Grele vremuri s-au abătut asupra învăţământului arădean. Suntem, conform declaraţiilor inspectorului şcolar general, prof. Mirela Aldescu, singurul oraş din ţară cu aceste probleme de salarizare. Şcolile sunt scindate , în acest moment, din pricina calculării salariilor. O parte dintre directori au decis să le calculeze ca şi până acum, conform sentinţelor legale obţinute iar o parte le-au calculat fără a ţine cont de sentinţă, ceea ce duce la o diminuare a veniturilor angajaţilor. Întrebarea ce-a mai vehiculată în ultimele zile a fost: a cedat sau nu a cedat? E vorba de acei directori care, până acum au calculat conform sentinţelor iar pentru luna martie au refăcut încadrările fără a ţine cont de ele, deci au dat salarii mai mici. Şi asta, în multe cazuri, fără a ţine cont de declaraţiile pe proprie răspundere ale angajaţilor care au semnat, în urmă cu ceva vreme că vor în continuare salarii pe sentinţă. E drept că au fost şi obligaţi să ia o decizie foarte importantă în timpul vacanţei. Notificările Agenţiei Judeţene pentru Prestaţiii Sociale Arad au sosit în Vinerea Mare, în unele şcoli, altele imediat după Paşti, iar refacerea încadrărilor trebuia predată în cinci zile. Consecinţa directă a acestei decizii este că angajaţii şcolilor, pentru a-şi recupera banii, îşi vor da în judecată proprii directori, ordonatori terţiari de credite./P.12
Conform informaţiilor pe care le deţinem, la ora actuală sunt directori care au rămas fermi pe poziţie şi fac încadrările pe baza acestor sentinţe. Argumentele acestora sunt că legalitatea acestor decizii judecătoreşti nu poate fi contestată şi nici anulată. În fond, respectă Legea 330 şi Ordonanţa nr.1/2010 la fel ca şi Contractul Colectiv de Muncă. În opinia lor a fost creată o falsă problemă prin crearea acestei disjuncţii: dacă aplici sentinţa eşti în ilegalitate dacă nu, eşti în legalitate. A aplica sentinţa obţinută legal, pe baza cărora au fost calculate atâta vreme salariile, nu înseamnă a te situa în ilegalitate.
Consecinţele deciziei
Tensiunea a apărut în urma dispoziţiilor Inspectoratului Şcolar General care solicită directorilor calcularea salariilor fără sentinţă. Şedinţe cu uşile închise, note trimise şcolilor, discuţii mai mult sau mai puţin aprinse între părţi. Sindicatul Democratic din Învăţământ consideră că acestea sunt presiuni făcute la adresa conducătorilor instituţiilor. Mirela Aldescu, inspector şcolar general declară vis a vis de această situaţie „Având în vedere situaţia tensionată care s-a produs aceste notificări trimise şcolilor pot fi interpretate de unii ca ameninţări sau presiuni. Inspectoratul Şcolar poate verifica orice director, care se află în directa subordonare a IŞJ dacă respectă sau nu legislaţia în vigoare” precizează Aldescu. Întrebată care ar putea fi consecinţele nesubordonării, inspectorul şcolar general a declarat „Cei care nu respectă legea ar putea fi verificaţi de o comisie de audit financiar şi dacă se constată cu sunt nereguli se va organiza o comisie, la nivel de inspectorat care va decide care vor fi consecinţele. S-ar putea ajunge până la destituire, în funcţie de gravitatea faptei.” „Eu vreau să lucrez cu oameni care respectă legea” a mai completat Aldescu. Întrebată dacă a ameninţat vreodată un director cu demisia, în cazul în care aplică sentinţa, a declarat: „ Vreau să vină un director pe care l-am ameninţat şi să-mi spună în faţă lucrul acesta”a replicat inspectorul general, fără a da un răspuns tranşat, afirmativ sau negativ, la întrebare.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!