ARAD. Printre temele atinse de către emisarul „big brother” (fratele mai mare, adică SUA) a fost şi adoptarea legii cu acelaşi nume. Aceasta nu a fost agreată de către mai multe state ale Uniunii Europene, fiind invalidată de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar CCR a declarat-o neconstituţională. După episodul tragic din Franţa, presiunile pentru adoptarea legii s-au amplificat, iar Victoria Nuland a venit să pledeze în favoarea ei, nu doar în România, ci şi în celelalte ţări pe care le vizitează în cadrul turneului european. Parlamentarii arădeni par a avea o poziţie neutră faţă de această problemă, însă, în contextul general, se pronunţă în favoarea adoptării legii.
Flavius Măduţa, deputat PSD
„Din punctul meu de vedere, cred că ar fi bine să o adoptăm, ar fi un semnal clar că participăm la lupta împotriva terorismului, chiar dacă în România acest pericol nu pare să existe. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate cu cei care sunt expuşi în cel mai înalt grad. Este clar că legea va fi folosită şi în lupta anticorupţie şi că înseamnă o restrângere a drepturilor cetăţeneşti, dar, dacă nu ai de ascuns lucruri reprobabile, nu îţi pasă cine te ascultă. Nu este un preţ foarte mare pentru un grad sporit de securitate.Cu condiţia să excludem, prin prevederi legale clare, posibilitatea exploatării situaţiei de facto în scopuri politice. Teama că aşa ceva s-ar putea întâmpla este foarte prezentă, aşa că nu sunt chiar atât de sigur că legea va trece în Parlament, nu toţi colegii mei sunt atât de concilianţi ca şi mine”.
Claudiu Pistru, deputat PNL
„S-a discutat şi despre cumpărarea cartelelor telefonice doar pe baza unui act de identitate. Aşa este şi în SUA. Nu am nimic împotrivă. În schimb, ascultarea convorbirilor fără restricţie mi se pare o problemă delicată, nu ştiu dacă este normal să încalci intimitatea a sută de cetăţeni, pentru unul sau două cazuri în care urmărirea este justificată. Însă, chiar dacă posibilitatea ca pe teritoriul României să activeze terorişti este foarte mică, poate că lipsa de reglementare ar putea să o transforme în punct de atracţie pentru cei care organizează atentatele teroriste din alte state ale Uniunii Europene. Cred că trebuie să adoptăm legea, însă sunt de părere că nu trebuie să facem excel de zel, cum am făcut în repetate rânduri, adoptând măsuri restrictive pe care celelalte state nu le-au mai adoptat niciodată. Adică, da, sunt de acord restrângerea drepturilor cetăţeneşti pentru contracararea terorismului, dar după ce au făcut acest lucru ţările vizate de acesta”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!