Compania de Apă îşi caută o bancă pentru a se împrumuta cu o sumă impresionantă: aproape 14 milioane euro! Anunţul a fost făcut ieri. De fapt, se doreşte „achiziţia publică de servicii de acordare credite – linie de finanţare revolving în cuantum de maxim 13.987.129 euro, în vederea finanţării unor investiţii în extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Arad”.
Compania are nevoie de bani pentru a-şi plăti partea de finanţare a Masteplanului de apă. Potrivit datelor prevăzute în caietul de sarcini, „nevoia de finanţare apare ca urmare a cerinţei impuse Operatorului Regional (SC Compania de Apă Arad SA) de a acoperi un procent de 10,02% din investiţia aferentă Programului Operaţional Sectorial (POS Mediu), Axa 1: „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Judeţul Arad“, recent aprobată de către Comisia Europeană şi pentru care s-a încheiat deja contractul de finanţare nr. 101709/20.05.2010 cu Ministerul Mediului şi Pădurilor. Acest program cuprinde un număr de 15 proiecte (lucrări şi servicii de consultanţă) care totalizează 139.592.104 euro. Finanţarea întregului program va fi realizată după cum urmează: 89,98% UE şi alte surse ale administraţiei centrale şi locale (din care 85% – UE, 13% Guvernul României şi 2% bugetul local), 10,02% S.C. Compania de Apă Arad S.A.”.
Durata liniei de finanţare este de 15 ani şi se cere o perioadă de graţie de trei ani pentru rambursarea liniei. Cu alte cuvinte, perioada de rambursare va fi de 12 ani. Perioada de tragere este de minim trei ani. Compania de Apă impune băncilor ofertante o serie de condiţii, printre care şi neperceperea de taxe de risc, comision de rambursare anticipată şi comision de neutilizare.
Potrivit legii, candidaţii vor fi preselectaţi, apoi vor fi chemaţi la negocieri. Negocierile se vor purta „atât prin corespondenţă (fax şi e-mail), cât şi în cadrul a maxim trei întâlniri directe la sediul Autorităţii Contractante”. Negocierile vor dura maxim 45 de zile, se specifică în caietul de sarcini.
În ceea ce priveşte garanţia, ea va fi „mobiliară fără deposedare asupra veniturilor proprii ale Consiliului Judeţean Arad, de maxim 93,18% din valoarea împrumutului, înscrise în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli, cu excepţia celor interzise de lege”.
Mai mult în 2013
Compania de Apă estimează că va folosi cea mai mare parte din creditul accesat abia în anul 2013. Conform datelor prevăzute în Planul de afaceri al societăţii, în 2011 se vor folosi 1.976.599 euro, în 2012 – 4.795.221 euro, iar în 2013 contribuţia va fi de 7.215.309 euro.
JA-S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!