Instanţa a hotărât să majoreze pedeapsa lui Diaconescu, la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Şi Dorel Pârv a primit o pedeapsă mai mare: 4 ani de închisoare cu executare. Singurul care a rămas cu pedeapsa nemodificată este Mitruş Ghezea: 2 ani şi 6 luni de închisoare.
Reamintim că prima instanţă (Judecătoria Sectorului 3 din Bucureşti) i-a condamnat pe Diaconescu şi pe Pârv la câte 3 ani de închisoare cu executare, iar pe Ghezea la 2 ani şi 6 luni de închisoare tot cu executare. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au atacat, însă, sentinţa şi au cerut pedepse majorate. Aceştia au solicitat judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti să schimbe încadrarea juridică a faptei din luare de mită în şantaj. Iar propunerea a fost aprobată. Acesta este motivul pentru care doi dintre inculpaţi s-au ales cu pedepse mult mai grele.
Interzişi în presă
Pe lângă pedepsele cu închisoarea, cei trei au primit şi pedepse suplimentare. Pentru că şantajul împotriva primarului Florin Ion Moţ a fost făcut cu ajutorul organelor de presă, respectiv cu televiziunea lui Dan Diaconescu. Pe postul acelei televiziuni au apărut de mai multe ori spoturi promoţionale prin care se anunţa un material referitor la şpăgi primite de primar, dar şi afaceri ilegale realizate de acesta cu terenuri din zona comunei pe care o conduce. Aceste spoturi promoţionale aveau scopul de a-l speria pe Florin Moţ. Sub teama că afacerile lui ilegale vor ieşi la suprafaţă, primarul a acceptat să plătească 100.000 de euro şi încă 42.000 de lei. Apoi, pentru că mai avea de plătit încă aproximativ 100.000 de euro, Florin Moţ a sesizat DNA. Tocmai pentru că s-au folosit de televiziune pentru a-l ameninţa pe Moţ, Dan Diaconescu, Dorel Pârv şi Mitruş Ghezea nu vor mai avea dreptul să lucreze în presă timp de 5 ani după ispăşirea pedepsei cu închisoarea. Trebuie precizat şi faptul că sentinţa dată miercuri este definitivă şi nu mai poate fi atacată. JA-A.G.
La puşcărie
Toţi cei trei inculpaţi vor fi închişi. Dan Diaconescu a fost săltat de poliţişti încă de miercuri, în jurul amiezii, şi a fost încarcerat în Penitenciarul Rahova. În momentul în care a fost scos în cătuşe din propria casă, Diaconescu a declarat: „Eu eram pregătit cu un discurs pentru achitare. Acum, însă, cred că niciun român nu mai are încredere în justiţie. Evident că eu nici atât. Mi-au închis televiziunile, mi-au închis partidul, rămâneau să mă închidă pe mine”.
Moţ nu e „uşă de biserică”
Denunţătorul din acest dosar, primarul Zărandului, Florin Ion Moţ, nu este „uşă de biserică”. Acesta nu a negat niciodată faptul că ar fi comis ilegalităţi cu terenuri. Dar, în schimbul autodenunţului, procurorii DNA au decis să nu pornească cercetarea împotriva lui. Cu toate acestea, Moţ a căzut în „plasa legii” după ce a cerut 50.000 de euro mită pentru a elibera anumite documente deşi acestea trebuiau eliberate cu titlu gratuit de către Primăria Zărand. Moţ a fost reclamat la DNA care l-a prins în flagrant în timp ce primea parte din şpagă. Curtea de Apel Oradea l-a condamnat definitiv pe primar la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare. Moţ a rămas, însă, cu funcţia de primar, chiar dacă a fost condamnat definitiv. Şi asta pentru că, potrivit surselor noastre, ar fi depus mai multe denunţuri împotriva altor infractori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!