S-a tăbărât cerul peste locuitorii din perimetrul EX-6 Curtici. După cum anticipam încă de luni, zeci de locuitori ai localităţilor din perimetrul EX-6 Curtici au fost daţi în judecată de către cei de la Panfora Oil&Gas. Pentru că nu au vrut să cadă la o înţelegere cu maghiarii de la compania petrolieră, curticenii vor fi târâţi în sălile de judecată. Miza? Resursele minerale, că or fi ele petrol, gaze naturale sau gaze de şist, resurse aflate în subsolul terenurilor agricole din zonă. Resurse pe care Panfora Oil&Gas vrea să le exploreze şi, ulterior, să le exploateze. Mii de persoane au protestat împotriva explorărilor, dar compania petrolieră nu se lasă cu una, cu două. Panfora Oil&Gas a angajat societatea Prospecţiuni SA să exploreze terenurile. Cei de la Prospecţiuni au demarat o campanie agresivă încă de la început, ameninţând locuitorii perimetrului. Tot cei de la Prospecţiuni au trimis şi notificări către proprietarii de terenuri, notificări în care oamenii erau înştiinţaţi să se prezinte la un avocat pentru a fi încheiată o înţelegere. Toţi cei care nu au vrut să primească cei câţiva lei pe care vroia să îi plătească Panfora vor fi daţi acum în judecată.
Asociaţia intervine
Organizatorii protestelor din perimetrul EX-6 Curtici s-au coalizat într-o asociaţie, respectiv Asociaţia „Salvăm Câmpia de Vest”. Reprezentanţii acestei organizaţii le cer oamenilor care au fost daţi în judecată să nu se impacienteze pentru că avocaţii asociaţiei vor oferi consultanţă juridică gratuită tuturor celor care o vor solicita. „Panfora Oil&Gas, membră a grupului Mol din Ungaria, a deschis peste 30 procese împotriva proprietarilor de teren agricol – persoane fizice sau societăți comerciale – care nu și-au dat acordul ca ei să intre să facă explorări și exploatări. Constituția României spune clar în Articolul 44, alineatul (2): <Proprietatea privată este garantată și ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular>. Cum poate cineva să atenteze la proprietatea privată a unei persoane (fizice sau juridice)? Pentru pământul acesta, udat cu lacrimi și sânge, au murit strămoșii noștri! Noi avem datoria de a-l păstra și da mai departe nealterat!”, a declarat Andrei Moţ, preşedintele Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest”. „Acordăm sprijin în instanţă tuturor celor care nu vor ca proprietatea lor să fie violată. Cerem ca legile României să fie respectate”, a mai adăugat Moţ.
Merg la luptă
Nici locuitorii din perimetru nu vor să se lase călcaţi de către maghiarii de la Panfora Oil&Gas şi spun că merg până în pânzele albe pentru a-şi apăra proprietatea. „Noi avem 19 hectare de teren agricol în zona comunei Zimandu Nou pe care îl lucrăm. Nu suntem de acord și nu vom fi niciodată ca o firmă – oricare ar fi ea – să exploreze și exploateze gaze de șist. Am primit citație de la Tribunal și ne vom judeca cu Panfora Oil&Gas. Nu vom ceda indiferent de suma de bani pe care ne-o oferă”, ne-au declarat membrii familiei Moldovan, proprietari de teren în Zimandu Nou.
Citiți principiile noastre de moderare aici!