„Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad a restricționat accesul operatorilor economici la procedura de atribuire a contractului, prin definirea în Caietul de sarcini a unor criterii tehnice discriminatorii irelevante în raport de obiectul contractului”, se arată într-o notă de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare întocmită de către Direcția Generală Programe Europene Capital Uman din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Pedeapsa? 5.904,39 de lei, bani care vor trebui restituiţi de către Consiliul Judeţean Arad, în subordinea căruia se află CJRAE. Şi, chiar dacă suma nu este una foarte mare, trebuie precizat faptul că procentajul sumei din valoarea totală a proiectului este de 25 la sută. Practic, dintr-un proiect european de 23.617 lei, trebuie daţi înapoi un sfert din bani.
Prinşi de minister
Despre ce este vorba? Despre un proiect european implementat de CJRAE, dar care nu a fost dus la capăt cum trebuie.
„În perioada 2018-2021, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad a avut calitatea de partener în cadrul proiectului <Măsuri integrate de îmbunătățire a accesului
la educație al copiilor din școli defavorizate> (contract finanțare nr. POCU/74/6/18/106615). La finalul derulării proiectului, în temeiul competențelor ce-i revin, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Capital Uman a întreprins verificări, ocazie cu care a formulat concluzii prin Nota de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor Financiare nr 50005/29.03.2023. În consecință, s-a reținut în sarcina Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad plata sumei de 5.904,39 lei”, se arată în documentele Consiliului Judeţean Arad.
Prin urmare, s-a propus debitoarei CJRAE Arad aplicarea unei corecții de 25 la sută din valoarea contractului nr. 27/63/07.06.2021, încheiat între CJRAE Arad și SC BUSINESS SRL.
După ce au fost anunţaţi că au „trântit” licitaţia şi trebuie să dea înapoi 25 la sută din valoarea contractului, cei de la CJRAE s-au adresat Consiliului Judeţean, care este ordonator principal de credite, solicitând instituţiei să plătească această corecţie financiară stabilită de Ministerul Fondurilor Europene.
„Prin Referatul nr. 1489/18.05.2023 a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad, înregistrat la Consiliul Județean Arad sub nr. 12.468/19.05.2023, ni se aduce la cunoștință faptul că, în calitate de ordonator principal de credite, Consiliul Județean Arad trebuie să procedeze la stingerea creanței bugetare în sumă de 5.904,39 lei, reprezentând nereguli constatate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Capital Uman”, se mai arată în documente.
Iar Consiliul Judeţean, pentru a evita penalizările, a decis să achite suma respectivă, cerând, în acest sens, aprobarea consilierilor judeţeni:
„Raportat la această stare de fapt, pentru a preîntâmpina eventualele cheltuieli suplimentare sub formă de penalități și având în vedere faptul că Consiliul Județean Arad are calitatea de Ordonator principal de credite, se impune promovarea proiectului de hotărâre privind aprobarea restituirii către Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a sumei de 5.904,39 lei stabilită prin Nota de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare
nr. 50.005/29.03.2023”.
Consilierii judeţeni au aprobat, în unanimitate, alocarea sumei respective.
Citiți principiile noastre de moderare aici!