Primăria a făcut publice datele privind nivelul datoriei publice locale pe trimestrul III 2009. Valoarea finanţării rambursabile contractate de Primăria Arad a ajuns acum la peste 75.000.000 euro. Suma în cauză face ca gradul de îndatorare a unităţii administrativ-teritoriale pe anul în curs să ajungă la 12,41%, un procent decent faţă de cele 30 de procente indicate de lege drept grad maxim de îndatorare a primăriilor.
Municipalitatea arădeană şi-a crescut gradul de îndatorare după ce în acest an şi-a mai trecut în contul datoriilor rambursabile încă un credit luat de la BERD, în mai, pentru etapa a doua a lucrărilor la infrastructura de tramvaie şi la principalele artere de circulaţie. Creditul de 13 milioane de euro vine să se adauge celui de 20 de milioane luat tot de la BERD, în iunie 2005, celui luat de la Banca Mondială în iulie 2007 (în valoare de 47.200.000 lei, din care Primăria Arad trebuie să dea înapoi, pentru lucrările de canalizare executate în Gai, Bujac şi Sânicolaul Mic, doar 9,4 milioane euro) şi împrumutului luat de la Dexia Bank, în iulie 2008, în valoare de 33 milioane euro (pentru asfaltarea străzilor din cartiere).
Pe viitor, Primăria Arad şi-a propus, potrivit primarului Gheorghe Falcă, să facă investiţiile mari din oraş din fonduri structurale (nerambursabile), aşa cum este cazul reabilitării centrului vechi, creditele de la bănci fiind scoase din calcul, cu toate că pe lege mai poate lua împrumuturi.
În raportul întocmit de executiv se arată durata fiecărei datorii, cea mai scurtă perioadă fiind cea aferentă ultimului credit luat de primărie de la BERD (11 ani) iar cea mai lungă pentru creditul luat de la Banca Mondială (de 17 ani). Tot în raport se indică şi tragerile făcute deja de Primărie din credite şi sumele plătite către acestea. Singurele rate pe care Primăria Arad le plăteşte în prezent (dincolo de dobânzi, comisioane iniţiale şi comisioane de angajament) au fost cele către BERD, pentru primul credit luat de aici. Până în prezent s-au plătit aici două rate (peste două milioane de euro), următoarea rată fiind scadentă în decembrie. Ratele creditelor următoare încep să se plătească din 2010 (la creditul de la Dexia Bank) respectiv 2012 (la celelalte două credite).
Cât priveşte plăţile făcute deja către contractori acestea sunt de peste 15 milioane de euro la BERD, etapa I, de peste 25 de milioane de euro la creditul luat pentru canalizarea celor trei cartiere şi de peste 23 de milioane la cel pentru asfaltarea străzilor de pământ. Al doilea credit BERD, luat în acest an, nu a produs încă nici un efect, nici în ceea ce priveşte plăţile către bancă şi nici în ceea ce priveşte tragerile. Din informaţiile noastre, ultima tranşă de bani din creditul iniţial de la BERD a fost deja trasă, lucrarea urmând a se finaliza până la sfârşitul anului.
Via fonduri structurale
În ceea ce priveşte viitorul creditelor luate de Primărie, edilul local ne-a declarat că Primăria Arad se va axa de acum pe finalizarea lucrărilor contractate sau propuse şi că se va merge în privinţa finanţării pe fonduri structurale, aşa cum este acum cazul reabilitării centrului vechi (proiect aflat în faza de licitaţie a constructorului) şi cum va fi cazul reabilitării Parcului Pădurice. Creditele de la bănci vor fi date uitării, cu toate că Primăria îşi permite, pe lege, să ia încă o dată atâtea credite cât a luat până acum.
A.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!