ARAD. Administraţia locală a luat măsuri concrete în ceea ce priveşte numărul tot mai mare de infractori care, potrivit legii, vor trebui să presteze muncă în folosul comunităţii. Consilierii municipali au adoptat, în ultima şedinţă CLM din acest an, Hotărârea „privind stabilirea domeniilor serviciilor publice şi locurilor în care persoanele care au săvârşit infracţiuni vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, ca obligaţie stabilită de către o instanţă de judecată”. Unde vor fi trimişi la muncă infractorii? La curăţenie! În general, la spaţii verzi, la Primărie, la unităţi de învăţământ, instituţii publice, cimitire etc.
Concret
Potrivit datelor din documentul aprobat de aleşii locali, cei pedepsiţi cu muncă în folosul comunităţii vor putea presta, după cum urmează: „activităţi de curăţenie şi întreţinere spaţii verzi în şcoli, grădiniţe şi alte instituţii publice şi în jurul acestora; lucrări de curăţenie la sediul Primăriei Municipiului Arad; activităţi de arhivă la sediul Primăriei Municipiului Arad; igienizarea malurilor râului Mureş; curăţenie în incinta şi în jurul cimitirelor; activităţi de curăţenie a locurilor de la periferia oraşului (str. Tarafului, str. Vântului, str. Poetului adiacent fostei rampe de deşeuri, str. Agronomului s.a.); activităţi de curăţenie, măturat peroane, golit coşuri, adunat vegetaţie dintre liniile de tramvai la operatorul SC Compania de Transport Public SA Arad; curăţat şi adunat zăpadă pe aleile din parcurile municipiului; adunat PET-uri, hârtii, vegetaţie, curăţat şanţuri în Municipiul Arad; activităţi de curăţenie la instituţiile publice de cultură de sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Arad şi la societăţile la care municipiul Arad este acţionar majoritar; curăţarea şi/sau realizarea şanţurilor deschise de preluare a apelor pluviale în cartierele municipiului; alte activităţi în instituţiile publice aferente ordonatorilor de credite ai Municipiului Arad”.
Reintegrare socială
Noua legislaţie penală, potrivit informaţiilor din document, „aduce o schimbare a filosofiei pedepsei şi o orientare a acesteia dinspre dimensiunea punitivă către dimensiunea comunitară, pentru a facilita reintegrarea socială a persoanelor care au săvârşit infracţiuni”.
În plus, „furnizarea de beneficii economice imediate, directe şi vizibile pentru comunitatea locală, munca neremunerată aduce beneficii şi în plan psihosocial, în sensul că persoana care a săvârşit o infracţiune are şansa de a repara, prin munca sa, o parte din prejudiciul produs societăţii, precum şi în plan cultural, restabilind echilibrul “infractor-comunitate” ca fundament al procesului de reintegrare socială”, se precizează în documentaţia de susţinere a Hotărârii adoptate.
Până la 400 de zile
Instanţa de judecată, ţinând cont de persoană, consimţământul acesteia şi de riscul de pericol social, poate dispune sancţiuni neprivative de libertate, care pot include şi obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, în următoarele cazuri: amânarea aplicării pedepsei (însoţită de 30-60 zile de muncă în folosul comunităţii); suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii (însoţită de 60-120 zile de muncă în folosul comunităţii); înlocuirea pedepsei amenzii cu obligaţia de a presta muncă în folosul comunităţii (30-400 zile).
Citiți principiile noastre de moderare aici!