Situaţie neplăcută pentru arădeanul Nicolae Brădean şi familia sa. Ei riscă în orice moment să fie daţi afară din casa în care locuiesc din anul 1985. Aceasta se găseşte în cartierul Cadaş, pe strada Rosmarinului nr.4.
Familia Brădean – soţ, soţie şi trei copii – a ajuns să locuiască aici după ce „Arădeanca” i-a acordat bărbatului – pe vremea aceea lăcătuş la fabrică – această casă în schimbul unui apartament primit anterior de la Combinatul Chimic (vechiul său loc de muncă).
A primit despăgubiri
„Casa a aparţinut unei nemţoaice, Sollner Terezia, care a plecat în RFG în data de 10.06.1974 şi a refuzat înapoierea. Un an mai târziu, la 09.09.1975, Comisia CM a aprobat stabilirea definitivă a acesteia în RFG – aşa cum rezultă din actul nr. 15.571 din 29.11.2010 al Serviciului Paşapoarte. Acest document vine în contradicţie cu actul nr. 9944 din 16.10.2008, eliberat de Consiliul Judeţean Arad, unde se spune că Sollner Terezia a plecat din ţară fără forme legale. Instanţa explică această contradicţie prin rezoluţia dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad în dosarul 7224/P/2008: «În cursul anului 1989, autor necunoscut a operat modificări în Registrul Consiliului Judeţean Arad la rubricaţia familiei Sollner». De ce este importantă modificarea operată în Registrul Consiliului Judeţean? Pentru că, dacă în acea vreme plecai din ţară cu forme legale (iar aprobarea stabilirii definitive în RFG de către Comisia CM pentru Sollner Terezia, asta certifică: că a plecat cu forme legale), atunci primeai despăgubiri pentru casă. Iar dacă ai primit despăgubiri, nu mai ai dreptul să o revendici. Casa este, totuşi revendicată pentru că în CF apare numele Sollner Terezia. Dar nu se ţine cont de faptul că ea a fost despăgubită de statul român pentru acea casă” – susţine Nicolae Brădean, într-o sesizare remisă redacţiei.
Nemţii, proprietari tabulari
De partea cealaltă, av. Floare Stânean, reprezentant legal al Tereziei Sollner, face următoarele precizări: „Deşi vrea să pară foarte cinstit, eu zic că domnul Brădean este necinstit. El nu a avut niciodată contract legal pe locuinţa respectivă. A făcut schimb cu această casă, dar nu şi-a dus actele până la capăt. Şi a stat 20 de ani în locuinţa asta fără să plătească chirie la nimeni – nici la proprietarii care au plecat în Germania, nici la statul român care – hai să zicem – ar fi fost proprietar.
Nici statul nu şi-a făcut treaba până la capăt că nu şi-a întabulat proprietatea pe care a preluat-o în baza Decretului 223 cu plecarea nemţilor afară. Nemţii au rămas astfel proprietari şi, fiind proprietari tabulari şi Brădean Nicolae neavând niciun contract valabil, am făcut evacuarea. Am câştigat la Judecătorie, am câştigat la Tribunalul Arad, am câştigat la Curtea de Apel Timişoara. Sentinţă definitivă şi irevocabilă.”
Am întrebat-o pe doamna avocat dacă e adevărat că nemţii au fost despăgubiţi pentru casă, căci de la despăgubire porneşte întregul demers al lui Nicolae Brădean. Iată ce ne-a răspuns av. Stânean: „Nu are el cu asta nicio treabă. Asta e problema statului român. Dacă statul român cere ceva de la oamenii ăştia înapoi e problema statului român. Dacă statul român nu şi-a întabulat proprietatea, acum nu se mai poate face nimic. Nu e problema lui cum au plecat nemţii. Problema lui este că el nu a avut niciodată contract – nici măcar de închiriere – încheiat pe casa asta şi nemţii sunt proprietari tabulari.”
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!