Cutuma locului pare că uneori depăşeşte chiar şi legea. Aşa i s-a întâmplat unui arădean care a cumpărat, de bună credinţă, un teren pe raza localităţii Agrişu Mare, dar care s-a trezit că, deşi era proprietar pe lotul respectiv, o altă persoană cultivă terenul.
Începutul poveşti
Gheorghe Pribac a hotărât să dea la schimb o parte din terenurile deţinute în Agrişu Mare, primind teren într-o altă parte a localităţii, însă în cele din urmă s-a dovedit că terenul unde a fost împroprietărit era lucrat, în baza unei cutume locale, de un alt cetăţean.
„În martie am înregistrat la APIA Ineu suprafaţa validă de 6,27 hectare, suprafaţă elegibilă pentru sprijinul pe suprafaţă. Terenul a fost primit la schimb, actele de proprietate fiind în acest moment în posesia fostului proprietar. Pe parcela de 0,51 hectare am însămânţat la finele lunii martie, alături de alţi doi consăteni, ovăz. Însă, la mijlocul lunii mai, un alt concetăţean a distrus cultura de ovăz şi a însămânţat porumb, motivând că de ani de zile el lucrase terenul respectiv”, ne mărturiseşte arădeanul.
Cu rea voinţă
Înainte de a începe lucrările, domnul Pribac ne-a explicat că: „În cazul în care există neînţelegeri pe unele schimburi de terenuri, orice consătean ia legătura cu cel ce are terenul şi se ajunge la o înţelegere. Dat fiind faptul că nu s-a dorit să se ia legătura cu mine atunci când mi s-a distrus recolta, să mă caute respectiva persoană şi să îmi ceară socoteală pentru însămânţare – dacă susţine că terenul îi aparţine, consider că totul este de fapt un act de rea voinţă”.
Spre Poliţie
Întrucât nu a reuşit să găsească înţelegere în acest conflict, domnul Pribac s-a adresat Poliţiei din Ineu. Aceasta din urmă, însă, i-a recomandat să găsească o cale amiabilă de rezolvare a conflictului.
„Când mi s-a propus să găseasc o cale de mijloc am spus «În regulă», să vedem cu cât mă despăgubeşte cel ce mi-a tulburat dreptul de posesie. Însă, în momentul întrevederii, acesta din urmă a solicitat despăgubiri, deşi din acte se vede clar că eu sunt cel ce am fost victimă a unei intrări abuzive şi distrugeri de bunuri – în speţă cultura de ovăz”, ne mai explică Gheorghe Pribac.
Ajuns la limita răbdării, căutând să explice că în fapt este proprietar de teren, dar, pentru că „aşa a fost de mulţi ani”, nu îl poate lucra, lui Gheorghe Pribac i s-a recomandat să apeleze la instanţele judecătoreşte. Totuşi, arădeanul nu ar dori să ajungă în faţa judecătorilor, ci pur şi simplu „să mi se facă dreptate şi să pot să îmi cultiv pământul deţinut legal”.
Identificare
Parcela disputată a fost măsurată înainte de a fi însămânţată, potrivit declaraţiilor domnului Gheorghe Pribac, fiind marcată cu ţăruşi pe care era însemnat numărul casei de domiciliu a proprietarului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!