ARAD. Şapte ambulanţe chemate într-o zi de duminică la Şcoala Specială din Şiria, 23 de elevi internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Arad, analize şi declaraţii care anunţau un focar de toxiinfecţie alimentară la şcoala cu pricina.
Rezultatele probelor luate de DSP de la toţi cei 7 angajaţi ai şcolii au pus verdictul: şase din cei şapte angajaţi au stafilococul auriu, bacteria care ar fi provocat toxiinfecţia alimentară. Verdictul a venit prin telefon, direct de la DSP şi cei şase au fost trimişi în concediu. Două săptămâni. Toţi s-au prezentat la alte laboratoare din municipiu pentru a-şi repeta analizele.
Negative în cazul a cinci din cei șase angajați, purtători de stafilococ auriu. Și asta înainte de a începe orice tratament care era destinat să elimine bacteria. Au fost sau nu purtători de stafilococ, nu sunt siguri nici în ziua de astăzi la fel cum nu sunt lămuritoare nici analizele copiilor făcute la spital. Toți cei 23 de elevi care au ajuns la spitalul de boli infecțioase, 10 la secția adulți și 13 la secția copii, au fost externați fără a fi foarte clar diagnosticul.
În cazul celor 13 elevi nu există precizarea că ar fi vorba de stafilococul auriu și nici una din analizele detailate pe zile nu indică existența respectivei bacterii. În cazul celor internați la adulți situația este cu totul alta. Buletinele de analize nu indică, nici în cazul lor, existența stafilococului, dar ca și diagnostic secundar este trecut totuși stafilococul auriu. Dar nici un tratament, doar igienă și regim alimentar.
Costuri suplimentare
Cert este că povestea a avut cu siguranță două consecințe: costuri suplimentare pentru bugetul școlii și șifonarea imaginii angajaților instituției de învățământ, plus umilința de a fi jigniți de directorul DSP, Gabriela Țârle.
Costurile au venit după trimiterea acasă a celor suspectați că ar avea stafilococ. Plecare a șase din cei 7 angajați ai școlii a însemnat imposibilitatea asigurării mesei la cantină. Patru mese (plus cea cu lapte și corn) pentru care bugetul permite o cheltuială de 8,30 lei pe zi au costat ceva mai mult. Cu greu au găsit o firmă de catering dispusă să le asigure măcar două mese din cele patru în suma aceasta. Celelalte gustări au fost suportate din fondurile unei asociații.
„Mulțumim celor care chiar ne-au ajutat în această perioadă să le asigurăm mâncarea necesară copiilor. După tot scandalul în care școala a fost implicată, ajutorul lor a fost remarcabil” a ținut să precizeze directorul instituției de învățământ, Olimpia Piroș.
Alte costuri au venit din plata amenzii, 500 lei dată de DSP pentru că angajații nu aveau făcute la zi cursurile de igienă. Și cum chiar DSP le organizează contra cost, a doua zi după plata amenzii toți angajații erau deja înscriși. Și uite așa, sursa agitației dintr- o duminică seara devine tot mai confuză. Dacă compari toate analizele nu mai e sigur nimic, nici măcar dacă cei 23 de elevi au avut sau nu toxiinfecție alimentară, nici dacă angajații au avut sau nu stafilococul auriu, nici dacă toată agitația a avut realmente o bază serioasă. Dar poate o fi avut vreun scop care ne scapă pentru moment.
Citiți principiile noastre de moderare aici!