ARAD. Datoriile de sute de milioane de lei au dus la zeci de mii de măsuri de executare silită în 2022. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad a fost nevoită să treacă la măsuri de recuperare în cazul contribuabililor care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale, iar cazurile nu au fost deloc puține. Potrivit raportului anual întocmit de AJFP Arad și prezentat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, în 2022 au fost comunicate 56.866 somații pentru debite de 496,6 milioane lei. Această măsură este prima și cea mai frecvent aplicată celor care înregistrează datorii la bugetul de stat. Urmează popririle. În acest caz, Fiscul arădean a raportat 20.958 de cazuri de poprire pe conturile bancare ale persoanelor fizice și juridice, sumele datorate ridicându-se la 267,7 milioane de lei. Următoarea măsură aplicată pentru recuperarea debitelor a fost poprirea pe veniturile terților. Și în această speță, numărul executărilor nu a fost deloc unul mic, popririle de acest tip ridicându-se la 10.593 de cazuri pentru debite de 150,7 milioane lei.
Ultimele două măsuri de executare silită a contribuabililor cu datorii, și de altfel cele mai severe forme ce pot fi aplicate, sunt sechestrele de bunuri mobile respectiv indisponibilizările de bunuri imobile. În 2022, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad a aplicat 309 sechestre pe bunurile mobile ale contribuabililor, debitele pentru care s-a luat această măsură fiind de 23,6 milioane lei. În cazul indisponibilizărilor de imobile, Finanțele arădene au recurs la această formă de executare silită pentru debite de 26,8 milioane de lei, însumând 247 de cazuri.
În ceea ce privește încasările din executările silite, Fiscul arădean a raportat că în cazul celor 56.866 de somații înființate, 35,91% au fost încasate, în cazul popirilor pe conturi încasările au fost de 74,64%, iar în cazul popirilor la terți încasările au însumat 31,76% din totalul celor înființate.
„Colectarea creanţelor fiscale constituie o prioritate a activităţii instituţiei, intervenindu-se rapid în cadrul acţiunii de prevenire a formării arieratelor fiscale pentru a se evita devansarea de către alţi creditori a acţiunilor de recuperare şi împiedicarea contribuabililor de a-şi organiza insolvabilitatea.
Prin realizarea executării silite se urmăreşte obţinere de rezultate cât mai avantajoase, ţinând cont de interesul legitim şi imediat al creditorului, dar şi respectarea drepturilor debitorului”, a explicat șeful AJFP Arad, Marius Drăgănescu.
Despre organizarea AJFP Arad
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad se regăseşte în structura Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Timişoara, împreună cu Administraţiile Judeţene ale Finanţelor Publice Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad deserveşte contribuabilii de pe raza întregului judeţ Arad prin structura de administrare amplasată în municipiul Arad şi prin cele cinci structuri teritoriale, respectiv Serviciul Fiscal Orăşenesc Ineu, Serviciul Fiscal Orăşenesc Chişineu Criş, Serviciul Fiscal Orăşenesc Sebiş, Serviciul Fiscal Orăşenesc Lipova şi Biroul Fiscal Comunal Săvârşin.
Trimite articolul
XO lălăială marca ANAF: haideți să vedeți cât de harnici suntem noi!
1. Somațiile se emit automat și pentru 100 lei, deci numărul ala de somații e o gogoașă care dă bine în statistici.
2. Să se laude ANAF după ce recuperează suma de peste 1 miliard de lei de la frații Micula sau celelalte miliarde de la atâția datornici de ani de zile.
Ei se laudă cu pătrunjelul din piață “Biată țară în criză financiară!” 😒
Am primit somatie pt. 1 leu!
ROMII,CU CASE IMPOZANTE,ACHITA DATORIILE??????????????
AM VREA UN RAPORT ANAF! ROMÂNII SUNT DISCRIMINATI ÎN ȚARA LOR!
EI AU OBLIGAȚII,IAR ALȚII AU DOAR DREPTURI!