Roşiile din solariile şi serele arădenilor au început deja să se găsească pe piaţă, iar producţia din acest sezon este impresionantă. Doar producătorii care au cerut subvenţii de la stat prin programul „Tomata” vor pune pe piaţă, până la 15 iunie, aproximativ 1.000 de tone.
Şeful Direcţiei Agricole Arad, Ioan Martin, ne-a declarat că, până la termenul-limită au fost depuse 228 de dosare, cu 20% mai multe decât în urmă cu un an. Dintre aceşti producători, 110 şi-au scos deja roşiile la vânzare.
Procedurile de verificare a tuturor celor 228 de dosare sunt în curs, însă doar patru producători au fost găsiţi neeligibili pentru plată, până la această dată. Nu au existat dosare false, adică încercări de a se obţine bani de la stat fără o producţie reală.
„În funcţie de câţi solicitanţi declaraţi eligibili pentru subvenţii vor fi la data de 15 iunie, termenul-limită până la care producătorii pot dovedi că au livrat spre vânzare tomatele, se va stabili şi valoarea subvenţiei pentru fiecare. Un producător poate obţine cel mult 3.000 de euro pentru un teren cu suprafaţa minimă de 1.000 de metri pătraţi, dacă are şi o producţie de cel puţin 3.000 de kilograme la această suprafaţă”, ne-a declarat Martin.
Surpriza este că aproape jumătate dintre producătorii care au intrat în program sunt din zona localităţii Apateu, de unde au fost depuse 110 solicitări de subvenţionare, iar din zona Seleuş au fost depuse 40 de dosare.
Deşi zona Curtici-Macea este una de tradiţie în cultivarea tomatelor, aici existând şi un festival anual dedicat producătorilor, doar 15 dosare au fost depuse pentru subvenţii. „Motivul este acela că deşi în Macea şi Curtici sunt mulţi producători de roşii, ei au solarii şi sere mai mici de 1.000 de metri pătraţi şi nu sunt eligibili pentru a intra în program. Încercăm să-i încurajăm să investească şi să îşi mărească spaţiile protejate de producţie”, a spus şeful Direcţiei Agricole Arad.
Trimite articolul
XDaca sunt subvenționate, de ce sunt asa de scumpe si au gust de scândură? La fel si cele de la CAI Curtici.
-
Regret faptul ca ai avut perioade in viata in care ai fost nevoit sa mananci scanduri..
-
Sant foarte scumpe pt ca le cumparam
Producatorii nu lasa din pret dar nu uita sa se planga de produsele din Import-
auzi la el …gust de scandura! sa it=I rozi scandura de la cosciug!
-
-
prostovane ! ai gustat rosiile de Curtici? sunt mortal de bune!
Bună ziua ,sunt din Apateu ,cum sunt scumpe rosii? le vindem cu 3,5 lei kg ,cei ce cumpără de la noi le dau scumpe ,iar de calitate,(referitor la scandura),la noi nu au fost asa bune roșiile nici nu stiu decînd, dar cît foc se face si munca depusă nu vede nimeni ,doar ca sint scumpe .Cumpatati crescute in laborator atunci si producatori romani lăsati in pace ca isi faca treaba cum stiu cu trudă si nopții nedorite nedormite.