Şase locuitori ai comunei Păuliş sunt chemaţi în instanţă de către Primărie pentru a se judeca anularea unor titluri de proprietate. Dintre aceştia, cea mai mare suprafaţă o deţine Onoriu Stoian, care are în posesie aproximativ 24 de hectare, pentru care nu deţine vreo dovadă de proprietate.
„Încă din 1991, încerc să îmi iau titlul de proprietate pentru un teren care a fost moştenit din familie. Încă nu am reuşit. Mi s-a spus mereu că nu au fost întocmite titlurile, că există greşeli şi trebuie refăcute măsurătorile”, îşi începe povestea locuitorul Păulişului. Omul îşi foloseşte terenul, dar nu poate dovedi că acesta îi aparţine. Stoian a depus nenumărate cereri la primărie pentru a primi actul care dovedeşte că este proprietarul terenului, dar au trecut 18 ani şi nu a ajuns în posesia titlului.
Dat în judecată
În luna ianuarie a acestui an, Onoriu Stoian a primit o înştiinţare care îl anunţa că a fost chemat în judecată de către administraţia locală pentru anularea titlurilor de proprietate care fie sunt duble, fie nu întrunesc aşteptările oamenilor. „Vor să anuleze titlurile că sunt duble, dar eu nu am primit acest titlu de proprietate pentru care sunt chemat în judecată”, spune Stoian. Înainte de primul termen de judecată, pârâtul a depus o plângere penală la Parchetul din Arad împotriva comisiei locale de fond funciar. Acuzele aduse comisiei s-au referit la fals în acte, respectiv fals în întocmirea titlurilor de proprietate.
„Eu am avut o copie a procesului verbal de punere în posesie. Instanţa le-a cerut celor de la primărie un dosar care să conţină actele de punere în posesie, iar aceştia au spus că nu există aşa ceva în arhive. I-am arătat judecătorului documentaţia mea, cea pe care a cerut-o juristului primăriei, şi în baza acesteia am depus plângerea de fals. Nu are cum să nu existe în arhiva primăriei, din moment ce eu am primit o copie a originalului”, adaugă Stoian.
Primăria se apără
Viceprimarul din Păuliş, Gheorghe Iovănescu, spune că aceste procese de anulare a titlurilor de proprietate au fost începute tocmai pentru a rezolva situaţia terenurilor. „În anii trecuţi, au fost eliberate mai multe titluri pe aceeaşi suprafaţă. Administraţiile vechi au întocmit acte fără a ţine cont de nimic. Noi vrem doar să clarificăm problema terenurilor şi a proprietarilor acestora.
Inclusiv Onoriu Stoian are un titlu de proprietate, dar nu am dat drumul acestor acte din primărie tocmai pentru a rezolva aceste probleme. Toate titlurile sunt întocmite, dar unele sunt greşite în ceea ce priveşte măsurătorile, altele în ceea ce priveşte localizarea. Noi vrem numai să facem lumină în acest caz, dar va mai dura puţin timp”, a declarat Iovănescu.
Fără subvenţii
Faptul că Onoriu Stoian nu deţine un titlu de proprietate pe terenul lui l-a privat de nişte sume destul de mari pe care le-ar fi primit de la APIA. „Nu pot depune documentaţie pentru a primi subvenţii deoarece nu pot dovedi faptul că sunt proprietarul terenului. Din păcate, nu am beneficiat niciodată de ajutor financiar din partea statului pentru pământul meu”, spune Stoian.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!