabile proprietarilor de terenuri. Iar surpriza vine din soluţiile pe scurt date de instanţă: „Admite excepţia de nelegalitate a Ordinului preşedintelui ANRM nr. 434/21.12.2012 şi, în consecinţă, respinge acţiunea pentru obligaţie de a face şi stabilire rentă formulată de reclamanta PANFORA OIL&GAS SRL împotriva pârâtului….”, se arată în trei sentinţe emise de Judecătoria Arad. Cele mai importante cuvinte din deciziile judecătorilor sunt „excepţia de nelegalitate a ordinului preşedintelui ANRM”. De ce aceste cuvinte? Pentru că instanţa a apreciat că decizia ANRM de a permite explorarea şi exploatarea resurselor minerale din perimetrul EX-6 Curtici este una nelegală. Motivele ne-au fost explicate de către avocatul Florin Bornea, cel care îi reprezintă pe oameni în instanţă, fiind avocatul Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest”.
„Procesele au fost duse pe două fronturi: oamenii care s-au dus singuri în instanţă şi cei pe care i-am reprezentat noi. Sentinţele au fost emise în dosarele celor care au mers singuri. Dar, teoretic, excepţiile ar trebui să fie cele pe care le-am ridicat şi noi. Vorbim aici despre acordul petrolier semnat între ANRM şi Mol Ungaria. Mol Ungaria a fost câştigătoarea licitaţiei pentru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea resurselor naturale în perimetrul EX-6 Curtici. Imediat după publicarea acordului în Monitorul Oficial, la numai opt zile distanţă, Mol Ungaria transferă contractul către Panfora Oil & Gas, care are acţionari pe Mol Ungaria şi pe Mol România. Exact acest lucru îl atacăm noi. Dacă Mol Ungaria a câştigat licitaţia, atunci Mol Ungaria să ceară acordurile de explorare”, spune avocatul Florin Bornea.
Panfora, un paravan?
Acesta mai spune că înfiinţarea companiei Panfora Oil & Gas nu este altceva decât un paravan pentru Mol. „Panfora a fost înfiinţată cu un capital social de 10.000 de euro şi are sediul într-un apartament din Cluj. De la înfiinţare şi până acum nu a avut niciun angajat. Mol a înfiinţat această companie pentru a nu expune firma cea mare. Pe de altă parte, legea spune că un contract nu poate fi transferat decât unei firme cu o putere financiară egală cu societatea care a câştigat licitaţia. Iar Panfora nu se încadrează în ceea ce spune legea. Iar aici vine problema: ANRM nu a analizat transferul contractului de către Mol Ungaria spre Panfora, ci doar a aprobat acest transfer. Din niciun document nu rezultă că Panfora are capacitatea financiară şi logistică pentru a putea derula contractul”, mai spune Bornea.
Alte procese în aşteptare
Pe lângă cele trei sentinţe emise în favoarea proprietarilor din perimetru, o serie de procese sunt în aşteptare. Se aşteaptă ca instanţele să tranşeze situaţia într-o direcţie sau alta pentru ca, ulterior, să se meargă pe aceeaşi linie. Mai precis, judecătorii nu vor să emită sentinţe contradictorii, care să se bată cap în cap. Totuşi, semnalele venite dinspre instanţe sunt încurajatoare pentru arădenii din perimetrul EX-6 Curtici care nu vor nici în ruptul capului să îi lase pe cei de la Panfora să intre pe terenurile lor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!