Nu o dată, nu de două ori, ci de mult mai multe ori aleșii locali aveau posibilitatea de a-l demite pe actualul director al Filarmonicii arădene. Existau mai multe situații care puteau justifica o asemenea decizie, mai multe culpe care puteau deveni motive și argumente suficiente pentru schimbarea șefului filarmonicii. A fost însă iertat de toate și păstrat în funcție. De ce? Poate de frica unui proces, poate din interes, poate de frica șefilor care au lăsat să se înțeleagă că schimbarea nu este binevenită. Au ratat momentul demiterii. Niciodată nu e prea târziu, însă, iar sindicaliştii consideră că acum nu mai există nici un motiv pentru a mai amâna încă o dată demiterea.
Prejudiciu de imagine
Informaţiile puse de către Biroul Executiv Permanent al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind la dispoziţia presei şi a publicului au fost obţinute după analizarea rapoartelor solicitate de la Primărie şi a contractului de management, la ultima vizită în Arad, pe 4 noiembrie 2015.
Potrivit analizei, primul motiv suficient de puternic pentru o demitere a fost în 2012, atunci când managerul Alin Văcean „a produs prejudicii de imagine grave instituţiei, intrând în conflict direct cu reprezentanţii presei arădene”, fapt menționat chiar în raportul consiliului local. Și tot o culpă de imagine este considerată de membrii comisiei de control și prea multă promovare a managerului în comunicatele de presă în defavoarea evenimentului însuși: “Supraexpunerea numelui şi imaginii managerului alături de grafica anostă şi încărcată, paginare înghesuită, suprapuneri inoportune în text etc. în materialele proprii de promovare a Filarmonicii, au contribuit la întreţinerea controversei publice legate de Filarmonica de Stat Arad”, se arată în raportul comisiei.
Nereguli financiare
Un al motiv ar fi neregulile semnalate la contractele de achiziții publice: licitații cu un singur furnizor neînregistrate, lipsa referatelor de necesitate, a studiilor de piaţă pentru diverse achiziţii, lipsa notelor de recepţie, lipsa notelor justificative pentru încheierea unor contracte de drepturi de autor, nepunerea în plată a unor drepturi salariale etc.
Sancționări abuzive
Tot pe lista „faptelor” care puteau determina rezilierea contractului de management este și sancționarea abuzivă a unor persoane, doi dintre ei lideri de sindicat.
„Fapte care încalcă în mod flagrant Codul Muncii, Legea Dialogului social, Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi directivele europene din domeniul relaţiilor de muncă”, susțin sindicaliștii.
Și o nouă cerere
Biroul Executiv al FAIR MediaSind solicită Consiliului Local Arad ca, „în cel mai scurt timp, să îl demită pe managerul instituţiei, Alin Văcean, şi să sesizeze instituţiile competente, în conformitate cu prevederile art. 267 din Codul Penal” . În caz contrar, membrii consiliului își rezervă dreptul de a declanșa acțiuni civile și penale în instanță și să demareze acțiuni de protest pe plan intern și internațional.
Banul public
Federaţia FAIR-MediaSind vrea să ceară Consiliului Local Arad, în baza legii 544, să pună la dispoziţia cetăţenilor, documentele oficiale referitoare la activitatea managerului instituţiei de cultură pentru a vedea cum sunt gestionaţi banii publici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!