Arad. Mai împăciuitoare cu terasele din Arad. Primăria Arad are de gând să schimbe relaţia dură pe care a avut-o cu patronii teraselor şi să se împrietenească cu aceştia. Scopul final, cel mai probabil, este de a multiplica numărul teraselor de pe centrul Aradului, situate pe domeniul public, care cu greu trec de cifra zece. Poate şi alte intenţii stau ascunse în spatele deciziei, dar nu ne sunt nouă cunoscute, Oricum, noua atitudine a Municipalităţii faţă de proprietarii de terase a fost indicată ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, moment la care edilul local, Gheorghe Falcă, a precizat noile reguli gândite pentru terase.
Falcă a subliniat faptul că perioada de transparenţă decizională pentru proiectul gândit de Primăria Arad a expirat şi că, în scurt timp, proiectul care propune măsuri mai „relaxate” pentru terasele de pe centru va ajunge pe masa aleşilor.
Potrivit primarului, cei care vor dori să îşi ridice terase pe domeniul public nu vor avea nevoie de atâtea aprobări ca acum, cum ar fi cea de la Mediu, sau cea de la Comisia de Monumente, de la Timişoara (în cazul teraselor situate în centrul vechi), ci doar de o aprobare simplificată de la Primărie şi de avizul arhitectului şef (desenul teraselor va necesita avizul arhitectului şef pentru încadrarea în zonă). „Acest proiect de hotărâre va simplifica autorizarea teraselor şi posibilitatea de a ocupa domeniul public, încadrându-se, desigur, în normele impuse”, a precizat Falcă.
Prevederile proiectul de hotărâre care a stat la transparenţă decizională au fost detaliate în Jurnal arădean şi pe www.aradon.ro, atunci când acestea au fost făcute publice, însă la acel moment, în cadrul proiectului, nu se vorbea, cel puţin nu explicit, de simplificarea procedurilor de autorizare a teraselor de pe domeniul public. Ce s-a întâmplat între timp?
Din Avram Iancu
Edilul local susţine că Zilele Aradului au fost un reper bun pentru modificarea atitudinii faţă de proprietarii de terase. Zona care a făcut ca Primăria să regândească totul a fost Piaţa Avram Iancu, unde terasele au ocupat mult din carosabil şi trotuare, timp de zece zile, cât a durat sărbătoarea oraşului. După ce s-a pus punct final Zilelor Aradului, terasele au rămas tot acolo şi au atras în continuare multă lume. Cum proprietarii de terase s-au plâns de-a lungul timpului de regulile dure ce se impun pentru a deţine o astfel de amenajare, cum Aradul nu se poate mândri defel cu numărul de terase din centru (nici nu poţi face vreo comparaţie cu oraşe precum Timişoara, Oradea, Szeged sau Novi Sad, ca să dăm exemplul vecinilor Aradului) şi cum arădenii s-au dovedit în sfârşit interesaţi să-şi petreacă ziua şi seara pe terase, reprezentanţii Primăriei au decis să schimbe regulile jocului şi să fie mai blânzi cu afaceriştii din domeniu.
Ca atare, proiectul va ajunge pe masa aleşilor însoţit de mai multe amendamente care s-ar putea să le pice bine celor care au terase pe centru, dar şi celor care şi-ar fi montat astfel de terase dar condiţiile i-au pus pe fugă.
Tarife şi pentru iarnă?
Una dintre condiţiile dure impuse de Primăria Arad pentru amplasarea de terase nu va fi însă modificată şi nici nu se impune, în viziunea executivului. Este vorba de preţul pe metru pătrat pe zi plătit pentru ocuparea domeniului public cu terase, tarif despre care se spune că este mai scump decât cel perceput în centrul vechi al Capitalei. Dar cum, cu acest tarif, în această vară, au apărut alte cel puţin trei terase pe centru, cel mai probabil Primăria a considerat că acesta este un semn că nu tariful e problema. Ca atare, taxele rămân nemodificate.
Totuşi, edilul local recunoaşte că s-a gândit la micşorarea tarifului, în cazul în care regulile de funcţionare a teraselor vor fi şi ele schimbate şi se va permite amplasarea acestora pe domeniul public şi pe timp de iarnă (în perioada 1 octombrie-1 mai). „Am avut deja o discuţie cu privire la taxele percepute pe timp de iarnă, ca acestea să fie mai mici decât cele pe care le percepem acum, în sezonul estival, cât este permisă în Arad funcţionarea teraselor. Totul pentru a putea ţine aceste terase şi în sezonul rece şi a veni în sprijinul comercianţilor”, a precizat Falcă.
Un lucru e cert, vis-a-vis de acest proiect: el va ajunge modificat pe masa aleşilor locali. Câte modificări va mai suferi până la vot e greu de estimat, mai ales dacă amintim că în zilele ce vor veni reprezentanţii Primăriei Arad au de gând să se întâlnească cu proprietarii de terase, pentru a le auzi în mod oficial of-urile.
Se mută staţiile de taxi
Că lucrurile se vor schimba şi că terasele vor ocupa tot mai mult din domeniul public, fără ca Primăria Arad să se mai supere, e evident şi din faptul că s-au ales noi locaţii pentru staţiile de taxi. Prima modificare e tot în Piaţa Avram Iancu, de unde a început această poveste. Staţia situată acum în vecinătatea teraselor ce au apărut în această vară va fi mutată lângă teatru, adică exact în zona în care fusese anterior staţia de taxi. Noi staţii pentru taximetre vor fi amplasate în Aradul Nou (lângă piaţă) şi înainte de Podgoria (lângă restaurantul Unic).
Ce spunea proiectul iniţial
Proiectul care va face obiectul modificărilor şi care va sta pe masa aleşilor în curând vorbea de modificarea şi completarea hotărârii nr. 9/2011 a CLM privind regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale în municipiul Arad. Ţinta au fost de atunci terasele pe care le deţin agenţii economici pe timp de vară. La prima citire a proiectului, înainte de a suferi modificările conturate acum, se părea că nimeni, sau aproape nimeni nu-şi va mai putea întinde terasa „mai multe decât îi e plapuma” pentru că: „Amplasamentul terasei trebuie să fie în imediata apropiere a unităţii de alimentaţie publică, de preferinţă pe o desfăşurare care nu va depăşi frontul unităţii proprii de lucru”. O altă regulă nouă propusă iniţial în proiect vorbea de faptul că „amplasarea teraselor se va face astfel încât să nu afecteze accesul în curţile imobilelor, în incinta spaţiilor învecinate, să asigure un culoar minim de 2 metri pentru circulaţia pietonală”.
Lovitura de graţie urma să fie dată proprietarilor de baruri cu terase în ultima modificare a hotărârii CLM din 2011. La articolul patru al proiectului se preciza că „dacă amplasamentele sunt limitrofe clădirilor cu locuinţe colective, se va prezenta un acord de vecinătate încheiat cu asociaţia de proprietari”. Această regulă se pare că va intra la modificat şi ea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!