Cu o mână dă, cu alta ia. Cam aşa poate fi rezumată, pe scurt, activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). De această dată, nu vorbim de centrul judeţean din Arad, ci chiar de APIA – Aparat Central, respectiv instituţia-mamă de la Bucureşti. Mai mulţi crescători de bovine din Arad s-au trezit cu adrese de la APIA Central prin care li se cere să restituie anumite sume de bani primite, iniţial, cu titlu de subvenţie. Sumele nu sunt identice, diferă de la un fermier la altul, pe baza unor calcule înţelese numai de către cei care le-au făcut. Sau nici măcar de aceştia. De la câteva sute de lei, până la mii, zeci de mii de lei, aceştia sunt banii pe care oamenii trebuie să îi restituie. Explicaţia este, pe cât de complicată pe hârtie, pe atât de simplă în realitate: APIA are o sumă fixă stabilită pentru toate subvenţiile acordate în întreaga ţară, iar subvenţiile se acordă în funcţie de numărul de animale deţinute de către fiecare crescător. Practic, suma totală se împarte la numărul de vaci din ţară. Numai că cei de la APIA au descoperit că numărul animalelor este mai mare decât cel calculat iniţial. Aşa că, acum, toţi crescătorii de animale trebuie să restituie bani pentru a fi acoperită subvenţia aferentă vacilor care au apărut în plus.
Reprezentanţii APIA Arad au explicat cum s-a ajuns în această situaţie, dar ţin să menţioneze că nu se ştie câţi dintre fermierii arădeni trebuie să dea bani înapoi şi nici care este suma totală ce va trebui restituită: „Până la data prezentei nu au fost întocmite titluri de creanţă pentru toţi fermierii care trebuie să restituie o parte din sprijinul financiar obţinut în sectorul zootehnic, ci doar pentru o parte din aceştia. La nivelul Centrului Judeţean Arad, sunt în cauză aproximativ 2.600 de fermieri. Întrucât nu au fost întocmite titluri de creanţă pentru toţi fermierii, precizăm că nu vă putem furniza cuantumul sumei care trebuie restituită”, se arată într-un răspuns pe care APIA l-a trimis la solicitarea Jurnal arădean/Aradon. Aşadar, concluzia este una simplă: toţi fermierii vor primi acele titluri de creanţe, numai că acestea nu au fost întocmite deja.
Explicaţia pe hârtie
Reprezentanţii APIA Arad au explicat, în termeni specifici, şi modul în care s-a ajuns în această situaţie: „APIA – Aparat Central a efectuat la data de 15.03.2018 un calcul privitor la numărul de animale eligibile pentru plata sprijinului financiar în sectorul zootehnic, aferent cererilor de plată depuse în campania 2017. Astfel, urmare acestor calcule, a rezultat diferenţe între numărul de animale determinate iniţial ca fiind eligibile şi numărul de animale determinate în data de 15.03.2018, pentru un număr de patru scheme de sprijin, astfel: ajutoare naţionale tranzitorii, specia bovine, schema de plată decuplată de producţie în sectorul carne – diferenţa de 2,32 euro/cap; sprijin cuplat categoria bivoliţe de lapte – diferenţa de 13,74 euro/cap; sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora – diferenţa de 73,40 euro; sprijin cuplat categoria vaci de lapte – diferenţa de 40,89 euro/cap. La momentul efectuării calculului iniţial, au fost avute în vedere animalele înregistrate în baza de date a ANSVSA. Ulterior, după expirarea perioadei de retenţie, la data de 15.03.2018 a fost efectuată o nouă interogare a bazei de date, interogare în urma căreia a rezultat un număr mai mare de animale eligibile. Motiv pentru care a fost necesară o recalculare a cuantumului sprijinului financiar pe cele patru scheme având în vedere numărul de animale eligibile determinate şi plafonul alocat fiecărei scheme”, explică cei de la APIA.
Suma de restituit
Mai pe scurt, fiecare crescător de animale din Arad trebuie să restituie între 2,32 euro şi 73,40 euro pe cap de bovină, în funcţie de subvenţia pe care a cerut-o.
Traşi din alte subvenţii
Reprezentanţii APIA Arad vin, însă, şi cu o veste bună pentru fermieri: aceştia nu trebuie neapărat să meargă să plătească din buzunarele lor debitele. Ţinând cont de faptul că arădenii au depus deja cererea unică de plată pentru campania 2018, banii vor putea fi recuperaţi din subvenţiile aferente acestor cereri. „Fermierii trebuie să cunoască faptul că aceste debite vor putea fi recuperate prin deducere din plăţi viitoare aferente cererii unice de plată depuse în campania 2018 şi pentru care vor beneficia de avans începând cu luna octombrie 2018”, ne-au mai anunţat cei de la APIA Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!