ARAD. Faptul că tinerii pleacă din Arad nu este o surpriză. Faptul că Aradul îmbătrânește și devine un oraș din ce în ce mai depopulat, nici asta nu este o surpriză. Dar totuși, cine și ce i-ar putea întoarce din drum pe tineri? Cum am putea transforma Aradul într-un oraș mai viu, mai colorat, un oraș în care să vii și nu din care să pleci? Toate aceste întrebări, dar nu numai, și-au căutat răspuns în cele șase conferințe susținute în cadrul proiectului Arad Smart Talks. O inițiativă aflată la prima ediție, Arad Smart Talks a fost evenimentul în care tinerii arădeni, cu vârste între 16 și 26 de ani, au fost în centrul dezbaterilor, microfonul a fost la ei.
„Am început acest proiect din dorința de a afla ce i-ar putea face pe tineri să rămână în Arad, dar să o aflăm direct de la ei. Am conturat câteva teme de discuții, încercând să acoperim cât mai multe domenii de interes și am împărțit chestionare în școli. Scopul nostru clar a fost să le dăm voie tinerilor să spună chiar ei de ce ar rămâne în Arad, cum își văd orașul și ce și-ar dori mai mult de la Aradul lor. Răspunsurile ne-au surprins prin maturitatea în abordare, prin complexitate și argumentare. Cred că am avut cu toții de învățat foarte multe în aceste conferințe, dezbaterile fiind unele extrem de dinamice și active. A fost o bucurie să vedem atât de multă energie și dorință de implicare din partea elevilor și studenților arădeni”, a punctat Olimpia Beșliu – unul dintre organizatori la finalul conferințelor.
Afaceri și antreprenoriat
Ultima conferință Arad Smart Talks a fost dedicată antreprenoriatului, și afacerilor. Invitații – omul de afaceri Sandu Ion și antreprenorul Daniela Marișcu le-au vorbit tinerilor prezenți de importanța inițiativei, a perseverenței și a seriozității atunci când vine vorba de a reuși în afaceri. Dezbaterea s-a transformat rapid într-un dialog deschis, atât Sandu Ion cât și Daniela Marișcu dorind să afle de la tineri ce afaceri și-ar dori să înceapă, dacă ar fi interesați să lucreze în România sau în străinătate și nu în ultimul rând care sunt motivele pentru care visează să plece spre alte zări.
Curaj, responsabilitate, asumare
„Văd în Arad un oraș plin de energie, un oraș efervescent care are atât de mult potențial. Voi, tinerii, aveți atât de multe oportunități, de la acces facil la informație, până la tehnologie, practic puteți face orice vă doriți. Nu cred că pe viitor statutul de angajat va mai avea prea mare greutate, fiind tot mai clar că fiecare dintre voi caută să creeze, să fie plătit pentru valoarea sa, pentru ceea ce face, să fie liber. Ar trebui să știți, însă, că atunci când ești antreprenor toate responsabilitățile sunt ale tale, dar dincolo de asta în viața ține foarte mult și de puterea de a îndrăzni, de a avea curaj”, a punctat Daniela Marișcu.
Sandu Ion a venit și propuneri pragmatice, directe și concrete pentru fiecare dintre tinerii prezenți. Despre mirajul Vestului, Sandu Ion le-a spus concret că „dacă nu aveți o pregătire foarte bună, de preferat una tehnică, ajungeți carne de tun”. Pe de altă parte, Sandu Ion a punctat: „Dacă spunem că nu avem valori în România, hai să le formăm noi! Ce ne oprește să nu fim cei mai buni? Astăzi norocul va fi de partea celor îndrăzneți, celor care au curaj să acționeze, să își asume responsabilități. Personal sunt dispus să îi susțin, fie prin finanțarea educației, fie prin îndrumarea către cei ce le-ar putea deschide drumul pe tinerii care au curaj”.
Seara s-a încheiat cu foarte multă energie din parte tinerilor care au punctat, la unison, că aveau nevoie de asemenea conferințe care să le dea un imbold. Mai mult, Daniela Marișcu s-a arătat extrem de plăcut impresionată de acest concept de conferințe și a subliniat că acest concept ar putea fi „exportat” și în alte orașe din România. Proiectul Arad Smart Talks a fost finanţat de Fundaţia Alber, cu sponsorizarea ARED, iar parteneri în organizare au fost Icetech și Besliu&Schmidt. Speakerii conferințelor au fost: Ildiko Biro – design și urbanism; Sorin Ciurariu – arhitectul șef al Aradului, Cristian Furău – medic și cadru universitar, Adrian Pica – VP of Product Bolt, Călin Musca – antreprenor în agribusiness, Bogdan Nadolu – sociologie; Sandu Ion – antreprenor și Daniela Marișcu – antreprenor.
Impresii după Arad Smart Talks
*„În primul rând inițiativa mi s-a părut foarte bună pentru că orașul și tinerii au nevoie de asemenea evenimente. Majoritatea conferințelor au fost interactive și câțiva speakeri mi-au atras atenția în mod special și mi-au plăcut. Mi-a plăcut și finalul acestor conferințe și sper ca pe viitor să mai avem astfel de evenimente. Sunt niște seminarii care ar fi util să se organizeze cel puțin de două ori pe an. Lumea are nevoie de aceste evenimente, avem nevoie de informație care să fie popularizată, valorificată. După toate conferințele acestea aș putea spune că fiecare oraș se poate îmbunătăți, și să pleci nu este neapărat o idee rea dacă vii înapoi cu toate ideile pe care le aduni. Cel mai bine este că dacă decizi totuși să pleci să te și întorci cu tot ce ai văzut, experimentat și să aplici aici” – Sara, 16 ani.
*„Am participat la toate conferințele și am ajuns la o concluzie: Aradul este un oraș frumos doar că noi așteptăm ca să ni se ofere totul pe tavă și nu încercăm să facem și noi ceva pentru Arad. Consider că toate aceste conferințe ne-au inspirat să putem face mult mai mult, ne motivează. Avem aici tot ce ne trebuie, ține doar de noi să le punem în practică. Ne-au dat voce și nouă. Pot spune că pentru prima dată am fost la conferințe unde, deși erau doar oameni maturi cu experiență și notorietate, am simțit că a contat și părerea mea. Și asta mi s-a părut minunat” – Otilia, 16 ani.
* „Mă bucur că am putut să particip la aceste conferințe. Eram foarte dezorientată cu ce aș vrea să fac cu viața mea în continuare și de când am început să particip la aceste conferințe m-am gândit mult mai serios la ce vreau să fac în viitor și încerc să îmi urmez drumul meu, să îmi fac o cale. Am primit imboldul de care aveam nevoie” – Grigori E., 16 ani.
Trimite articolul
XDin punctul meu de vedere, a pleca din tara, fara a avea probleme mari financiare, este a alege varianta usoara, mai ales ca tanar care are timp si posibilitatea de a se dezvotlta.
TInerii din ziua de azi prefera sa nu invete, tot ei se plang ca pe ce bani poti lucra in RO si ajung afara cameriste si santieristi; nu ma intelegeti gresti, ca de ei nu este nevoie, dar decat sa faca o cariera in RO, pentru ei e mai simplu asa.
-
Mai bine zis a plece înseamnă a alege varianta inteligentă, nu ușoară. În rest nu știu ce tot îndrugi acolo, degeaba te bați în piept că ai făcut alegerea bună dacă ești fraier și ai ales să rămâi 🤷♂️
lasa sa plece toti cei care vor civilizatie si conditii sociale decente, ca oricum in tomberonul asta social se umple de talibani, indieni si chinezi defavorizati….in 10 ani poate sa si schimbe numele din romania in prostania sa fie adecvat. APAB
sandu ion ar vrea sclavi de tun …e patetic cand evazionistii dau sfaturi tinerilor!doar plecand afara romania va trebui sa se dezvolte asa ca plecarea lor ar trebui sa ii schimbe pe cei ramasi!
-
Berlusconi este orientat in timp si spațiu! Nu cadeți in plasa lui ca nu va mai reveniti!
Desi Guvernul si Presedintele anunta ca Economia a crescut cu 5 5%, a crescut si ROBOR la 6,15%, avem un PIB fenomenal 260 md euro si un Buget de 50 md euro .si ne-imprumutam lunar.Acum sunt la BIRD pentru 0,5 md euro.D-aia!
,,Afaceristii’ de carton nu mai au sclavi!!! Rămâneți in Arad ca e nevoie de ei!…🙈
Domnule arhitect sef Sorin Ciurariu, tinerii pleaca din tara si datorita atitudinii dumneavostra . Concret ati dat o autorizatie de constructie in care s-a declarat in fals scopul pentru care a fost solicitata , acest aspect v-a fost adus la cunostinta in scris v-am trimis si poza din care reiesea faptul ca am dreptate . Nu ati facut nimic pentru a trage la raspundere persoana care a dat declaratia in fals cu toate ca pe portalul PM Arad ne aduceti la cunostinta ca in cazul in care depunem o declaratie in cre facem declaratii false vom fi tratati conform art.326 C.P. “Fals in declaratii” . Din motive stiute doar de dumneavoastra nu ati facut nimic, dimpotriva ati cautionat aceasta fapta pana ce persoana care a depus o declaratie in fals pe baza acelui fals a reusit sa faca modificari si in Cartea Funciara. Vedeti domnule arhitect sef Sorin Ciurariu , banii sunt un motiv pentru care tinerii parasesc tara , dar scarba fata de coruptia ce le ucide orice speranta este un motiv mai puternic de a parasi Aradul si Romania .
Aradul nu oferă posibilitățile de trai și de carieră pe care le dorește un tânăr la sfârșit de liceu și la început de drum în viață.
Alte orașe, cum ar fi Timișoara sau Clujul, atrag irezistibil tinerii, datorită calității vieții și posibilităților de a se realiza profesional.
Perspectiva părăsirii țării e și ea atrăgătoare, în condițiile în care salariul mediu din România e unul dintre cele mai mici din Europa.
-
In România ,in general si in Arad ,in special,combinatorii au succes! Restul vor rămâne cu regrete! Asta nu s-a discutat! Îndrăzneț,in viziunea unora ,înseamnă impostor cu tupeu maxim!
-
Ca sa rămâi in Arad depinde a cui ești si ce rude ai! Altfel…
-
Când un om de afaceri se uita intr-o camera si vede ca nu e nimeni acolo spune,,nobody” (nici un corp)iar când un om obișnuit vede ca nu e nimeni acolo,spune:,,nici un suflet aici” ! Acest fapt reflecta foarte bine psihologia acestora. Pentru unii omul este un corp iar pentru alții-un suflet!Esenta sufletului unui afacerist…crud,cufundat in dileme existențiale!Acestia trec repede si relativ bine prin pierdere!Sunt mai rezilienti,rezistenți,practici,pragmatici… de asta au si fost in stare sa devină ,,oameni de afaceri”.
-
-
Tinerii, bla, bla,bla
Cred ca li se cuvine totul fara sa ofere nimic.
Marea majoritate au fost comozi si sa mearga la urne si sa schimbe ceva atunci cand se putea schimba.
Aradul a ajuns “sat” cum le place multora sa spuna din cauza pasivitatii aradenilor.
Realitatea e ruina unui basm!