Cine trebuie să plătească asistența socială? Cine va aloca milioanele necesare, doar la nivel de Arad, pentru ca acest serviciu public să își poată continua activitatea? Ei bine, dacă până în anii trecuți totul era oarecum clar, din acest an alocările pentru bugetul asistenței sociale sunt reglementate de formularea „cel mult”.
Facem referire la Ordonanța de Urgență 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. La articolul 20, cel care atinge obiectul asistenței sociale, se preciza, până la ultima modificare, că: „Finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în proporție de cel puțin 90% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, la elaborarea bugetului de stat, în baza standardelor de cost calculate pentru beneficiari/tipuri de servicii sociale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale”.
Textul Ordonanței a fost modificat, ulterior. Doar un singur cuvânt au schimbat legiuitorii, dar întreg contextul Ordonanței s-a modificat. Radical!
Formula care se aplică în prezent spune că „cel mult 90% din necesarul stabilit” va fi asigurat de la bugetul de stat. Practic, statul poate să dea până la 90% din fondurile necesare ale acestor servicii sociale, dar poate la fel de bine să nu dea nimic. Cine trebuie să asigure restul banilor? Cei de la Consiliul Județean, care în funcție de cât decide statul să plătească trebuie să pună în completare.
Acesta fiind contextul, consilierii județeni au fost chemați la sfârșitul săptămânii trecute să aloce bani pentru ca Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad să își poată continua activitatea, întrucât bugetul asigurat la început de an s-a epuizat după 8 luni.
În timp ce reprezentanții CJA spun că Executivul ar fi trebuit să aloce fonduri de la bugetul de stat, un consilier județean al PSD susține că de fapt CJA-ul este cel ce trebuie să plătească aceste servicii.
Vot pentru 5,6 milioane
„5,6 milioane lei este suma alocată de Consiliul Județean Arad prin rectificare bugetară pentru asigurarea, la limita de avarie, a cheltuielilor cu plata celor care lucrează în asistența socială din județul nostru. 3,6 milioane de lei vor merge spre cheltuielile salariale și contribuții pe luna august și salarii nete și contribuții pe luna septembrie pentru cei aproximativ 700 de angajați ai instituției, iar din restul de 2 milioane lei se vor asigura cheltuielile materiale timp de două luni de zile”, au declarat reprezentanții DGASPC Arad.
Replica PSD
„Din capul locului, cetăţenii trebuie să ştie că DGASPC se află în subordinea Consiliului Judeţean Arad iar prin lege CJA este obligat să asigure 90 % din cheltuielile instituţiei. Aceasta, pentru a pune capăt speculaţiilor PNL, cum că funcţionarea direcţiei ar fi responsabilitatea Guvernului. Orice paralele, victimizări sau insinuări sunt nu mai neavenite dar şi incorecte din punct de vedere administrativ sau legal. PSD Arad a solicitat în mod expres atribuirea de către CJA a unei sume de bani menită să asigure buna funcţionare a DGASPC Arad şi în mod evident salarizarea corespunzătoare şi la timp a angajaţilor. Asta pe fondul în care criticam faptul că Marinel Cionca şi întreaga conducere liberală a instituţiei nu au fost capabili, până la finele lunii mai, să cheltuie nici măcar jumătate din excedentul bugetar al CJA”, spune consilierul judeţean PSD Adrian Butunoi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!