ARAD. În cadrul materialul „ANRM sare în apărarea companiei Panfora” publicat de Jurnal arădean şi Aradon, anunţam faptul că, printr-o adresă oficială, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a declarat că în perimetrul EX-6 Curtici nu se caută gaze de şist. Imediat după publicarea informaţiilor lansate în spaţiul public de către Panfora şi ANRM, reprezentanţii Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest” au reacţionat şi au spus că declaraţiile oficiale nu înlătură dubiile populaţiei din zona Curticiului.
„În dosarul nr. 1.673/59/2016, aflat în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Asociaţia Salvăm Câmpia de Vest a chemat în judecată Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, societatea Panfora Oil & Gas SRL, societatea MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company și societatea Expert Petroleum SRL pentru a se dispune declasificarea Acordului petrolier pentru explorare – dezvoltare – exploatare în perimetrul EX-6 Curtici. În cadrul acestui proces, fără niciun motiv concret, toți pârâții se opun declasificării acestuia. În aceste condiții, orice atestare a ANRM și Panfora Oil & Gas SRL este neverificabilă și creează puternice dubii în rândul populației”, spune avocatul asociaţiei, Florin Bornea.
Acesta s-a legat şi de afirmaţia celor de la Panfora, care spun că ei vor fora la o adâncime de 2.000 de metri, unde nu se regăsesc aceste gaze de şist.
„Pe site-ul oficial al ANRM www.infogazedesist.eu, care în prezent nu mai funcționează, la secțiunea Resurse convenţionale versus resurse neconvenţionale, puteam citi faptul că «prin comparație cu resursele convenționale, depozitele neconvenţionale sunt (…) plasate la adâncimi mari de 2-3 km (mult sub nivelul zăcămintelor convenționale de hidrocarburi)». Așadar, adâncimea de forare de 2.000 de metri a sondelor de explorare dovedește, din contră, că Panfora Oil & Gas SRL dorește explorarea resurselor neconvenționale și nu a celor convenționale, la această adâncime nemaifiind hidrocarburi convenționale”, spune Bornea.
Recunoscut de directorii ANRM
Avocatul Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest” a ţinut să precizeze şi faptul că, de mai multe ori, diferiţi directori ai ANRM au recunoscut potenţialul de gaze de şist al României, vorbind deschis despre exploatarea acestora. „În 2013, directorul tehnic general din cadrul ANRM declara că «la momentul de față România nu are cunoștință de nicio resursă, că există așa ceva în România. Ca să putem să facem dovada că există, avem aceste acorduri, care sunt făcute pe trei etape: faze de explorare, faze de dezvoltare și faza de exploatare». Poate că într-adevăr agenția a greșit când a trecut în acele contracte cu Chevron-ul și această cerință de a scrie la definiția gazelor și gaze neconvenționale (de șist). Este un lucru pe care, pur și simplu nici nu trebuia sa îl scriem, pentru că a fost o dorință a Chevron-ului”. Alexandru Pătruţi, fostul director al ANRM, declara, tot în 2013, următoarele: „Pentru că rezervele de gaze convenționale se termină, inclusiv în România mai avem pentru circa 15 ani, este obligatoriu să le înlocuim cu ceva. Întrebarea este, avem aceste resurse? Ceea ce se întâmplă acum este faza de explorare, în care încercăm să vedem dacă avem rezerve exploatabile de gaze neconvenționale, pentru că s-ar putea ca aceste rezerve să nu fie exploatabile economic în momentul de față. România a fost cercetată de zeci de ori pe toată suprafața. (…) acolo există un anumit fel de geologie, care este propice pentru gazele de șist. Cum geologia este cunoscută la nivelul întregii lumi, se știe că și în Europa, începând din nord, din țările baltice, trecând prin Polonia, continuând prin România și terminându-se în Bulgaria, există niște formațiuni vechi, care ar putea să conțină gaze de șist. Deci acesta este termenul și acesta a fost indicatorul pentru care Chevron-ul a venit aici, … și nu numai Chevron”.
Şi concluzia
La final, avocatul Florin Bornea a tras şi o concluzie: „Așadar, ANRM apreciază public, încă din anul 2013, că gazele de șist fac parte din resursele convenționale, având aceeași compoziție chimică, fiind diferită doar metoda de exploatare, astfel că nici nu trebuia trecut în acordurile petroliere dreptul titularilor acestora de a explora și exploata resursele neconvenționale, atâta timp cât, în opinia acestora, noțiunea de resurse convenționale înglobează și resursele neconvenționale. Așadar, atestările date de ANRM nu confirmă sub nicio formă că, în cazul identificării resurselor de gaze de șist, nu se va folosi metoda de exploatare a fracturării hidraulice pentru punerea lor în valoare”. În atare condiții, lupta pentru Câmpia de Vest continuă.
Trimite articolul
Xpoza e din 2013, una mai recenta nu ati gasit?
românii trebuie să ştie că şisturile bituminoase au fost folosite pe scară largă acum 30 de ani, chiar la noi în ţară. Nu a fost vorba despre fracturarea hidraulică a subsolului , şi a fost un experiment ratat, poate cel mai mare eşec al Epocii de Aur: termocentrala Anina
BLOCATI TOTAL ACEASTA COMPANIE MINCINOASA NU AU CE SA CAUTE PE PAMINTURILE NOASTRE SUB NICI O FORMA SE ASCUND IN SPATELE UNOR MINCIUNI GROSOLANE,
Nu se poate sa fie contracte secrete numai ca ascund ceva.În cazul când e posibil sa dăuneze sănătății oamenilor și mediului în general nu pot fi secrete
Dacă vă interesează subiectul intrati pe stopfracturare.ro
“Avocatul” Florin Bornea aceste idei le pronunța din loc, sau înainte î-și ia un elan ?
-
Este penibil să pui în ghilimele cuvȃntul “avocatul”, pentru a sugera că nu e un avocat bun sau chiar că nu e avocat. Iar ironia pe care ai dorit să o strecori în întrebare este de doi bani.
Îl cunosc personal pe Florin Bornea, fără să fim prieteni şi stiu că este un avocat bun şi onest, şi în mod sigur s-a documentat şi are el o strategie, aşa că nu mai vorbi doar să te afli în treabă, dacă nu îl cunoşti, nu mai ataca aiurea pe nimeni, în schimb, dacă ai ceva important de spus, aia, da! – ne interesează pe toţi.
Dacă îţi plac atȃt de mult întrebările, te întreb şi eu: de ce ai formulat întrebarea despre avocatul Bornea înainte de a învăţa şi tu, mai întȃi, puţină gramatică?
Cam tarziu v-ati trezit, dupa ce “coada de topor” le-a vândut terenul. Trebuia ÎNAINTE SA FACETI O ASOCIATIE, cu clauze clare de vânzare a terenului DOAR catre membrii Asociatiei, dar LA PRETUL CORECT!
Acum nu prea vad ce mai puteti face…. “Mintea de pe urmă a românului…, reactioneaza totdeauna când e prea târziu!”
A, si inca o intrebare: de ce mama-dracului NU FACE PROSPECTIUNI LA EI, in Ungaria, aceasta firma…?!
Ca, doar, Ungaria e “la o aruncatura de băt” si, garantez, ceea ce vor gasi aici, vor gasi si acolo ? Imi raspundeti domnilor “cozi de topor” ANRM…? Cât a costat …”lobby-ul” (parca asa se spune, mai nou, la “mită”…)?
De ce nu fac la ei prospectiunile? Simplu: PT CA TERENURILE AGRICOLE FERTILE VOR VALORA MULT-MAI-MULT ca cele cu hidrocarburi si vor fi mult mai căutate si MAI VITALE pt omenire !!!!
Este penibil să pui în ghilimele cuvȃntul “avocatul”, pentru a sugera că nu e un avocat bun sau chiar că nu e avocat. Iar ironia pe care ai dorit să o strecori în întrebare este de doi bani.
Îl cunosc personal pe Florin Bornea, fără să fim prieteni şi stiu că este un avocat bun şi onest, şi în mod sigur s-a documentat şi are el o strategie, aşa că nu mai vorbi doar să te afli în treabă, dacă nu îl cunoşti, nu mai ataca aiurea pe nimeni, în schimb, dacă ai ceva important de spus, aia, da! – ne interesează pe toţi.
Dacă îţi plac atȃt de mult întrebările, te întreb şi eu: de ce ai formulat întrebarea despre avocatul Bornea înainte de a învăţa şi tu, mai întȃi, puţină gramatică?
Măcar ăștia se stresează. Ca arădenii se trezesc după ce raul e făcut. Întocmai ca o turma de bivoli atacata de lei. Ceilalți bivoli fug sau privesc impasibili cum leii le omoară semenii. Dacă s-ar uni ar face pilaf din lei.
Bai da parlamentarii psd alde pro Ro au majoritate. de ce nu creaza o lege in regim de urgenta ca sa reglementeze si sa defineasca termenii? Putorilor! bine ca iau 130 de milioane de lei lunar.
Apoi putem face distinctia clara despre ce vorbim. Acum sunt interpretate intentionat ambiguu.
Trebuie trasi pe roata incepand cu Ponta care ne-a vandut la rusii ce detin KazMunaiGaz pe 600 de miliaone de dolari. cate pensii se puteau plati cu banii astia??? Hai postacii ciumati PSD explicati-mi de ce nu aveti mariri de pensii. V-am lasat saraci si prosti, acum va gasesc batrani!!! saraci si prosti, votand hotii care v-au jupuit.
Unde doare pe o firma cel mai rau? La bani, la vanzari.
Hai sa nu mai cumparam nimic de la MOL, benzina motorina GPL, alimente din benzinarii, absolut nimic. Si ei fac asa cu unele produse romanesti. Eu ii boicotez deja
-
👍👍👍
Ia sa incercam sa nu mai cumparam combustibili de la mol.daca suntem uniti mai miscam cava
avocatu Mihai pasca “catindatu” pnl din articolul de mai jos https://www.aradon.ro/advertorial/mihai-pasca-fac-pasul-spre-zona-in-care-legea-e-creata-p-1314489/ el a facilitat vanzarea pentru Panfora. PSD = pnl = aceeasi hotie.
au dezactivat comentariile acolo de frica avalansei 😀
Titularul initial al ACORDULUI PETROLIR DE CONCESIUNE aprobat prin HG nr.1.185/2012 a fost MOL HUNGARIAN OIL and GAS PLC impreuna cu SC EXPERT PETROLEUM SRL.
Prin ORDINUL ANRM nr.3214/17.03.2015 I s-a transferat integral drepturile si obligatiile asumate prin Acordul petrolier incheiat de catre ANRM si MOL HUNGARIAN OIL and GAS PLC impreuna cu SC EXPERT PETROLEUM SRL catre SC PANFORA OIL & GAS SRL
Transferul acordului petrolier catre PANFORA OIL & GAS SRL a fost ILEGAL cu incalcarea prevederilor art.34 din L 238/2004 coroborat cu art. 97 si urmatoarele din Normele de aplicare a Legii pentru ca la data transferului PANFORA OIL & GAS SRL nu avea capacitatea tehnică şi capacitatea financiară necesare preluării obligaţiilor stabilite prin acordul petrolier,
Aceste chestiuni sunt verificabile si de aici ar trebui pornit.
Fostul membru psd si șef psd Arad, D. Musca nu știa nimic…
H.G. care permite aceste prospectiuni a fost dată de guvernarea Puie Monta, la aceea data m.p. al României.
-
foarte bine punctat, noarmal că știa, în 2013 a reușit de a scos lumea în stradă să apere chipurile sănătatea curticenilor, în 2020 doar pe primar l-a mai putut scoate în față.
teatru ieftin pentru oi proaste fără minte!!
Cei din Curtici sunt manipulați! Musca are interese pe acolo și fără el nu se face nimic acolo. Acuma s-a făcut ceva peste capul lui și nu poate sa admite asa ceva în zona lui! Pt el orice bucata de pământ e o sursa de câștig. Acolo prețul corect este cel dat de el, adică stabilește el prețul de acolo /hectar!
Oricum Panfora va cistiga, statul e suveran pe bogatiile subsolului si va face orice sa le vinda. oamenii daca nu vor fi de acord , statul ii va deposeda si vor lua un pret de nimic pe teren.
👍👍👍
Toate guvernele ce s au perindat pe la guvernare se fac vinovate de situatia de dependenta energetica a Romaniei , toti au vandut tot ce se putea vinde , insa fara a face nici cea mai mica investitie in cercetare , plm !!! din banii ce ia obtinut din vanzarile din industrie nu trebuiau facute pomeni electorale , trebuia investiti in cercetare la greu in energia solara , eoliana , investit la greu in parcuri de panouri solare si turbine eoliene , avem toate conditiile ca acest tip de exploatare sa fie , nu rentabil , ci foarte rentabil , insa guvernele au lasat eventualii investitori pe mana distribuitorilor de energie electrica care ofera un pret de rahat , …. asta trebuia facut , nationalizate retelele de distributie si acordate sanse egale tuturor producatorilor de energie