Arad. Vă prezentăm o poveste a neputinței și, așa cum zic arădenii care ne-au contactat, a umilinței zilnice. Din nefericire, oamenii cu care am stat de vorbă sunt resemnați că nu se va face nimic pentru problema lor. O problemă pe care, ce-i drept, au acceptat-o iniţial. Doar că timpul a trecut, fără ca situaţia să se îmbunătăţească, fără ca nimeni să facă nimic. Acum, după 15 ani, lucrurile sunt tot la fel: aproximativ 30 de copii sunt nevoiți să își tragă pungi de plastic pe picioare ca să meargă cu papucii curați la școală. În ce colț de România se întâmplă așa ceva? În municipiul Arad, în cartierul Aradul Nou, pe trei străzi: Dr. Mihail Mărcuș, Dr. Gheorghe Șerban și Dr. Lazăr Augustin. Acestea sunt perpendiculare pe strada Ogorului, pe partea stângă, înspre sensul giratoriul care duce spre autostradă sau comuna Zădăreni.
O poveste de 15 ani de zile
Cum s-a ajuns la această poveste? Pe scurt, în anul 2004, Primăria Municipiului Arad a parcelat această zonă și a oferit aceste terenuri cu titlu gratuit. Tinerii care au beneficiat de terenuri urmau să-și ridice singuri case funcționale, în care să poată locui, oferta municipalității fiind doar terenurile gratuite. Acesta este și unul din motivele invocate atunci când am întrebat reprezentanți Primăriei Municipiului Arad de ce aceste străzi nu au canalizare și apă, de ce sunt încă din pământ și după 15 ani de zile și de ce nu au fost incluse în niciun program de reabilitare.
Ne-am deplasat pe teren, la rugămintea celor din zonă. Cele trei străzi sunt din pământ, canalizarea nu este trasă. Oamenii au forat, fiecare pe banii lui, după apă și și-au construit pristere. Mai mult, au plătit peste 600.000 de lei, spun ei, pentru a trage gazul pe străzile lor, iar mai apoi altă sumă de bani pentru a ajunge cu el în case. Tot din banii lor au pietruit drumul pentru a nu se forma noroi. La începutul acestui an însă, cei de la curent au venit să îngroape cablurile și astfel strada a fost spartă din nou. Arădenii s-au revoltat. Drumul care înainte era de piatră acum e, din nou, unul plin de noroi și așa va rămâne, conform celor declarate de muncitorii din zonă.
De 15 ani… tot în noroi
„În perioada ploilor, la noi e dezastru. Cei peste 30 de copii ce locuiesc pe aceste străzi sunt nevoiți să își tragă pungi de plastic pe picioare sa meargă cu papucii curați la școală. Vă rugăm să ne ajutați, nu mai știm ce să facem și unde să mergem, toată lumea dă din umeri. Pe cele 3 străzi sunt în jur de 45 case și nu sunt utilități deloc. Nu este apa și nici canalizare. Sunt 3 străzi unde oamenii locuiesc de mai bine de 15 ani în aceleași condiții. Am vrea să se tragă canalizarea și apa, iar mai apoi strada să fie reabilitată, că nu locuim la sat, ci în oraș și noi plătim impozite ca toți ceilalți. Acum, cel mai urgent este drumul plin de noroi. Măcar piatră să fie adusă să nu ne mai umplem din cap până în picioare de noroi”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, în numele tuturor celor 45 de familii, A. Daniela.
Primăria Municipiului Arad
Ne-am îndreptat spre Palatul Administrativ pentru a obține răspunsuri la întrebările arădenilor. Neoficial, se pare că momentan aceste străzi nu sunt introduse în niciun program de reabilitare. Totuși, există șanse ca acestea să fie incluse, ulterior, într-un program de reparații al Primăriei Municipiului Arad, însă doar după ce va fi trasă canalizarea și apa.
„În acest moment, străzile Dr. Mihail Mărcuș, Dr. Gheorghe Șerban și Dr. Lazăr Augustin nu sunt cuprinse în niciunul dintre proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din municipiu, unul dintre motive fiind acela că anterior asfaltării este necesară introducerea tuturor utilităților”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Ralu Cotrău – purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Străzile, incluse în proiect
O veste bună vine de la Compania de Apă Arad, care ne-a comunicat că datorită cererilor depuse de arădeni aceste străzi au fost incluse într-un proiect ce vizează introducerea canalizării și a apei, dar nu pot înainta un termen în acest moment. Este cert că va mai dura luni, dacă nu chiar mai mult de un de zile.
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă aducem la cunoștință următoarele: la Compania de Apă Arad a fost înregistrată o cerere prin care se solicită extinderea rețelei de apă/canal pe străzile respective, cerere la care a fost formulat un răspuns. Solicitanților li s-a răspuns că se va proceda la extinderea rețelei de apă/canal prin POIM 2014-2020, în situația în care extinderea menționată nu este cuprinsă în Planul de Investiții al Primăriei Municipiului Arad. UIP POIM a formulat o adresă și către Primăria Municipiului Arad pentru confirmarea/infirmarea includerii acestor străzi în Planul de Investiții al Primăriei”, au declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, reprezentanții Companiei de Apă Arad.
Drum de piatră, de la primărie
Totuși, chiar dacă va mai dura câțiva ani de zile până când cei de la Compania de Apă vor veni cu canalizarea și cu apa și alți ani de zile până când Primăria Arad „va veni să reabiliteze străzile, arădenii ce locuiesc aici sunt chemați să depună o cerere la camera 5 prin care să ceară pietruirea drumului”, a punctat Ralu Cotrău – purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Trimite articolul
Xati votat falca si clica lui si acum pe pupilul lui balcea!!
din 2004 minti falcao??
Să facă cerere unde? Pentru ce?
Auzi, tu la ei: sa faca cerere la camera 5, pentru pietruire. Incredibil.
Stimati locuitori, dacă tot e sa faceti hartii și să fiți plimbați pe drumuri, nu mai bine mai faceti una prin care să cereți demiterea tuturor incompetenților care vă fac viața grea?
nu mai tot dati vina pe primarie. si oamenii sunt de vina.daca primaria pietrieste drumul, pe urma il va sparge cei cu apa.de ce sa se arunce banii contribuabililor pe nimic.sa aibe rabdare inca putin si acesti domni.pe bani dinsilor faca ce vor.
-
Nu te supara ,, aradeanule,, esti plin de tarate in cutia muzicala. Oamenii au o singura vina ca platesc taxe si impozite la cea mai slaba si scumpa administratie din Romania.Au asteptat 15 ani ,, aradeanule ,, cat sa mai astepte,,, ?
De renarcat ca strazile in discutie au denumirea unor doctori,asa ca si dosctorul nostru in comunicare,alergind dupa o stea cazatoare,nu a avut timp sa observe aceste strazi;sa speram ca va prinde curinbd steaua…
tipic omului care asteapta totul gratis de la primarie , NU CONTEST FAPTUL CA A TRECUT DESTUL TIMP DE LA ALOCAREA RESPECTIVELOR TERENURI ; INSA !!!!!! daca au vazut ca nu sunt prinsi in schema de modernizare a strazilor , au asteptat 15 cinsprezece ani ????? ca poate , poate !!!!!! ….. daca fiecare familie cumpara o bascula de piatra sparta isi faceau strazile singuri , nici nu era nevoie de o bascula pe familie , si doua familii la o bascula ajungea , dar na ! si delasatori si cu pretentii , asa mai bine inoata in noroi zi de zi …. pe de alta parte , daca au primit terenul moca , cate case sunt finalizate la ora actuala ? cati locuiesc acolo ?
-
Subscriu asta!
-
Ba esti prost? Statul zice ca e ilegal sa faci lucrari pe domeniu public. Si daca tot duci bascule de piatra pentru ce sa platesti impozite?
-
Prost cred ca e cel care te a incaltat azi dimineata mai papagale !!!! daca tu esti atat de limitat incat nu poti trece strada fara sa fii asistat nu e vina nimanui … nu stii sa te descuri ??? mori naibii ca inseamna ca esti mai redus ca un animal
-
-
Bravo anonim , ai pus degetul pe rana. In afara de asta se vede clar ca zona e in plin santier, ca e circulata de utilaje grele, ce asfalt rezista la asta plus sapaturile pentru racorduri ce si le fac pe rand si haotic. Probabil se cearta intre ei, daca nu sunt in stare sa se organizeze sa ia piatra sa-si faca drum provizoriu cum au facut altii pana la finalizarea zonei in care si-au ridicat casele.
votati liberalii lui falka in continuare. pina se darima tot aradul.
Primaria a facut o treaba de mantuiala… Cand dai ceva te asiguri ca ai toate conditiile necesare,.. Nu asa bataie de joc… 15 ani!!!! OMG!
Nici nu vor face nimic pentru ca locatarii nu prezinta interes, nu sunt votanti Falca. Votantii lui sunt din zona fcii de confectii
-
votantii lui sunt in jurul lui tanti ma-ta
Citind comentariile ma intreb,
(i) De la cine au cumparat proprietarii imobilelor terenul?
(ii) cine a aprobat PUZ?
(iii) de ce s-au acordat autotizatiile de constructie fara un plan de sistematizare pe verticala aprobat de municipiu. Fara sa fie astea facute de catre beneficiarul terenului (!) nu ar fi trebuit sa se acorde autorizatiile pentru constructii, etc. paba nu ai gospodaria subterana si drumul, fara strat de uzura terminat nu ar fi fost voie sa se inceapa constructiile.
Pacat ca, municipiul nu se ocupa de partea asta administrativa. Deci, intr-o lume normala incepem cu godpodaria subterana, continusm cu drumul si spoi constructia. Proprietarul terrnului parcelat ar fi trebuit sa se ocupe de toste astea. Normal, in pretul de vsnzare al terenului s-ar fi regasit si cheltuielile lui, in schimb Primaria nu mai avea nimic de facut.