Dan Negru, vedeta de televiziune a vizitat Cetatea Ineu și a postat un clip pe contul său de Facebook, în care atrage atenția asupra stării de degradare în care se află monumentul istoric.
„Statul român e prost administrator al istoriei României. Dincolo de patriotismul de pe Facebook și de grandomania ăstora de la tv, așa arată istoria României”, a scris Dan Negru pe rețeaua de socializare, unde a postat un clip cu Cetatea Ineului aflată în stare avansată de degradare.
Filmarea a fost vizualizată de peste 340.000 de ori numai pe contul său, însă a fost preluată și redistribuită de peste 6.200 de ori pe rețeaua de socializare, clipul fiind postat inclusiv pe YouTube.
„E singura amintire a faptului că Mihai Viteazul a cucerit cetatea de la turci la 1599. Iată cum arată acum, la 100 de ani de unire. Centenarul cu care se laudă statul român arată așa (…) Ăsta e respectul statului român pentru istoria României. Totul e praf!”, a comentat Dan Negru în timp ce filma în interiorul cetății.
Primarul orașului Ineu, Călin Abrudan, spune că a văzut postarea și este mulțumit că Dan Negru a reușit să atragă atenția întregii țări asupra stării în care se află cetatea din oraș.
”Mă bucură faptul că Dan Negru, care de altfel este căsătorit cu o femeie din Ineu, a reușit să atragă atenția asupra unei probleme pe care nu reușim să o rezolvăm de ani de zile. Avem nevoie de sprijinul factorilor de decizie județeni și de la București pentru a găsi cea mai bună soluție de reabilitare. Trebuie să protejăm și să valorificăm acest obiectiv care face parte din patrimoniul național, fiind pe lista monumentelor istorice, clasat la Categoria A. Pe Valea Crișului, este cel mai important obiectiv turistic al județului, singura cetate de șes din Europa rămasă în picioare și care nu a fost reabilitată”, a spus Abrudan.
Se caută fonduri
Primarul a precizat că a depus un proiect pentru obținerea unei finanțări de până la nouă milioane de euro pentru reabilitarea cetății, printr-un program transfrontalier susținut de Uniunea Europeană, însă deși proiectul a fost declarat eligibil, nu mai sunt fonduri pentru a fi alocate, fiind epuizate resursele destinare investițiilor în turism.
”În urmă cu o săptămână, mai precis în 16 iulie, am depus un al doilea proiect, de această dată prin Programul Operațional Regional și așteptăm răspuns, să vedem dacă ne-am calificat. Pe acest program putem obține cel mult cinci milioane de euro, bani care ne-ar ajunge pentru lucrări, dar nu și pentru dotările necesare”, a spus edilul.
Ultimele lucrări de consolidare a cetății au avut loc în anii ’70, când fortificaţia a fost transformată de regimul comunist în şcoală specială pentru elevii cu deficienţe psihice şi fizice.
Istoria Cetății Ineu
Cetatea Ineului a fost atestată documentar în jurul anului 1295. Mai târziu, această fortificație a făcut parte din lanțul de cetăți de apărare ale lui Iancu de Hunedoara. A fost ocupată de turci de mai multe ori, dar Mihai Viteazul a cucerit-o în 1599.
Cetatea actuală a fost ridicată între anii 1645-1652, pe vremea principilor Rakoczi și Rakoczi al II-lea, după planurile arhitectului austriac Gabriel Haller. Fortul a fost ocupat din nou de turci în anul 1658, fapt menționat de către Miron Costin în cronica sa. Turcii au stăpânit cetatea până în secolul al XVII-lea, moment în care armatele habsburgice au ocupat-o. A devenit centru de regiment grăniceresc, iar din 1745 a fost părăsită. A ajuns în paragină, iar în jurul anului 1870 a fost refăcut castelul cu două nivele, care are forma de pătrat, la colțuri fiind străjuit de patru bastioane circulare etajate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!