Seismul din iunie 2023, care a avut o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter, a dus la închiderea definitivă a Compartimentului de Îngrijiri Paliative de la Ghioroc, compartiment care se afla în subordinea Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad. Ghiorocul a fost una dintre cele mai afectate localităţi de cutremurul de vara trecută, o serie de clădiri din comuna arădeană fiind afectate de seism. Una dintre aceste clădiri a fost chiar cea în care funcţiona Compartimentul de Îngrijiri Paliative.
„În urma cutremurului produs în luna iunie, anul 2023 cele mai afectate au fost clădirile din județul Arad din localitatea Ghioroc, nr. 90 în care a funcționat Secția de Îngrijiri Paliative. Acestea se află în domeniul public al Județului Arad și în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad”, se arată într-un document al Consiliului Judeţean Arad.
Imediat după seism, pacienţii internaţi acolo au fost mutaţi pe diferite secţii ale Spitalului Judeţean, după ce specialiştii în construcţii au decis că imobilul respectiv prezenta un risc de prăbuşire. 21 de pacienţi erau internaţi, la momentul respectiv, în cadrul Compartimentului de Îngrijiri Paliative din Ghioroc, 19 dintre ei fiind mutaţi pe alte secţii, în timp ce doi au fost externaţi la cererea aparţinătorilor.
„Pacienţii de la Ghioroc au fost transferaţi pe secţii medicale de specialitate, în funcţie de patologia de care sufereau, cum ar fi Boli Interne sau Pneumologie”, anunţau atunci reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad.
De atunci, au fost făcute o serie de expertize, atât de către Direcţia de Sănătate Publică, cât şi de către Inspectoratul de Stat în Construcţii. Concluzia este clară: clădirea respectivă nu prezintă siguranţă, în actuala situaţie, iar Compartimentul de Îngrijiri Paliative nu va mai funcţiona acolo. În acest sens, Consiliul Judeţean Arad a decis să retragă Spitalului Judeţean dreptul de administrare al clădirii, iar imobilul va ajunge în domeniul public al Comunei Ghioroc.
„Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, prin adresa înregistrată la Consiliul Județean Arad sub nr. 2.766/02.02.2024, ne-a adus la cunoștință că, în urma cutremurului produs în data de 06.06.2023, corpurile de clădire unde își desfășura activitatea medicală secția Îngrijiri Paleative a suferit multiple avarii vizibile. Pagubele produse au fost fisuri, crăpături vizibile în interiorul și exteriorul clădirilor, precum și probleme la învelitoarea acoperișurilor. Corpul de clădire principal are acoperișul de tip șarpantă cu structură din lemn și a suferit pagube majore (vizibile). Ca urmare a controlului efectuat de către Inspectoratul Judeţean în Construcţii Arad, precum şi având în vedere concluziile expertizelor tehnice elaborate de către S.C. Zero Energy Project S.R.L.sunt necesare efectuarea de urgenţă a unor lucrări de consolidare a clădirilor. Astfel în urma controalelor efectuate de DSP Arad și Inspectoratul de Stat în Construcții activitatea medicală a fost suspendată. Spitalul a întocmit expertize tehnice pentru evaluarea stării tehnice a structurii de rezistență și stabilirea clasei de risc seismic pentru clădirile menționate. Ținând cont de cele antemenționate, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad dorește să predea bunurile cuprinse în contractul de administrare nr. 4.367/3.454/2011, aflate în localitatea Ghioroc nr. 90 întrucât nu mai desfășoară activitate medicală în această locație”, se mai arată în raportul de specialitate care a însoţit hotărârea Consiliului Judeţean, hotărâre prin care clădirea a fost predată Comunei Ghioroc.
Contactată pe marginea acestui subiect, Florina Ionescu, managerul general al Spitalului Judeţean Arad, a confirmat faptul că activitatea Compartimentului de Îngrijiri Paliative de la Ghioroc este suspendată, iar acum se caută o soluţie pentru mutarea secţiei respective în alt imobil.
„Activitatea Compartimentului de Paliative este suspendată în prezent. Însă chiar în aceste zile am vizitat câteva posibile spaţii în care vrem să mutăm secţia respectivă. După identificarea imobilului în care poate fi mutată Paliaţia, vom solicita Ministerului Sănătăţii avizarea. Noi sperăm ca, până la sfârşitul anului, activitatea Compartimentului de Îngrijiri Paliative să fie reluată în noile spaţii”, ne-a spus managerul Spitalului Judeţean.
Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc, spune că, în final, clădirea va reajunge din nou în circuitul medical.
„Noi, ca administraţie locală, ne-am asumat să preluăm imobilul respectiv şi să îl reabilităm. În acest sens, după încheierea protocolului de predare-primire, vom expertiza clădirea şi vom solicita Ministerului Dezvoltării fonduri pentru reabilitarea clădirii, vom depune un proiect în acest sens. Există un fond special, dedicat imobilelor afectate de cutremure, care finanţează astfel de lucrări. Sper să şi primim finanţarea necesară, ţinând cont de faptul că este vorba despre o lucrare complexă. Ulterior, ne dorim ca imobilul să reintre în circuitul medical. Pe această cale, lansez chiar şi o invitaţie clinicilor medicale care doresc să îşi desfăşoare activitatea în această clădire”, ne-a transmis primarul Ghiorocului.
Trimite articolul
XInca o realizare a administratiei judetene.Este rusinos cum unii se impauneaza cu dotari de sute de mii de euro,dar nu sunt in stare sa demareze reabilitarea unei constructii atat de importante medical.
Nu toate clădirile vechi se pot reabilita degeaba întărești fundația dacă zidurile sunt ca plastilina e mai ieftin și trainic sa construiască una nouă, dând-o primăriei Ghioroc CJ-ul fuge de responsabilitate.
Păcat. Numai cei ce au trecut prin suferința de a avea un internat în acest spital un membru al familiei pot gândi ce pierdere mare este pentru această zonă. Am întâlnit cadre medicale dedicate, cu mult suflet și dăruire pentru actul medical.
Au adus la Ghioroc fostul spital modular de la municipal, de pe vremea Covid și au pus toate modulele în spatele spitalului din Ghioroc. Probabil îl pun în funcție pe perioada reparatiilor