ARAD. Protejarea păsărilor din Parcul Natural Lunca Mureşului este unul dintre scopurile regiei care administrează zona. În acest sens, pentru a evita ca păsările să rămână fără loc de cuibărit, administraţia parcului caută o firmă care să numere câte cuiburi de păsări avem în copacii din pădure, dar şi să marcheze aceşti copaci, pentru a nu fi tăiaţi. În cadrul unui anunţ postat pe site-ul de licitaţii publice, Parcul Natural Lunca Mureşului anunţă că este dispus să plătească 417.000 de lei, la care se adaugă TVA de 79.000 de lei, deci aproape 500.000 de lei, unei firme care să numere cuiburile şi să marcheze copacii în care se înmulţesc păsările din pădure.
„Fiecărui arbore marcat i se va lua şi poziţia exactă cu ajutorul aparatelor GPS. Baza de date realizată va conţine, pentru fiecare arbore marcat, minimum următoarele informaţii: denumirea speciei de arbore, diametrul aproximativ, înălţimea aproximativă, prezenţa scorburilor, prezenţa cuibului de păsări răpitoare mari şi specia căreia îi aparţine, data, fotografii”, solicită cei de la Lunca Mureşului.
Copacii în care sunt descoperite cuiburile de păsări vor fi marcaţi, pentru a putea fi identificaţi mai uşor. Cei de la Parcul Natural explică procedura:
„Arborii identificaţi vor fi marcaţi prin vopsirea scoarţei, prin semnele specifice derogării de la tăiere, precum şi prin plăcuţe de avertizare/semnalizare, ce vor indica faptul că arborele este de importanţă conservativă pentru speciile de păsări care cuibăresc, dar fără a fi specificate căror specii se adresează. Prin punerea în practică a acestei măsuri, se asigură menţinerea unui habitat specific pentru cuibărit speciilor de păsări, precum şi reducerea dispariţiei habitatelor de tip forestier în plan local şi naţional”.
În altă ordine de idei, celor de la Lunca Mureşului le este teamă că aceste cuiburi ar putea fi atacate chiar de oameni. Aşa că au stabilit faptul că „este foarte important ca pe plăcuţele de avertizare/semnalizare să nu se menţioneze specia de răpitoare mare căreia îi aparţine cuibul pentru a evita problemele referitoare la capturarea puilor pentru activitatea de şoimărit sau pentru colectarea ouălor”.
Cel puţin 500 de cuiburi
Potrivit documentaţiei care însoţeşte cererea de oferte lansată de Parcul Natural Lunca Mureşului, contra celor 500.000 de lei vor trebui identificate cel puţin 500 de cuiburi de păsări.
„În prima fază, se va face identificarea cuiburilor aflate în perimetrul parcului. Cuiburile identificate în teren şi localizarea acestora va fi transmisă beneficiarului, iar după obţinerea avizului/acordului proprietarului, se va trece la etapa de marcare a acestor cuiburi. Estimarea numărului minim de cuiburi ce pot fi identificate este de 500 de bucăţi”, susţin cei de la Lunca Mureşului.
Aceştia mai solicită ca, în primă fază, să fie marcate între 25 şi 75 de cuiburi de răpitoare şi între 75 şi 125 de cuiburi de ciocănitori şi alte specii de interes. Firma care va prinde acest contract va avea la dispoziţie 10 luni de zile pentru a număra cuiburile şi a marca copacii.
Trimite articolul
Xcine se ocupa cu numararea cuiburilor??
o alta afacere urat mirositiare a firmei de apartament a lui grad varga, pupila falcosului??
brad 100 de mii, cuiburi 100 mii, nu va mai saturati!!
cine garanteaza corectitudinea numaratorii , ha?
dar cu puzderia de ciori din copacii de pe Revolutiei care pe langa ca fac murdaria fac si o galagie enorma, nu faceti nimic?
Se pot distruge cuiburile si astfel ciorile vor migra in alte zone pe la marginea orasului sau pe Valea Muresului.
-
Poti sa verifici tu personal, aradene. Asa o sa afle si ei cu adevarat ce si cum 😉
Pai, ni se iau mangotzii grei, din salarii, pensii, fara consimtamantul nostru, fara consultarea noastra in prealabil, si se virează pt. orice traznaie li se năzare lor, pt. Codoi, pt. migrația peștișorilor haurii, pt. încălzirea globala, pt. lgbt, pt. războaie, tate, absolut corecte-politic, adica, globaliste, toasi.