Dan Lungu, scriitor și politician român, director al Muzeului Literaturii Române din Iași, conferențiar dr. la Catedra de Sociologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, a hotărât să candideze la funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor din România, aflându-se în cursă cu Nicolae Manolescu, cel care ocupă funcția încă din 2005.
„Intrarea în cursa pentru președinția Uniunii Scriitorilor din România mi-a dat ocazia să constant cât de lipsită de transparență este această instituție. Mai știam câte ceva, dar eram departe de amploarea secretomaniei care înconjoară ca un halo mat actuala conducere restrânsă a Uniunii. Site-ul e foarte zgârcit, eufemistic vorbind, când vine vorba de documente din care să înțelegem cum a fost cheltuit bugetul în ultimii doi, cinci sau zece ani. În anii din urmă, e vorba de un buget de peste 1.500.000 de euro”, spune Dan Lungu.
Acesta declară că a solicitat rapoartele de activitate, bilanțurile contabile, raportul anual al comisiei de cenzori, raportul pe ultimul mandat al comisiei de cenzori și alte situații care să justifice bugetul uniunii, însă nu a primit nimic. „Asta în condițiile în care Uniunea Scriitorilor este asociație de utilitate publică, adică trebuie să aibă documentele la vedere, iar eu nu sunt doar membru, ci și candidat. Într-o campanie cu toate cifrele în seif”, spune Lungu.
Scriitorul a mai adăugat că „Uniunea Scriitorilor are în acest moment cel mai opac mod de administrare a fondurilor și cea mai proastă imagine publică din istoria ei postdecembristă. Vreau să trag un semnal de alarmă pentru toți membrii breslei noastre: lipsa de transparență în cheltuire banului public atrage după sine pierderea statutului de utilitate publică. Utilitatea publică e sinonimă cu transparența, nu există una fără cealaltă. În mod iresponsabil, actuala conducere pune în pericol suplimentele de pensie ale membrilor săi și finanțarea revistelor literare de către Ministerul Culturii”.
Parlamentul lucrează la o propunere de modificare legislativă prin care uniunile de creație care nu respectă standardele de transparență a activității să nu mai primească niciun ban de la bugetul statului. „În cel mai scurt timp, Uniunea ori va deveni transparentă, ori nu va mai primi niciun ban din fonduri publice. Sper ca prezenta conducere să nu lase cei aproape 2700 de membri fără pensie și fără posibilitatea de a publica în reviste. Scriitorii merită mai mult!”, conchide Dan Lungu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!